A brutális infláció a húsvétot sem kíméli, gyakorlatilag luxuscikké vált a sonka. 

Az öt-tíz évvel ezelőtti, minőségében sokszor kritizált, olcsó húsvéti pácolt kötözött lapockasonka a múlté, írja a Világgazdaság. Az alacsonyabb kategóriában előfordul az éves alapon 40 százalékos árnövekmény is, a prémiumszegmensben pedig az árduplázódás.

Az elmúlt öt évben a gyártók és a szakmai szervezetek nagyon erős kampányba kezdtek az olcsó, gyenge minőségű sonkák ellen, így egyre kisebb szerepet kaptak a kiskereskedelmi üzletek kínálatában. Helyükbe sokféle, jobb minőségű és drágább termék került. A Világgazdaság körképéből kirajzolódott, hogy a jelenlegi igényekhez mért, átlagos árszint kilónként 2800–3200 forint között mozog. Találtunk persze az Auchanban Pápai terméket 2390-ért, a Tescóban füstölt főtt Kaisert ugyanennyiért, a Lidlben kötözöttet 2199-ért lehet kapni, de a tarja, a combsonka vagy a dió már mind drágább volt.

Kinek van erre pénze?! Az idén akár 20-24 ezer forintba is kerülhet a húsvéti sonka

Fotó: 123RF.com

A füstölt termékek szinte mindenhol 3000 forint felett kezdődtek, a prémiumkategória pedig 4000. (A piacokon ennél minimum 500 forinttal magasabb árakkal találkozni kilónként.) A prémiumtermékek azonban csalókák, hiszen ott nincs darabolás, egy-egy malac vagy disznó sonkáját egészben kínálják, így a végösszeg, mérettől, súlytól (izomszövettől) függően 20-24 ezer forintig is elmehet.

Ebben a kategóriában tavalyhoz képest duplázódás látszik, de az is lehet, hogy azért, mert a hiperekben és szuperekben a prémiumkategória viszonylag újnak számít, nem nagyon volt olyan gyártó, aki a hiperek elvárásainak megfelelő csomagolásban forgalomba hozott volna a termelőihez hasonló minőségű terméket. Így a korábbi egy-két évben bevezető árakat alkalmaztak a prémiumszegmensben a gyártók. Van persze a csemegepultban is sonka, a szokásos füstölt csülök, ennek 10 dekánként van beállítva az ára, 199 és 299 forint között mozog a boltokban – bár ez nem összehasonlítható termék, tekintettel arra, hogy a diszkontok nem működtetnek hagyományos csemegepultot.

Arról, hogy mi a helyzet a húsvéthoz tartozó többi slágertermék, a zöldségek, a tojás és a csoki nyúl helyzetében, a Világgazdaság cikkében olvashatnak. 

Forrás: Világgazdaság

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
@KisTehen: Igen. Az orbáni infláció működik, ökröm.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
@KisTehen: Igen. Az orbáni infláció működik, ökröm.
csak úgy....
@Philip Marlowe: látod,hogy te mennyire hülye! :) aki többet vesz az árengedményt kapni! - neked hány dekára fussa? ;)
csak úgy....
@KisTehen: ti vezettek ,erdogan-0rbán szerettei a nincstelenségben, boci jobb ha befogod a böögömasinád!
Pálinkás Pál
azért érdekes az ember...legyen 20 ezer a sonka,...az az átlag minimálbér / netto / tizede...az átkosban amikor nem a minimál, hanem az átlag bér volt 4-6 ezer forint.../80 -as évek /...legalább ilyen drága volt arányaiban a sonka..és akkor nem siránkoztunk napestig...és ez csomó mindennel így van...csak már nem emlékszünk...pl a benzin 88 -ban ha jól emlékszem 28 Ft volt.../ 86 -os oktán /...tekát kb 200 litert tudtál venni egy átlag fizuból...ma a minimumból 300 litert...,milyen érdekes,igaz...?...
verőce21
Hát ezaz, ismét egy lipsi hergelő cikk...!
Lipsikorban, a cucilizmusban még ennyire sem tudták megvenni a városi népek a valódi füstölt sonkát mert olyan drága volt a jövedelmekhez képest...!

Csak most, az orbáni jóléti társadalomban tudja megvenni minden dolgos állampolgár még ezen, a 20-24 eFt, áron is a füstölt sonkát...! Ezért is nem akarják eldarabolni egyelőre a húsboltokban...! :)

Bár én drágábbnak láttam mindenhol, mint itt írják... meg is állapítottam, idén 30-35K lesz a sonka...!
csak úgy....
@verőce21: te egy nagyon szegény és kibaxottu buta család sarja lehetsz,ha csak 0rbán óta ismered a sonkát! :) -ez nálad sok mindent megmagyaráz...
verőce21
@csak úgy...: Sztán ezt miből állapítottad meg, hogy "csak 0rbán óta ismered a sonkát!" ? - te buta paraszt?
csak úgy....
@verőce21: olvasd vissza magad te ökör,tán egyedül is kideríted!? :)
verőce21
@csak úgy...: Szövegértési problémáid vannak Ökör...!
csak úgy....
@verőce21: a profi seggnyalóknak mint te, sosem az a fontos,hogy cáfolva lettek,-ök inkább azon gurulnak be,hogy a nyelvük végéröl lekotortak egy kis szart! :)
simmering73
Bírom ezt a gyökeret, mikor azt írja, hogy "orbáni jléti társadalom".Hogy baszná agyon valaki egy szívlapáttal.
Rockxy
génmódosított műhús?
gyakorlatilag kit érdekel?
a vegák csak röhögnek, és igazuk van.
csak úgy....
@m73: a szélmalmok ! miguel de cervantestöl...
Yoda69
O1G 5 millios fizetesebol biztos telik ra. A tobbi meg ugyse szamit.
gina
OV biztos vesz belöle párat , remélem hizik töle vagy 10 kilót és a koleszterin elviszi a moslékot !!!
ómió
Akkor, még a vártnál is "sikeresebb" volt a "felszankcionálás", efftársak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.