Németország készen áll a vitatott ügyek megtárgyalására és a kétoldalú kapcsolatok javítására Törökországgal – jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a török miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

A kancellár Binali Yildirimmel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a megbeszélés "nem volt egyszerű", de nagyra értékelik, hogy a török fél hajlandó nyíltan tárgyalni a vitás kérdésekről.

Németország békülne Törökországgal

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Tobias Koch

Hozzátette, hogy az új, stabil német kormány felállítása után élnek a lehetőséggel, és intenzívebbé teszik a kapcsolatokat.

A viszonyt a kölcsönös érdekek, és ahol csak lehet, a közös értékek alapján kell továbbfejleszteni – mondta Angela Merkel, megjegyezve, hogy az értékalapú együttműködés nehézségekbe ütközik.

Hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kapcsolatok valamennyi szintjén nyomatékkal fellépnek a Die Welt című lap több mint egy éve vádemelés nélkül fogva tartott törökországi tudósítója, Denis Yücel érdekében. Németország a jogállamiság elveinek megfelelő, gyors eljárást vár a török féltől – mondta.

Kiemelte, hogy Németország mindig is elítélte a 2016-ban történt törökországi puccskísérletet, de azt is kívánja, hogy az arányosság elve alapján folytassák a történtek igazságügyi feldolgozását, és ezzel kapcsolatban vannak aggodalmaik.

A többi között hozzátette: a német kormány reméli, hogy sikerül felszámolni a török-amerikai nézeteltéréseket a Szíria Törökországgal határos részén indított török hadművelettel kapcsolatban.

Az Európai Unió és Törökország menekültügyi megállapodásáról elmondta: Németország támogatja azt a törekvést, hogy minél gyorsabban eljusson Törökországba az EU támogatása, és azt minél hatékonyabban használják fel. Ez nemcsak a támogatás első, hárommilliárd eurós (930 milliárd forint), részére, hanem a második hárommilliárd euróra is vonatkozik – mondta a német kancellár.

Az EU és Törökország vámuniójának korszerűsítéséről kérdésre válaszolva elmondta, hogy akkor lehet előrelépés ezen a területen, ha az EU részéről az eddiginél határozottabb lesz a jogállamiság törökországi helyzetének erősödésére vonatkozó meggyőződés.

Binali Yildirim azt hangoztatta, hogy hazájában érvényesülnek a jogállami elvek, az igazságszolgáltatás pedig függetlenül működik. Ezt jelzi az is, hogy a puccskísérlettel kapcsolatban indított eljárásokban már 33 ezer embert felmentettek. Ezek az emberek a munkájukat is visszakapták – mondta a török kormányfő.

A Szíriában indított műveletről szólva kiemelte, hogy Törökországnak meg kell védenie a NATO külső határát.

Denis Yücel ügyével kapcsolatban kifejezte reményét, hogy rövidesen elkezdődik a bírósági eljárás.

Jelezte: Ankara szerint kedvező lenne, ha Németországban is erősödne a megértés az iránt, hogy a puccskísérlet erős megrázkódtatást okozott a török társadalomban.

A német és a török kormány viszonya a 2016 nyarán történt puccskísérlet óta folyamatosan romlik, a kapcsolatot konfliktusok egyre hosszabb sora terheli. Ezért a berlini vezetés tavaly júliusban irányváltást jelentett be, az eddiginél keményebb fellépést ígér, arra hivatkozva, hogy Ankara elfordul az európai értékektől.

(MTI)

Itthon - 2019. February 3., 19:33
Borult, szeles idővel indul a hét
Itthon - 2019. February 21., 07:43
Amerikában is eltemették Andy Vajnát
Itthon - 2019. February 21., 08:26
Gyurcsány: nem lesz közös lista az EP-választáson
Itthon - 2019. February 20., 21:56
Drágul a kenyér

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Nagyvilág - 2019. February 21., 07:58
Szmájli is lehet a rendszámtáblán
Nagyvilág - 2019. February 21., 07:54
Ilyen árukra költenek a legtöbbet Magyarországon
Nagyvilág - 2019. February 21., 07:41
Felvásárolja a Coca-Cola a Bambit