Késsel sebesített meg egy, a menekülthullámmal érkezett menedékkérő egy katolikus papot vasárnap este a kelet-belgiumi Limbourgban – írta a Le Soir című francia nyelvű belga napilap internetes oldalán hétfőn. A belga szövetségi ügyészség hétfői tájékoztatásában kijelentette, a támadónak nincs köze az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez, sem az elmúlt időszak európai támadásaihoz.

A Le Soir beszámolója szerint a Hollandiában regisztrált menedékkérő azt kérte a paptól, hadd zuhanyozzon le a plébánián. Jos Vanderlee ezt megengedte, majd később a fiatalember pénzt kért, amit a plébános megtagadott – írta a napilap.

Ekkor a menedékkérő kést rántott és megfenyegette a papot, aki védekezés közben kézfején súlyosan megsebesült. A tájékoztatás szerint a fiatalember elmenekült.

Az eset után a plébános saját autóján a genki kórházba hajtott, ahol még az éjjel megoperálták – tették hozzá.

A rendőrség információi szerint a támadónak nincs dossziéja a belga menekültügyi központban, és azt feltételezik, hogy nem áll kapcsolatban terrorista csoportokkal. Mindazonáltal körözést adtak ki ellene.

Az ügyészség később hangsúlyozta, hogy tettét nem bűnszervezetben, hanem egyedül hajtotta végre. A menedékkérő nem szerepel sem a rendőrség, sem a menekültügyi központ nyilvántartásában, regisztrált lakhelye nincs Belgiumban.

Patrick Hoogmartens, Hasselt püspöke hétfői nyilatkozatában együttérzését fejezte ki a sebesült plébánossal és elmondta, a pappá szentelésének 40 éves jubileumát ünneplő Jos Vanderlee sokkos állapotban van.

"Segíteni akart egy rászorulónak, de támadás érte" – írta a püspök, hozzátéve: az atya fizikailag hamar rendbe jön, de lelkiekben és hitében hosszabb időre lesz szüksége a felépülésre.

Kijelentette, mindennek ellenére meg kell tartani a hitet és folytatni a munkát a társadalom peremén élők megsegítésében.

"A gyűlölet ellen nem lehet gyűlölettel harcolni, az erőszak ellen még több erőszakkal, a félelemre félelemmel válaszolni. Ragaszkodnunk kell a békéhez, a testvériséghez és az igazságossághoz" – tette hozzá.

A bal kezén megsérült 66 éves pap hétfő délután elhagyhatta a kórházat.

A La Libre Belgique című belga napilap hétfőn arról számolt be, hogy vasárnap Brüsszel Saint-Roch templomában szentmisét mutattak be a múlt héten Franciaországban meggyilkolt Jacques Hamel katolikus pap emlékére.

A szertartáson számos muzulmán vett részt, kifejezve szolidaritását a terrortámadások áldozataival.

Múlt kedden két 19 éves férfi késekkel felfegyverkezve túszokat ejtett a Rouen melletti Saint-Étienne-du-Rouvray katolikus templomában. A 85 éves Jacques Hamel plébánost megölték, egy másik embert pedig súlyosan megsebesítettek, mielőtt a rendőrök agyonlőtték őket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.