Néphit szerint távol tartja a gonosz, ártó hatalmakat az újévtől a szilveszteri zajcsapás – mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 aktuális csatornának nyilatkozva hétfőn.

Ősi szokás, hogy zajt csapunk Szilveszterkor

Fotó: Pixabay

A szakértő kifejtette, az év első napjához köthető valamennyi szokás az egészség, a szerencse és a gazdagság eléréséhez kötődik.

Felelevenítette, az emberek régen házról házra járva köszöntötték egymást január 1-jén, és úgy tartották, ezen a napon nem szabad semmit kiadni a házból, továbbá tartózkodni kell a veszekedéstől, hogy az egész év kedvességgel, szeretetben teljen.

Tátrai Zsuzsanna megjegyezte, mára e hagyományok többségét már nem követik, leginkább az ételfogyasztásra vonatkozó szokások maradtak fent.

Emlékeztetett, újévkor azért szokás lencsét, továbbá mákos és diós bejglit enni, mert azok a gazdagságot jelképezik. Emellett ajánlott a disznóhús fogyasztása is, mivel az a hiedelem szerint segít kitúrni a szerencsét, halat és baromfit enni ugyanakkor nem ajánlott, mivel azzal elúszhat, vagy elszállhat a szerencse – tette hozzá.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

desiro
"távol tartja a gonosz, ártó hatalmakat" Ha ez igaz lenne már jobban élnénk!!!
Ekkora marhaságot már rég olvastam!!!
Ha ez igaz lenne már jobban élnénk!!!
gorbán még mindig itt van a bűntársaival együtt!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.