Az IDEA Intézet 2024. március elején elvégzett felméréséből kiderül, hogy a kegyelmi botrány, illetve az elmúlt hónap belpolitikai eseményei bizony komoly hatással voltak a magyar belpolitikai helyzetre. Azt is fontos megemlíteni, hogy a felmérés még Magyar Péter mozgalmának megalapítása előtt készült, így az ő munkássága nyomán még várhatunk további változásokat is.

Odavert a Fidesznek a kegyelmi botrány: félmillió szavazót vesztettek – Az ellenzék azonban ezt sem tudta kihasználni

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Általában a pártoktól eltávolodó szavazók jellemzően a bizonytalanok táborát szokták növelni, ám 2024 márciusában másképp alakult a helyzet. Az „egyéb” (a kérdőív szavazólapján nem szereplő kisebb, vagy még nem is létező) pártokra szavazók aránya a korábbiakban szokatlan módon, legalább 100–150 ezer fővel növekedett.

A felmérés eredményei szerint:

  • Március elején a felnőtt lakosság 26 százaléka volt szimpatizánsa a Fidesz-KDNP-nek, míg a biztos szavazók 42 százaléka voksolt volna a kormánypártokra.
  • Az ellenzék legnagyobb pártja továbbra is a DK, amelyet a felnőtt népesség több mint egytizede támogatott, és a biztos szavazók 18 százaléka voksolt volna rájuk egy most vasárnap tartott választáson.
  • Március elején a Momentum, a Mi Hazánk és az MKKP támogatottsága megegyezett, mindhárom párt 5 százalékon állt, ami biztosította volna számukra a parlamenti küszöb átlépését.
  • A felnőtt népesség egyharmadának bizonytalan a pártválasztása, ez a csoport aránya az előző hónaphoz képest további 1 százalékkal csökkent, így márciusban 33 százalékon állt meg.

Márciusban jelentős változások történtek az előző évekhez viszonyítva abban a tekintetben, hogy a kisebb, egyéb pártok szavazóinak aránya mind a teljes népesség körében, mind a biztos szavazók között 3 százalékkal növekedett. A hónap első felében a biztos szavazók 7 százaléka szavazott volna valamelyik kisebb, nem nevesített pártra.

Az IDEA Intézet mérései szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága a tavalyi év közepétől egészen 2023 végéig folyamatosan csökkent. A legfrissebb, 2024. márciusi eredmények azt mutatják, hogy a kegyelmi botrány következtében a Fidesz-KDNP-nek legalább félmillióval kevesebb szavazója van, mint egy évvel korábban. Ám ezek közül szinte senki sem szavazna jelenleg az ellenzékre.

Forrás: 24.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Géza
Ez ettől bonyolultabb. A Fidesz okoz csalódást a szavazóknak bőven, de mindig megmaradnak mellette. Az oka csak az, hogy az ellenzék egy gusztustalan, globalofasiszta, liberális-kommunista vonalat képvisel, amitől még egy kecske is elhányná magát, pedig annak közismerten erős gyomra van.
KisTehen
bevetették magyart, hogy felszívja a begye :)
Géza
@KisTehen: Találtak megfint egy bohócot, aki kiáll kukorékolni!
CsipkeRózsa
A félmillió kevés, legalább a háromszorosa kellene.
Sakk Matt
Az igen! Egynegyed Kossuth térnyi szavazó ;)
balos
@Sakk Matt: Amíg a tetvek számolnak,addig mindig két harmad lesz!
jáger laszló
500 ezer fidex szavazó illegalitásba vonult,vagy csak durcizik 1-et!?
csak ennyi
barátilag
J.L.
Billibácsi
Az ellenzék ezt sem tudta /nem is akarta/ kihasználni. Tele van kollaboránsokkal.
Philip Marlowe
Tegnap este 60 000 Magyarországért egységesen szurkoló ember volt a puskás stadionban egy héten belül már másodszor...
Ellenben volt néhány száz, esetleg ezer NOTÓRIUS tintikéző, akik megint csak a balhét keresték az új nőmegalázó messiásuk mögött!...
Ennyit a fidesz szavazóinak csökkenéséről!
simmering73
@KisTehen: Neked is bevertek, Bimbó? A legelő melyik részén kóvályogsz?
simmering73
@Philip Marlowe: Hogy jön párhuzamba a szurkolók száma a fidesz szavazóinak csökkenésével, te 1ügyű gyökér? A százas szög hozzád képest integrált áramkör.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.