Életfogytiglani szabadságvesztést szabott ki egy koppenhágai bíróság Peter Madsen dán feltalálóra a fiatal svéd újságírónő, Kim Wall meggyilkolásáért és feldarabolásáért, holttestének meggyalázásáért.

Életfogytiglanra ítélték a dán feltalálót, aki tengeralattjáróján brutálisan meggyilkolta Kim Wall svéd újságírónőt
Fotó: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP

A 47 éves férfi saját kezűleg épített tengeralattjáróján ölte meg tavaly augusztusban a 30 éves Kim Wallt, akit feldarabolt, majd a tengerbe dobott a Dánia és Svédország közti szorosban.

Az ügyészség szerint Madsen beteges szexuális fantáziái kiélése céljából kínozta és gyilkolta meg az újságírónőt, aki azért szállt fel a búvárhajójára, hogy riportot írjon róla.

Az ítéletet egyhangúlag hozta meg az Anette Burkoe bírónőből és két laikus esküdtből álló testület, amely hiteltelennek találta a vádlott állandóan változó verzióit egy állítólagos balesetről. Az ítélet szerint „egy kötelességét teljesítő újságíró cinikus meggyilkolása” történt.

Bár a halál pontos okát nem sikerült megállapítani, az ügyészség szerint az ismert feltaláló, rakétakonstruktőr

megbilincselte és egy hegyes szerszámmal összeszurkálta, elsősorban a nemi szerve tájékán, majd vélhetően lefejezte a riporternőt, bár a halál beálltát okozhatta fojtogatás is.

Madsen egy „tragikus balesetről” beszélt a nyomozóknak, és a bírósági tárgyaláson végig azt állította, hogy nem szándékosan ölte meg Kim Wallt.

A tárgyaláson azonban hátborzongató részletek kerültek napvilágra, bemutatták a vádlott számítógépén talált videókat, amelyeken nőket kínoznak meg és fejeznek le. Tanúvallomások szerint Peter Madsent lenyűgözte a halál, és a tökéletes bűncselekményről ábrándozott.

Az életfogytiglani szabadságvesztés Dániában általában 15 év börtönt jelent, 12 év után az elítéltek kegyelmet kérhetnek a királynőtől, és csak kevesen maradnak rács mögött életük végéig. Az ügyészség szerint a feltaláló

előre megfontolt szándékból, beteges szexuális képzelgései kiélése céljából ölte meg az újságírónőt,

amit az is bizonyít, hogy az ominózus estén olyan szerszámokkal (köztük fafűrésszel, egy félméteres hegyes csavarhúzóval, szíjakkal) szállt fel a tengeralattjáróra, amilyeneket normális esetben nem vitt magával. Az ügyészség ténylegesen életfogytiglan tartó elzárást kért a vádlottra arra hivatkozva, hogy ha valaha is kiszabadulna, fennállna a bűnismétlés veszélye.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél