Két újabb, bevándorlókat és külföldi állampolgárokat érintő, egyelőre csak tervezetként köröztetett elnöki rendelet létezéséről értesült a Washington Post.

A rendeleteket állítólag a kormányzati tisztviselők között már köröztetik, de egyelőre nem világos, hogy Trump mikor írhatja alá őket. A Fehér Ház egyelőre azt sem erősítette meg, hogy a tervezetek valóban hiteles dokumentumok-e.

Már a legálisan dolgozó külföldieket is betámadná Trump

Az egyik tervezet az Egyesült Államokban élő és ott bármilyen, költségvetési forrásból támogatott segélyt felvevő bevándorlók kitoloncolását tenné lehetővé, valamint azt, hogy rászorultsági alapon kiszűrhessék azokat a bevándorlókat, akik ilyen segélyekre szorulhatnak.

A másik rendelet megszigorítaná a külföldi állampolgárok amerikai munkavállalását: visszavonhatnák azok munkavállalási vízumát, akiknek a foglalkoztatása "nem szolgálja a nemzeti érdeket" – ez persze elég tág fogalom.

Ez utóbbi tervezet arra is utasítja a bevándorlást is felügyelő Belbiztonsági Minisztériumot, hogy vizsgálja meg, milyen lépéseket lehetne tenni a "szülési turizmus" ellen. Az amerikai szélsőjobb szerint ugyanis sokan azért utaznak be terhesen az Egyesült Államokba, hogy ott szüljék meg gyermeküket, akik az amerikai jogszabályok alapján amerikai állampolgárnak minősülnének.

A Post értékelése szerint az új rendelet nagyban megnehezítené a külföldiek munkavállalását, akik akár meglévő állásaikat is elveszíthetik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.