Az Európai Bizottság független szakértői testületének ajánlása alapján a görögországi Eléfszina lesz Európa harmadik kulturális fővárosa a vajdasági Újvidék és a bánsági Temesvár mellett 2021-ben – írta közleményében az Európai Bizottság pénteken.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa a bejelentést követően elmondta, hogy a kiválasztásában kulcsszerepe volt a városok által benyújtott pályázatban felvázolt hosszú távú stratégiáknak, a pályázat előremutató európai dimenzióinak, a gazdag kulturális és művészeti tartalomnak, a megvalósítási képességnek, valamint a társadalmi határokon és kultúrákon átnyúló kapcsolatok várható pozitív alakulásának.

Az uniós biztos reményét fejezte ki, hogy a cím jelentős és hosszú távú kulturális, gazdasági és társadalmi előnyöket jelent majd mindhárom város számára, a korábbi kulturális fővárások példája alapján.

Eléfszina (az ókori Eleuszisz) a negyedik görög város – Athén (1985), Tesszaloniki (1997) és Patrasz (2006) után – amely elnyerte az Európai Unió által adományozott címet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.