EU akkor kész átdolgozni a szerződést, ha az Egyesült Királyság eddigi irányelveit feladva, új kapcsolatokra törekszik az unióval.

Nem tárgyalható újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló szerződés, ahogy az úgynevezett ír-északír tartalékmegoldás sem – tudatta kedd este szóvivője útján Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A kiválási megállapodás a legjobb és az egyetlen lehetséges módja az Egyesült Királyság rendezett kilépésének, a backstop-rendelkezés is része a szerződésnek, s így nem tárgyalható újra

– ismertette Preben Aamann az uniós intézmények és sok tagállami vezető által már számtalanszor elismételt közös álláspontot.

Az Európai Unió nem akar megint a Brexitről tárgyalni

Ez a bennmaradó huszonhetekkel egyeztetett álláspontunk

– húzta alá Tusk szóvivője. Üdvözölte, hogy a brit törvényhozás el akarja kerülni a szigetország rendezetlen távozását, de arra kérte Londont, mielőbb tegye világossá szándékait.

Kiemelte, az EU akkor kész átdolgozni a szerződést, ha az Egyesült Királyság eddigi irányelveit feladva, más jövőbeli kapcsolatra törekszik, mégis része maradna az egységes piacnak vagy a vámuniónak. Megismételte, a huszonhetek indokolt esetben készek megfontolni a kilépés március 29-re tervezett határidejének meghosszabbítását. Aamann végül elmondta, hogy az EU a történtek ellenére folytatja a ratifikációs folyamatot, ahogyan ezzel párhuzamosan a felkészülést is a rendezetlen kiválásra.

A londoni parlament alsóháza kedden felszólította a kormányt, hogy kérje a Brexit-szerződés újranyitását a bennmaradó EU-tagállamoktól, tárgyaljon alternatív lehetőségekről a brit belpolitikai konfliktus alapját képező, úgynevezett backstop-záradék helyett. Az biztosítaná, hogy mindenféleképpen elkerüljék a fizikai határellenőrzés visszaállítását az Ír-szigeten.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi főmegbízottja arról írt a Twitteren, hogy a képviselőtestületben nincs meg a többsége a kiválási szerződés vagy az ír-északír pótmegoldás újranyitásának, felvizezésének.

Kiállunk Írország és a nagypénteki egyezmény mellett

– fogalmazott.

A Politico brüsszeli hírportál eközben idézte az Európai Bizottság egyik névtelenséget kérő tisztségviselőjét, aki figyelmeztetett, hogy a brit miniszterelnöknek határozott visszautasításban lesz része, amennyiben semmi újat nem tud felmutatni Brüsszelbe visszatérve.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.