Szeptember 25-én tartják meg a tervek szerint az iraki Kurdisztánban a függetlenségről szóló népszavazást, ám Irán és Törökország reakcióját érdemes lesz figyelni.

A legfontosabb kérdés, hogy mi lesz Irán és Törökország reakciója, ha megtartják a szeptember 25-ére kitűzött kurdisztáni népszavazást, amelyen szinte biztosan győznek az igenek – mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az M1 aktuális csatornán kedden.

Wagner Pétert arról kérdezték, hogy az észak-iraki Kurdisztán autonóm régióban szeptember 25-én népszavazást akarnak tartani a térség függetlenségéről.

Irán és Törökország reakciója a legfontosabb a kurd függetlenségi szavazásnál

Kurdisztán zászlaja – Fotó: wikipedia

Azt mondta, az iraki legfelsőbb bíróság felfüggesztette a referendumot, de szerinte a testületnek már "nincs beleszólása" a folyamatba, a kurdisztáni vezetés pedig elkötelezett a népszavazás megtartása mellett. Az iraki kormány nyilván jogi eszközökkel próbálja majd akadályozni a népszavazást, de ennek sincs sok jelentősége – tette hozzá.

Kiemelte: ha megtartják a népszavazást, szinte biztosan többségben lesznek az igenek. Kurdisztáni szakértők arra számítanak, hogy a kurd vezetés évek alatt, tárgyalásos úton "elszámol" majd a bagdadi kormánnyal a többi között a kőolajtermelés és -értékesítés, valamint az adósság ügyében, így idővel bekövetkezik a tényleges önállóság – mondta.

Wagner Péter szerint a nyugati nemzetközi közösség és Oroszország sem tud sokkal többet tenni, mint kifejezni, hogy nem támogatja a kurdok függetlenségi törekvéseit. Irán "nagyon kemény" válaszlépéseket ígért: lezárják a határokat, ha kell, "bármilyen eszközt" bevetnek – ez kellően általános ahhoz, hogy akár diplomáciai, akár katonai lépések is benne legyenek. A török hozzáállás Wagner Péter szerint pragmatikusabb.

Jelezte: nem zárható ki, hogy erőszak is történik a népszavazáson vagy miatta, de csak a vitatott területeken, Kirkuk környékén, ahol sok arab és türkmén is él. Ezeket a területeket 2014 után foglalták el a kurdok. A kurd titkosszolgálatok nagyon alaposak, az ő területükön csupán évente egy-két terrorcselekményt követnek el, szemben Irakkal, ahol állandóak a terrortámadások. Ez a kurdok legitimitása szempontjából is nagyon fontos, így bizonyíthatnák, hogy biztonságot tudnak teremteni a régióban – fűzte hozzá.

Wagner Péter kitért arra is, hogy Izrael azért támogatja Kurdisztán függetlenségét, mert egyrészt megosztja Irakot, másrészt Irán hátországában egy olyan állam jöhetne létre, amely nem a teheráni vezetés érdekeit szolgálja.

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

glorianna
Kb. annyi kurd van, ahány lengyel... valóban járna nekik egy ország, nem?
a helység kalapácsa
Petőfi ma terroristának számítana.
És a maga korában annak is számított, csak még akkor nem ismerték a szót (még nem volt szavuk rá).

Tudjátok mennyi minden vár az emberiségre a közeljövőben, amire még szavunk sincs?
Azt kéne megérteni, hogy nem baj, ha te előtte meghalsz, mert ez az egész az utódaink révén folyamatos.
Nincs az embernek halhatatlan lelke, hanem Isten mindenkiről mindent tud (még azt is, amit te saját magadról sem tudsz!), és le van mentve a teljes profilod nála.
Amikor meghalsz, tényleg meghalsz.
A lementett profilod által fog újra teremteni (ha ezt nem így tudod, ha nem hiszel ebben, akkor nem vagy keresztény - kereszténypróba, egyes csapó).
Tökéletes lesz a tested, az agyad 100%-át használod majd, de egy nem változik: Te magad, amilyen vagy., ahogy gondolkodsz, a vágyaid, az érzéseid.
Érted ezt?
Nem lesz, anyu, apu - akiktől születtél, mert új teremtés leszel.
Nem lesz férj és feleség - ezért lehet egy embernek több házastársa is lehet az élete folyamán.
Lesznek nők, meg lesznek férfiak - de a hangsúly nem a különbségen lesz.
Barátok leszünk, társak, kiegészítői egymásnak.
Az angyalok között nincsenek nők és férfiak, és hihetetlenül jól el vannak - pedig ők, sokkal magasabb szintet képviselnek, és sokkal régebb óta léteznek, mint az emberek...
Ja, lesznek majd angyal barátaink is, amikor a Föld meg az Ég összeér. (Jelenések könyve)
Téged azzal rémisztenek, hogy a Jelenések könyvét úgy sem értheted, de mit ír a Jelenések könyve?
"Boldog, aki olvassa, és akik hallgatják e prófétálásnak beszédeit" (Jel 1, 3)
Hogy lehetnél boldog, ha nem érted?

Most még nem értheted, mert meg vagy vakítva a világ szelleme által, de nem félj!!!
Újra írom: Ne félj!!!
Kapsz második esélyt.
Harmadikat nem fogsz kapni, mert Isten türelme is véges, de a második esély az maga lesz a csoda!
Élj vele.
Használd ki.
Tanulj.
Fejlődj.
Tökéletesedj.

(Ha azt hiszed, hogy viccelek, hát durvára nem viccelek - néha, néhány helyen kimondom az igazságot, amit...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.