Megállapodás született arról az amerikai törvényhozás alsóházának demokrata frakciójában, hogy Nancy Pelosi lesz a frakcióvezető, és őt jelölik házelnöknek.

Az amerikai képviselőház demokrata párti frakciója Nancy Pelosit jelöli házelnöknek

A demokrata párti frakción belül egy kisebbségben lévő csoport ellenezte a kaliforniai képviselőnő jelölését, és új vezetést követelt a tömörülés élére. Pelosinak vetélytársai is akadtak, de végül csaknem egy hónap egyeztetés után létrejött a jelöléséről szóló kompromisszumos megállapodás. Az egyezség értelmében a 78 éves, ötgyermekes Nancy Pelosinak vállalnia kellett, hogy csak négy esztendeig lesz házelnök, nem indul újra a posztért. Hasonlóképpen két helyettesének, a szintén hetvenes éveik végén járó Steny Hoyer marylandi és James Clyburn dél-karolinai képviselőnek is vállalnia kellett ezt a korlátozást.

Az új frakcióvezetést követelő képviselők írásos közleményben tudatták, hogy elégedettek a megállapodással, mert – mint fogalmaztak – "ez a demokratákat erősítő, maradandó intézményi változást hoz, és segít a demokrata vezetők következő nemzedékének kinevelésében".

Ha a 2019. január 3-án összeülő új törvényhozásban megszavazzák Nancy Pelosit házelnöknek, akkor több mint fél évszázad után ő lesz az első házelnök, aki – némi kihagyás után – ismét ezt a megbízatást kapja. Utoljára 1955-ben az amerikai politikában legendásnak tartott Sam Rayburn texasi képviselő volt az, akit pár esztendei szünet után másodszor is házelnöknek választottak. Rayburn – akinek nevét ma a képviselői irodáknak helyet adó egyik épület viseli – szintén demokrata párti politikus volt.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sheilamena
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.