Egy új brit tanulmány szerint az idősebb embereknek receptre kellene kutyát felírni, hogy többet mozogjanak és kimozduljanak otthonról. A kutyasétáltatás ugyanis az egyik leghatékonyabb módja a fizikai aktivitás megőrzésének.

Receptre kutyát? Brit kutatók szerint ez jól jönne annak, aki keveset mozog

Fotó: Pixabay cc0

A Cambridge-i Egyetem és a Kelet-angliai Egyetem kutatóinak tanulmánya arra biztatja az időseket, hogy rossz időben is mozduljanak ki otthonról, mivel az javítja kedélyállapotukat és használ az egészségüknek. A kutatásban több mint háromezer idősebb embert kérdeztek arról, hogy van-e kutyája és sétáltatja-e.

A résztvevők egy kis elektronikus készüléket – akcelerométert – is kaptak, amely hét napon keresztül rögzítette a mozgásukat.

via GIPHY

A tanulmány szerint azok, akiknek volt háziállatuk, átlagosan 30 perccel többet mozogtak naponta, messze meghaladva a tudósok előzetes várakozását.

Tudjuk, hogy a kor előrehaladásával csökken a fizikai aktivitás, de abban bizonytalanok voltunk, mi a leghatékonyabb módja, hogy segíthessünk az idősödő embereknek aktivitásuk megőrzésében. Arra az eredményre jutottunk, hogy a kutyasétáltatók sokkal aktívabbak maradtak fizikailag, és általában véve kevesebb időt töltöttek ücsörgéssel

- mondta el Yu-Tzu Wu, a tanulmány vezető szerzője.

via GIPHY

A kutatás ideje alatt a hidegebb, nedves napokon kevésbé voltak aktívak az idősek, és többet ücsörögtek. A kutyasétáltatóknak azonban a rossz időben is ki kellett mozdulniuk, és átlagosan 20 százalékkal többet mozogtak, mint a háziállatot nem tartók.

A két csoport közötti különbség meglepően nagy volt, nagyobb, mint ami általában megfigyelhető, amikor olyan csoportos fizikai aktivitásban vesznek részt az idősek, amelyeket tipikusan aktivitásuk megőrzése érdekében ajánlanak nekik

- jelentette ki Andy Jones professzor, az UEA orvosi karának tudósa.

A kutatók azt javasolták, hogy a kutyatartást vagy a kutyasétáltatás közösségi lehetőségeit írhassa fel a háziorvos, hogy az időseket több mozgásra ösztönözzék.

Jones professzor hangoztatta, hogy ha az embert más is vezérli saját szükségletein kívül, az komoly motivációs erőt jelenthet.

Caroline Moye, a Rákkutatási Világalap vezetője szerint a fizikai aktivitás megőrzése rendkívül fontos:

A mozgás képes csökkenteni a daganatos betegségek – köztük a mell- és a bélrák – kialakulásának kockázatát.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Ennek a gyógymódnak az ára sem emelkedne, mint a gyógyszereké.
elnyomott
Receptre inkább írjanak ki futópadot, az állat élőlény. Kutyát tartani egy életforma, ami nem csak a sétáltatásról szól.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.