Spanyolországban a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) támogatottsága a legnagyobb egy évvel a helyhatósági választások előtt – derült ki a spanyol társadalomkutató központ (CIS) kedden nyilvánosságra hozott felméréséből.

Az áprilisban, mintegy 2500 ember megkérdezésével végzett kutatás szerint a PP népszerűsége 24 százalékos, ami ugyan a legmagasabb a pártok között, de 2,3 százalékponttal kevesebb mint a legutóbbi, három hónapja közölt felmérésben.

A kutatók szerint a rosszabb eredmény oka a madridi autonóm közösség konzervatív elnökének botránya; Cristina Cifuentes diplomahamisítási botrányba keveredett, majd megjelent a sajtóban egy évekkel ezelőtti videofelvétel arról, ahogy épp bolti lopáson érik. Mindezek miatt a politikus két hete lemondani kényszerült posztjáról.

A felmérés legnagyobb újdonsága, hogy második helyre felkerült az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középutas párt, 22,4 százalékkal, megelőzve a 22 százalékon álló Spanyol Szocialista Munkáspártot (PSOE) és a magát szociáldemokrataként meghatározó Podemost (Képesek vagyunk rá!), amely 19,6 százalékos támogatottsággal bír.

A CIS felhívta a figyelmet arra, hogy mérései során eddig sosem fordult elő, hogy az első két helyen ne a konzervatívok vagy a szocialisták szerepeljenek.

Az Állampolgárok 2016 nyarán még negyedik erőként jutott be a spanyol törvényhozásba. A pártot 2006-ban alapították Katalóniában civil értelmiségiek a katalán függetlenségi pártokkal szemben, onnan nőtte ki magát országos szintű politikai erővé.

A Spanyolország egységét támogató Állampolgárok tavaly decemberben megnyerte a katalán parlamenti választásokat, noha a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget nem tudta megszerezni. A helyi választási szereplés azonban országosan is növelte népszerűségét.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.