Jelenleg nagyjából 8000 – 10 000 Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik Magyarországon. Ha az új idegenrendészeti törvény lehetővé teszi, akkor jövőre a többszörösére nőhet a számuk – nyilatkozta a HR Portálnak Rowena Paragas a Fülöp-szigeteki munkaerő-közvetítők szövetségének (PASEI) alelnöke.

Rowena Paragas szakértő szerint “hype lett Magyarország körül a Fülöp-szigeteken az utóbbi egy évben. A nagy országok sem kapnak akkora figyelmet, mint Magyarország. Hatalmas az érdeklődés az álláskeresők részéről, és a turisták figyelmét is felkeltette az ország”. Hozzátette, hogy persze a Magyarországon dolgozó filippínók is hírét keltik az országnak például a közösségi médiás posztokban, kommentekben.

Sokan sírnak örömükben, amikor magyar földre lépnek. Egyik első útjuk egy római katolikus templomba vezet. A tavasszal, nyáron érkezettek most láttak először havat életükben

- sorol néhány életképet a közösségi médiás élménybeszámolókból az ügyvezető.

“Hype lett Magyarország körül a Fülöp-szigeteken, sok filippínó sír örömében, amikor magyar földre lép" – Már most 8–10 ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik Magyarországon

Fotó: Pixabay cco (illusztráció)

Rowena Paragas 22 éve dolgozik az iparágban, a munkaerő-közvetítő cégek szövetségének (PASEI) alelnöke, a NYD International Placement Agency Inc. közvetítőcég alapító-ügyvezetője. 

A toborzási szakértő a HR Portálnak elmondta, hogy Európában nagyjából 100 000 filippínó munkavállaló dolgozik elsősorban az egészségügyben, a gyártásban, a vendéglátásban és a logisztikában. Magyarországra eddig körülbelül 8000 – 10 000-en érkeztek főként a gyártó és az elektronikai szektorba minősített kölcsönzőcégeken keresztül. És óriási verseny van nemzetközi szinten a filippínó munkavállalókért.

Magyarország előnye a távol-keleti és arab országokkal szemben az európai elhelyezkedés, a katolikus vallás, az erősebb munkajogi védelem

- fűzte hozzá.

A Fülöp-szigeteken szigorú szabályokhoz kötött a munkaerőexport. Az állam tudni akarja, hol, milyen körülmények között, mennyien és mennyiért dolgoznak. Az a magyar cég, amely filippínó vendégmunkásokat toborozna, csak akkreditált Fülöp-szigeteki partnerrel együtt teheti meg és magát is akkreditáltatnia kell.

A cikk szerint egy gyári összeszerelő munkás a Fülöp-szigeteken régiótól függően nettó 250-300 dollárt kereshet, Magyarországon 550-600 eurónak megfelelő forintot, míg Nyugat-Európában 1500-1700 eurót.

Viszont Magyarországon ingyenes a szállás, a munkába járás és kapnak a dolgozók étkezési támogatást is.

Kitértek arra is, hogy az egészségügyben a németek és az osztrákok által kínált 2400 eurót (közel 1 millió forint) nem tudják a magyar munkaadók megfizetni. Plusz szakmunkásként a letelepedés és a családegyesítés is megoldható náluk, ellentétben Magyarországgal. Rowena Paragas úgy látja, hogy

az osztrák bér 80 százalékát kellene adni, akkor lenne reális opció nagy számban a filippínók toborzása szakmunkás munkakörökbe Magyarországon.

A szakember szerint Magyarországon 95 százalékban beválnak a Fülöp-szigeteki vendégmunkások, amit rendkívül jónak aránynak tart.

Aki tíz fővel kipróbálja, utána százat rendel – fogalmazott. Egy német cégvezető elmondta neki, hogy filippínó munkásai átlagosan 30 százalékkal termelékenyebbek, a többi dolgozóval összevetve.

A szakember arra számít, hogy, ha az új idegenrendészeti törvény lehetővé teszi, akkor

jövőre a többszörösére nőhet nálunk a filippínó vendégmunkások száma.

Hozzátette,

azt hallottuk a magyar kormány képviselőjétől, hogy az első számú prioritás vendégmunkások tekintetében a Fülöp-szigetek

Forrás: hrportal.hu, 24.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Maccska: te egy unalmas,unatkozó elmebeteg!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
Ha már nincs magyar melós, hadd jöjjön!
csak úgy....
@Maccska: te egy unalmas,unatkozó elmebeteg!
Aki Én
@ómió a buta bolsi: ...ha a gazdád éppen úgy akarja, igaz agyhalott csicska?
Arra meg szarni, hogy a magyarok nem erre szavaztak, meg nem ezt ,,konzultálták pár milliárdért.
Az a szerencse, hogy ők nem más kultúra, nem veszik el a magyarok munkáját...
Azt gondolom, hogy te vagy olyan ostoba eszelős, hogy komolyan is gondolod amiket ideszarsz, hogy neked tényleg ennyire nincs agyad.
Hogy lehetsz te ekkora buta csicska féreg...???
Aki Én
@Maccska: Biztos ugyan ez lenne a véleményetek, ha a baloldal hozna be idegeneket a magyarok egyértelmű akaratával szemben, amit külön óriásplakátokon közölt a hazaáruló gazdád újabb milliárdokért.
Olyan hihetetlenül buták vagytok mind ti csicskák, hogy azt már büntetni kéne.
Lesz ennek még böjtje...
Péter2
Ilyen a hazaáruló kormány , inkább hoznak vendégmunkásokat , mint hogy megfizetnék a magyar dolgozó embereket , ráadásul ezek az idegenek lenyomják a magyar dolgozó emberek béreit !
Yoda69
@Maccska: Ott van neked a durbincs, aki mindennap leszop, az nem eleg. Meg a fulop fiukra vagy shemalekre is ahitozol.
Dr. Proktor
@Maccska: Jól el is látják majd asszonyod és lányíod baját, mert azt is mondják hogy nagyon fickós csávók!
Ha meg nincs marha - a bika is megteszi...
balos
Miért nem az itthoni emberekre fordít az úgynevezett CSALÁD BARÁT kurmány ilyen figyelmet,hogy az itteni embereket hozza helyzetbe a munkaerő piacon?Ahhoz értőn kéne kormányozni és nem a szervilizmusra támaszkodni!Jól dolgozni ahhoz ész kell ezek csak a vész terjesztéséhez éreznek affinitást!A fülöpszigetekieknek is az EU bíztosítja a munka bért?
Menőmanó
@Maccska: Mire vennél te fel embereket, bérkommentelésre?
Mert mást nem csinálsz, mindig itt lopod a napot különböző neveken.
Aki Én
@Maccska: ,,én is felvennék pár dolgos embert"
Idegeneket?
Más kultúrából?
Magyarok helyett?

Hát nem ez ellen hergeltek évek óta? Nem erre költötte a gazdád a magyarok milliárdjait?
madlaci66
@KisTehen: vigyázz, nemsokára olcsóbban fogják nyalogatni a gazdád prosztatáját, mint te, és így rád se lesz szüksége a gazdidnak

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.