Hogy ki- melyik párt vagy ideológia elkötelezett híve, mindig is megosztotta a közvéleményt-helytől és időtől függetlenül alkalmat teremtve egy jóízű vitapartira. Ennek ellenére jól megférünk egymás mellett, kivéve minden "negyedik tavasz"-t, amikor az eltérő poltikai nézetek találkozása a megszokottnál is nagyobb intenzitású konfliktushullámot indukál.

Ennek legszembetűnőbb és legelkeserítőbb jele, hogy a választások idejének közeledtével - kampánycsend ide-vagy oda - egyre sűrűbben botlunk egymás torkának ugró családtagokba, dühödt veszekedésbe fulladó vasárnapi ebédekbe és öklüket sűrűn rázó legjobb barátokba, akik a vita hevében hajlamosak hosszútávra elfelejtkezni a vérségi-és a baráti kötelék fontosságáról.

Persze, tudjuk, egy érett, a napi politikát aktív figyelemmel kísérő felnőtt számára elkerülhetetlen, hogy ne rendelkezzen sziklaszilárd elképzeléssel arra nézve, miért és kinek a kezébe adná a lehtőséget, hogy pozitív mederbe terelje az ország-és ezzel személyes jövőnk- irányítását. Ehhez az ezeregyszer átgondolt véleményhez erős kohézió köt minket, hiszen öndefiníciónk és ezáltal énképünk része is, hogy milyen politikai elveket vallunk sajátunknak.

Gyakorlatilag mindegy, hogy neveltetés vagy éppen keserves élettapasztalatok által rögzült az adott nézet, mi kitartóan ragaszkodunk ahhoz, hogy szimpatizálni kizárólag a hozzánk hasonló elveket valló személyekkel szabad. Persze, ha az após, vagy a tulajdon fiunk vallja homlokegyenest más politikai hovatartozásúnak magát, egyszer talán még bepróbálkozunk „egy térj már észhez” jellegű intelemmel, ha ez azonban nem jár sikerrel, garantáltan elszabadul a pokol.

Mivel az ellentétes politikai hovatartozást sokan nem tényként kezelik, hanem személyes sérelemként fogják fel, egy pillanat elég ahhoz, hogy az ellenség táborának skatulyájába kerüljenek az átellenes oldalon álló rokonok és barátok.

Nem nehéz kitalálni a folytatást; miközben kiabálva, egymás szavába vágva harcolunk igazunkért és minősíthetetlen jelzőkkel dobálózunk,észrevétlenül ejtünk életre szóló sebeket – még a létfontosságú kapcsolatainkon is -, hogy aztán egy kívülről becsapott ajtóval adjunk nyomatékot mondanivalónknak.

Hogy az eltérő temperamentum, az otthonról hozott minták vagy háttérben meghúzódó egyéb konfliktusok okozzák-e ezt a magatartást, valójában nem számít. A lényegen, hogy képtelenek vagyunk kivonni magunkat a szituáció érzelmi hőfoka alól, és értelmes, intelligens emberek módjára higgadtan nyugtázni az ellentétes politikai nézetek tényét, mindez nem változtat.
Pedig mi sem lenne ésszerűbb, mint a rokoni és baráti kapcsolatok fontosságára való tekintettel – még a vita kirobbanása előtt - tízig számolni és egy nagy levegő kíséretében elengedni a frusztrációinkat, hogy egy "beszéljünk inkább másról" jellegű mondat közbeiktatásával kellemesebb vizekre tereljük a beszélgetést és ezzel megóvjuk társas kapcsolatainkat.

Szijjártó Linda pszichológus

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bigyibogyo
@luigilongo60: kicsit azért van köze. Jelenleg akkorák a terhek egy vállalkozón, hogy ha a törvény betűjét betartja csődbe megy. kénytelen trükközni mindenki.
Persze lehet trükközni úgy is, hogy megbecsüljék a dolgozót. nah ilyenből van kevés. És ezért szeretnek az emberek a multiknál dolgozni. Ott is kivan zsákmányolva, de a fizetését megkapja és bevan jelentve.
kacsa0707
Nálunk após, anyós tősgyökeres hithű kommunista, nincs is semmijük tehát "balos" nem is próbálom elmagyarázni nekik, hogy ez a párt nem az a párt.
Feleségem is ennek következményeként szintén "balos" bár ő már kijelentette, hogy neki egyik párt sem szimpatikus már.
Nálunk családi hagyomány kommunisták utálata, legyen akármilyen álca rajtuk, szagról megismerjük tehát jobbos vagyok és senki sem tud meggyőzni, a báránybőrbe bujt farkasok igazáról.
A kislányunk (28 éves) liberális.
Mégis jól megvagyunk, és a tolvajokat, hazudósokat, hazaárulókat közösen szidjuk legyen az bármelyik párt béli..
kacsa0707
Pardon még egy fontos momentum az igaz hithű kommunistákkal nincs semmi bajom, csak a magukat balosnak beállító szerencselovagokat utálom.
Dr.luigilongo60
bigyibogyo!
Nem egészen értek veled egyet, ugyanis nem kötelező vállalkozónak lenni.
Ráadásul trükközni sem.Éves szinten több millárd forintot vesznek ki a büdzséből illetve a dolgozók zsebéből.A szövegeket már kívülről ismerem.
Nincs pénz a fizetésre. túlórára stb.Közben a tulaj 7-es bömbivel jár , Mexikóban nyaral stb.Nem kell senkit hülyének nézni.
Természetesen van példa az általad említettre is de elenyésző.
Ez a huszonkettes csapdája.Amikor nem fizetik be a kirótt adókat,magukat is meglopják, mivel ezért nem lehet adókat csökkenteni.Ráadásul a kisemberek és a becsületesen adózók szívják meg.
Sajnos a családomban már mindenkinek vannak tapasztalatai e téren.
A nejemnek 9 hónapja nem fizettek utazási pénzt.Mikor merték kérni, közölték velük, hogy lehet máshol is dolgozni. Másnap elmentek Franciaországba síelni.
Dr.luigilongo60
bigyibogyo!

Már ne haragudj de a te logikád alapján bárki hivatkozhat lopás esetén a megélhetésére.Vagy tudok törvények szerint működtetni egy vállalkozást ,vagy abbahagyom.Egy idő után a természetes szelekció alpján kihullanának az alkalmatlanok, akik csak pénzgyárnak nézik a vállakozásukat.Mindenki jobban járna.

Képzeld el, ha minden munkanélküli meg devizahiteles lopni járna.
perta
@luigilongo60: jó ötlet, és felmentik őket mert kényszerből tették.........

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.