Megérkezett a várva várt, hőségzáró hidegfront. Több megyénkben már másodfokú riasztás van érvényben a zivatarveszély miatt.

Zivatarlánccal érkezett a vihar, mutatjuk, hol csap le most – eseménykövető percről perce Zivatarfelhő Nagykanizsa felett 2023. június 23-án este. MTI/Varga György

21:30

Fának ütközött egy Intercity, több vasútvonalon fennakadások vannak – Mávinform

Gyékényes és Őrtilos között fadőlés miatt áll a forgalom. A Zágrábból a Déli pályaudvarra tartó Agram-Tópart InterCity a sínekre dőlt fának ütközött, a mozdony meghibásodott. A fa eltávolításáig és a vonat elvontatásáig ezen a szakaszon szünetel a forgalom, emiatt a Nagykanizsa-Pécs vonalon és a Gyékényes-Nagykanizsa-Balatonszentgyörgy vonalszakaszon közlekedő vonatok menetideje jelentősen megnő. Ez érinti a Szombathely és Pécs közötti Pannónia InterRégiókat is. Személyi sérülés nem történt

Bakonyszentlászló és Veszprémvarsány között áll a forgalom, mert a vihar fát döntött a sínekre. A Győr-Veszprém vonalon jelentősen hosszabb menetidőkre kell számítani éjszakáig.

A dél-balatoni vonalon is megnőtt a menetidő, mert Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa között a vihar megrongálta a felsővezetéket. A Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vonalon is jelentősen hosszabb menetidőkre kell számítani.

Veszprém és Devecser között pótlóbuszok járnak, mert Ajka és Devecser között a vihar megrongálta a felsővezetéket. A Székesfehérvár-Veszprém-Szombathely, illetve Zalaegerszeg között közlekedő vonatok fél-egy órát késnek.

Az észak-balatoni vonalon is késnek a vonatok, mert Balatonfüred és Csajág között a vihar megrongálta a felsővezetéket. Az érintett szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat. A Budapest-Székesfehérvár-Tapolca vonalon több órát is késhetnek a vonatok, mert Balatonfűzfő és Balatonalmádi között nagy fa dőlt a felsővezetékre.

20:46

Fotókon a pusztítás

Zivatarlánccal érkezett a vihar, mutatjuk, hol csap le most – eseménykövető percről perce A viharos széltől leszakadt háztető Nagykanizsán 2023. június 23-án. MTI/Varga György

Zivatarlánccal érkezett a vihar, mutatjuk, hol csap le most – eseménykövető percről perce A viharban kidőlt fát távolítanak el az útról tűzoltók Nagykanizsán 2023. június 23-án. MTI/Varga György

20:30

Golflabda méretű jég a Mátrában:

19:50

Fákat döntött ki, tetőket bontott meg a vihar

A meteorológia által előrejelzett zivatarlánc valamivel péntek délután öt óra után érte el az Alpokalját, illetve az Északi-középhegységet, a nyugati vármegyék közül Zalában okozza a legtöbb gondot a vihar – közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.

A vihar miatti első bejelentések fél hat körül futottak be a katasztrófavédelmi ügyeletekre Pápa, Lovászi, illetve Bátonyterenye térségéből – írták.

Zalából két óra leforgása alatt több mint három tucat bejelentés érkezett. A hívások a legtöbb esetben leszakadt faágakról, kidőlt fákról szóltak, volt, amikor megbontott tető miatt kérték a tűzoltók segítségét.

Főleg Nagykanizsán okozott károkat az erős szél, több helyről érkezett bejelentés kidőlt fák miatt, így például a Nagykanizsa és Cserfőhegy közötti úton több fa borult az útra, akadályozva a forgalmat.

Somogy vármegyében Balatonszemesnél a vasúti felsővezetékre zuhant leszakadt faág, Fonyódon egy megdőlt fa a villanyvezetéket is veszélyezteti.

Veszprém vármegyében Pápán a strandon szakadt le egy nagy faág, Pétfürdőn a gyalogosokat veszélyeztette egy széthasadt fa.

Borsod-Abaúj-Zemplénben Múcsonyban és Szuhogyon is kidőlt fa miatt hívták a tűzoltókat, utóbbi helyen az erős szél levitte a focipálya öltözőjének tetejét.

Itt követhető a zivatarok mozgása.

18:30

Dió nagyságú jég esett Domoszlón:

17:56

Zivatarlánc érkezett nyugatra, a legerősebb zivatarok a Dél-Dunántúlon majd a Dél-Alföldön tombolhatnak. 100 km/h-s széllökések és akár 5 centis jég jöhet.

Az Időkép esélylatogatása:

Zivatarlánccal érkezett a vihar, mutatjuk, hol csap le most – eseménykövető percről perce

17:54

Másodfokú riasztásokat adott ki a meteorológiai szolgálat több megyére is a zivatarveszély miatt:

Zivatarlánccal érkezett a vihar, mutatjuk, hol csap le most – eseménykövető percről perce

17:30

Sopront már elverte a jég

Magyarország nyugati részébe már be is tört a szupercella, ami hamarosan az ország többi részén is megmutatja magát – számolt be az Időkép.

16:30

Várhatóan az esti óráktól válhat aktívabbá egyre nagyobb területen a légkör, de már ez előtt, tehát a hidegfront érkezése előtt, délután is kialakulhatnak az országban záporok, zivatarok.

Estétől nő a heves zivatarok kialakulási esélye. A zivatarok rendszerbe szerveződve haladhatnak délnyugat felől északkelet felé, környezetükben nagyméretű (2-4 centiméteres, helyenként öt centisnél is nagyobb jégre), viharos, erősen viharos (akár óránkénti 90-100 kilométeresnél erősebb) széllökésekre, valamint felhőszakadásra (20-50 milliméternyinél több csapadékra) is számítani kell. Emiatt a legmagasabb, harmadik fokú (piros) riasztást is kiadhatják.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai felhívták a figyelmet arra, hogy nagyobb eséllyel a déli országrészben lehetnek heves zivatarok.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Észtországban is most van a leghosszabb nap...! Fél 11-kor még javában fent van a Nap...! Folynak a Szent-Ivqn éji mulatságok...!
Rockxy
szenzációhajhász firkászok halmozzák a "szakkifejezéseket".
hogyaszongya:
kezdetben (?) vala a szupercella.
aztán jött a villámárvíz, mintha soha ezelőtt nem lett volna felhőszakadás.
most itt van a zivatarlánc, amit ajánlanék átnevezni stormchain-re!
mert sokkal előkelőbben hangzik, ráadásul nem is érti mindenki és az nagyon király.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.