Washington mentesítheti a büntetések alól az Egyesült Államok által is ideiglenes venezuelai államfőként elismert Juan Guaidót támogató katonatiszteket – közölte Twitter-bejegyzésében John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

Bolton: Washington mentesítheti a büntetések alól a Guaidót támogató katonatiszteket

A magát ideiglenes venezuelai államfőnek nyilvánító Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament vezetője sajtóértekezletet tart a nemzetgyűlés caracasi épülete előtt 2019. február 4-én. Az Európai Unió újabb öt tagállama elismerte Guaidót ideiglenes elnökként.

Megfogalmazása szerint azok a katonatisztek mentesülhetnek a szankciók alól, akik kiállnak a demokráciáért és elismerik Juan Guaidó elnök alkotmányos kormányát.

Eddig egyetlen venezuelai tábornok tett hitet az ellenzéki Guaidó mellett: ő videóüzenetben jelentette be döntését, és egyúttal Juan Guaidó elismerésére szólította fel a hadsereg tisztjeit.

A venezuelai hadsereg változatlanul a jelenlegi elnök, Nicolás Maduro mellett áll.

Az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo szerdán Twitter-bejegyzésben szólította fel Madurót, hogy tegye lehetővé a Juan Guaidó által kért és már úton lévő humanitárius segély eljuttatását a nélkülöző venezuelaiakhoz.

Az ENSZ közben óvott attól, hogy a Venezuelába indított élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokat a politika eszközeként használják. Amerikai kormányzati tisztségviselők szerint az amerikai segélyeket fuvarozó teherautók még a héten megérkeznek a kolumbiai-venezuelai határhoz, de mivel a Maduro-kormányzat eddig tagadta, hogy az országban humanitárius válság volna, kétséges, hogy beengedi-e a szállítmányokat.

Stéphane Dujarric, az ENSZ főtitkárának szóvivője a világszervezet székhelyén, New Yorkban újságíróknak leszögezte: "a humanitárius akcióknak politikai, katonai és más céloktól egyaránt függetleneknek kell lenniük".

A Fehér Ház szerdán bejelentette, hogy Iván Duque kolumbiai elnök Washington vendége lesz. A tavaly nyáron megválasztott jobboldali politikust fogadja Donald Trump elnök. A Fehér Ház közlése szerint a két államfő főként a regionális biztonságot szolgáló stratégiai partnerkapcsolatokról és a venezuelai demokrácia helyreállítása érdekében tett erőfeszítésekről tárgyal majd.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/AP/Fernando Llano

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2019. April 22., 16:49
Nagy a torlódás Hegyeshalomnál
Itthon - 2019. April 22., 16:34
Leégett egy cukrászda Leányfalun
Nagyvilág - 2019. April 22., 14:53
Mi történt Katy Perryvel? Rá sem lehet ismerni