Sötétséget és félelmet teremtő viharhoz hasonlította az új koronavírus-fertőzést Ferenc pápa a teljesen üres szent Péter téren mondott imáját kísérő beszédében pénteken, választásra sürgetve az emberiséget eddigi hangos, de látszatra épülő élete, valamint a csendes szolgálat és testvériség között.

Ferenc pápa: a járvány választás elé állította az emberiséget
Fotó: Pixabay

Ferenc pápa kijelentette: "rettenthetetlenül meneteltünk, azt gondolva, örökre egészségesek maradunk a beteg világban". Hozzátette: a járvány keltette félelemben elérkezett az ideje, hogy észrevegyük

"nem mehet előre mindenki külön a saját útján, csakis együtt haladhatunk tovább (..) egy csónakban vagyunk".

Úgy vélte, elérkezett a tudatos választás ideje a valóban lényeges és a mulandó között. Példaképnek azokat nevezte, akik a félelemre bátor önfeláldozással válaszolnak: "hétköznapi emberekről van szó, akik nem szerepelnek az újságcímekben és a tévés show-műsorokban sem, mégis történetünk döntő eseményeit írják: orvosok, ápolók és ápolónők, az élelmiszerboltokban dolgozók, takarítók, idősgondozók, fuvarozók, rendfenntartók, papok, nővérek és sokan mások".

"Az ima és a csendes szolgálat a győztes fegyverünk"

- mondta. Ferenc pápa a hetek óta lezárt, esős Szent Péter téren, a bazilikához vezető lépcsősor tetéjén mondta el beszédét. A bazilika bejáratához azt a csodatevő feszületet helyezték, melyet 1522-ben vittek körbe Rómában, az akkori pestisjárvány idején, valamint a római népet oltalmazó Szűz Mária-ikont. Az oltáriszentség imádása után Ferenc pápa rendkívüli Urbi et Orbi áldását adta, mely teljes búcsúval jár.

Az Urbi et Orbi áldást az egyházfő a nagyobb ünnepeken, karácsonykor és húsvétkor adja. A mostani rendkívüli vészhelyzetben az áldással az egyház az általános feloldozás lehetőségét hangsúlyozza.

A szertartás rendkívüliségét hangsúlyozta, hogy miközben az üres téren a pápa többször csendben imádkozott, csak az eső és a sirályok hangja hallatszott.

"Hetek óta úgy érezzük, leszállt az éjszaka. Sűrű sötétség lepte be tereinket, utcáinkat, városainkat; elhatalmasodott életünkön, süketítő csenddel és lehangoló ürességgel töltött meg mindent, megbénítva mozgásunkat: ezt érezni a levegőben, észrevehető a mozdulatokban, látható a tekintetekben"

- mondta a pápa. Kijelentette, az emberiség megijedt és eltévedt, mivel váratlan és tomboló vihar lepte meg, mely leleplezte sebezhetőségünket, hamis és felesleges bizonyosságainkat, amelyekre eddig agendáinkat, terveinket, szokásainkat, céljainkat építettük. Rávilágított arra, mennyire "bedobozoltunk", vagyis megfeledkeztünk és nem törődtünk mindazzal, ami "éltet és erőt ad életünknek és közösségeinknek" – mondta Ferenc pápa a gyökereket képviselő idősekre utalva, akiknek emléke – tette hozzá – "immunitást" ad a nehézségekkel szemben.

Az emberiség eddig jobban törődött saját énjével, külső megjelenésével, mint az embertársaihoz való tartozással: "teljes sebességgel haladtunk előre, erősnek és mindenre képesnek éreztük magunkat. Haszonra éhezve hagytuk, hogy a javak halmozása és a sietség elkábítson. Nem álltunk meg (..) nem tértünk magunkhoz a háborúkkal és a globális igazságtalanságokkal szemben sem, nem hallottuk meg a szegények és súlyosan beteg bolygónk kiáltását sem".

"Nem vagyunk elegek önmagunknak, egyedül elsüllyedünk" – mondta Ferenc pápa. Kijelentette,

ha értelmet akarunk adni a történteknek, fel kell ébreszteni a szolidaritást, és aktiválni a reményt: "találjunk bátorságot a másik megszólítására, befogadására, testvériségre, szolidaritásra".

A Vatikán bejelentette, hogy a Ferenc pápa vezette húsvéti szertartásokat kivétel nélkül hívők nélkül a Szent Péter-bazilikában mutatják be. A nagypéntek esti keresztutat is, melyet most először nem a Colosseumnál rendeznek meg.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
fahrenheit451
Nem, Isten állítja választás elé az embereket folyamatosan.
Ez a járvány egy semmi, ahhoz képest, ami ezután jön az emberiségre.
"Lesznek ... járványok ..., de ez még nem a vég."
A vég csak ezután jön...

Két lehetőség van:
Ferenc pápa ismeri a Bibliát, a jövőt, de nem árulja el - hazudik
Ferenc pápa nem ismeri a Bibliát, a jövőt, és terel - alkalmatlan.
Nincs harmadik lehetőség !!!
fahrenheit451
Én ismerem a jövőt, de valami megakadályoz, hogy elmondjam.
Én akarom, de valami, vagy valaki, megakadályoz - mintha viasszal lenne lepecsételve a szám, az ujjaim.
Nem tudom, képtelen vagyok!
Annyi szarságot írtam már tök fölöslegesen, ami erővel tök jó dolgokat is írhattam volna - de nem megy!
Amikor azt akarom írni, hogy...
Akkor írok életem első szerelméről valami faszságot - pl., hogy ő a világ legszebb nője (de tényleg).
Egyszerűen nem tudom leírni, amit akarok. Ez szőrnyű!
fahrenheit451
Most pl. azt akartam leírni, hogy a halál... az utáni élet... miről szól?...
Nem bírom.
Ehelyett ezt küldöm - Szív küldi szívnek szívesen: https://www.youtube.com/watch?v=k3RzQ1b_c9w...

Sajnálom!
(természetesen tisztában vagyok az örökké, az öröklét fogalmával - az elmúlt örökkévalóságéval is, meg az eljövendő örökkévalóságéval is - az alap meg van, csak a kapcsolat nincs meg)

fuck off
(én vagyok a jók között a legrosszabb, de az van tesó, hogy a legrosszabb jó is jobb, mint a rosszak között a legjobb rossz)
Eriksson
A pápák jobbára farizeusok, de ez a Ferenc...
Végül is politikus.
3dwhite
@fahrenheit451: Gyógyszer lenne szükséges.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. May 30., 07:27
Vádat emelhetnek Árpa Attila ellen
Itthon - 2020. May 30., 07:50
Figyelem: változik a MÁV menetrendje