Szerdától hazánk időjárását egy a mediterrán térségben kimélyülő ciklon alakítja majd, melynek áramlási rendszerében a Földközi-tenger felől igen nagy nedvességtartalmú levegő éri majd el hazánkat, így délnyugat felől sokfelé készülhetünk havazásra. Nyugaton, délnyugaton szerdán éjfélig 10-15 cm-t meghaladó friss hóréteg kialakulása sem kizárt, a Dél-Dunántúlon a megerősödő szél hófúvást is okozhat ezzel nehezítve a közlekedést. Északon-északkeleten szerdán délután még némi szűrt napsütésre van kilátás.

A csapadéksáv fokozatosan észak-északkelet felé helyeződik át, éjfélig várhatóan a Győr-Szeged vonalat fogja elérni, az éjszakai órákban már a fővárosban is havazhat. Reggelre már országszerte borongós, csapadékos időre ébredhetünk. Nem mindenütt lesz viszont havazás, a mediterrán ciklon ún. előoldalán az éjszaka főként keleten, majd csütörtökön napközben délkeleten átmenetileg havas eső is hullhat. A legtöbb és egyben megmaradó hó a Nyugat-Dunántúlon várható, ott igazi téli időre van kilátás, többfelé 10-15 cm-t meghaladó hóréteggel, ám a 2 nap alatt másutt is jelentősebb mennyiség hullhat.

Péntekre várhatóan eltávolodik tőlünk a mediterrán ciklon így ekkor már csak szórványosan – főleg az északi és keleti megyékben - kell havazásra számítani, ugyanakkor a ciklon hátoldalán ismét hidegebb levegő érkezik hozzánk, így a hétvégén a telet idéző hőmérsékletek tovább folytatódnak, éjszakánként gyenge fagyra készülhetünk hózáporokkal.

Eleinte melegfronti, majd kettős fronthatásra készülhetünk, az érzékenyek fejfájásra, szédülésre, vérnyomás-ingadozásra, görcsös fájdalmakra panaszkodhatnak. A szeles idő egyeseknél szintén fejfájást okozhat.

Folytatódik tehát a megszokottnál hidegebb időjárás, számottevő javulásra és az évszaknak megfelelő hőmérsékletekre csak nemzeti ünnepünk után, jövő hét közepétől számíthatunk.

Kurunczi Rita

meteorológus - Időkép.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.