A világ ötödik legnagyobb, 910 karátos gyémántját találták meg egy lesothói bányában.

A gyémántbányászattal foglalkozó Gem Diamonds hétfőn jelentette be, hogy a dél-afrikai királyságban működő Letseng bányájából napvilágra került egy színtelen, kitűnő minőségű gyémánt, amelyet a világ legértékesebb gyémántjai közé lehet sorolni, abba a kategóriába, ahová a kibányászott gyémántok mindössze egy százaléka kerül.

Megtalálták a világ ötödik legnagyobb gyémántját egy lesothói bányában

Fotó: Pixabay

A bejelentés hírére máris 15 százalékkal emelkedett a cég Londonban jegyzett részvényinek értéke. A Letseng bányából előkerült gyémántokat általában kiemelkedően magas karátonkénti áron vásárolják meg.

A Financial Times cikke szerint a nyers gyémánt akár 40 millió dollárt (10 milliárd forintot) érhet. "Ha feltételezzük, hogy a gyémánton nincsenek nagy zárványok, indításként 40 millió dolláros értéket becsülünk" – mondta Richard Knights gyémántszakértő a lapban.

Emlékeztetett arra, hogy a 2015-ben talált 1109 karátos Lesedi la Rona gyémántot végül tavaly ősszel 53 millió dollárért (13,3 milliárd forintért) értékesítették.

A Letseng bányában talált eddigi legnagyobb gyémánt a 603 karátos Lesotho Promise volt, amelyre 2006-ban bukkantak. A gyémántért egy évvel később 12,3 millió dollárt (3 milliárd forintot) adott egy vásárló.

Lesotho a Dél-Afrikai Köztársaságba beékelődött kis, szegény, hegyvidéki ország. A Letseng bányában talált drágaköveket anterwerpeni aukciókon értékesítik. A bánya 30 százalékban a lesothói kormány, 70 százalékban a Gem Diamonds vállalat tulajdona.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.