Megbízták a G7 országcsoport vezetői Emmanuel Macron francia elnököt azzal, hogy tárgyalást kezdjen Iránnal, és üzeneteket adjon át a perzsa államnak, elejét véve ezáltal a feszültség további fokozódásának a térségben – közölte vasárnap egy francia diplomáciai forrás a délnyugat-franciaországi Biarritzban tartott G7-csúcstalálkozón.

Trump vesztett – Macron a G7-ek nevében tárgyal Iránnal

A G7 vezetői szombat este egyetértésre jutottak abban, hogy az elsődleges célkitűzés továbbra is az, hogy Irán ne tehessen szert atomfegyverre, és csökkenjen a feszültség a Perzsa-öböl térségében. A G7-csoport idei elnökeként a francia államfő kapott felhatalmazást arra, hogy a tanácskozáson elhangzottak alapján tárgyalásokat folytasson az iráni hatóságokkal – közölte a forrás, aki további részleteket nem árult el.

Macron hónapok óta vezető szerepet tölt be abban, hogy megpróbálják megmenteni a 2015-ben Iránnal aláírt atomalkut, amelyből az Egyesült Államok tavaly májusban kilépett. A francia elnök éppen a biarritzi csúcstalálkozó előtt, pénteken Párizsban fogadta Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert.

Diplomáciai források szerint a biarritzi csúcstalálkozót megnyitó vacsorán megállapodtak abban is, hogy meg kell erősíteni a párbeszédet és az együttműködést Oroszországgal, de azt túl korainak ítélték meg, hogy Moszkvát ismét felvegyék soraikba és G8-csoportként folytassák működésüket.

Trump két hete még azt írta a Twitteren: Irán "kétségbeesetten" szeretne tárgyalni az Egyesült Államokkal, de közben vegyes jelzéseket kap mindazoktól, "akik minket szándékoznak képviselni, köztük Macrontól, Franciaország elnökétől". Hangsúlyozta: "Tudom, hogy Macron jót akar, ahogyan a többiek is, de senki nem beszélhet az Egyesült Államok nevében, csakis maga az Egyesült Államok". "Senkinek sincs felhatalmazása semmiféle úton módon és formában képviselni minket!" – írta Trump.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Akkor most a G7 jól orrba kúrták a vitorlásfejű tramplit oszt. jónapot !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.