izesitalia

Rucolás epersaláta

Eper, az első tavaszi gyümölcsök egyike, melyet már az ókori görögök, rómaiak is ismertek. Adónisz ünnepe alkalmával sosem hiányozhatott asztalukról, talán annak a legendának köszönhetően, mely szerint az Adónisz halálát megsirató Aphrodité könnyei apró, piros szívekké, szamócákká váltak a földön.

Bolognai spagetti, Olaszországon kívül mindenhol létezik

Bolognai spagetti azaz spaghetti alla bolognese.

Testaroli della Lunigiana

A testaroli Lunigana területéről származó a helyiek által kedvelt olasz fogás, pontosabban egy palacsinta formájú Már az ókori római időkben elterjedt volt ez az egyszerű és zseniális tészta vagy akár hívhatjuk élesztő nélküli kenyérnek is, mely évszázadok alatt a luniganai terület szimbólumává vált.

Ricciarelli - olasz mandulás sütemény

Riccarelli, Siena szimbóluma.

Pasta alla gricia

Egyszerű alapanyagok, egyedülálló íz, Lazio tartomány egyik kevésbé ismert fogása, mind olasz mind nemzetközi szinten. A sajtos tészta olasz verziójának is nevezhetnénk ezt az étket, mely tésztából pecorino sajtból és tokaszalonnából és borsból készül.

Íz és Itália: csirkemell rusztikus bundába

Az Appennini – félsziget félsziget lakói imádnak rántani.

Íz és Itália

Neve alapján akár franciának is gondolhatnánk ezt a borjúhúson és tonhalmártáson alapuló fogást, de mégsem az.

Íz és Itália:epres tiramisu citromkrémmel

A citromkrémes epres tiramisu egy könnyű, hűsítő késő tavaszi, kora nyári édesség.

Íz és Itália: La cassata, palermói változat

Szicília szimbóluma, húsvét nincs nélküle.

Íz és Itália: Carrarai rizstorta

Carrara – Massa (Toscana) városokból származó rizsen, karamellen és egy pudingszerű krémen alapuló desszert, melyet húsvétkor, pünkösdkor és március 19.-én készítenek.

Íz és Itália: Töltött fekete kagyló

Nagyon olasz, nagyon finom, nem elegáns fogadásokra való, nem mondható el, hogy “light” lenne, de a tengerpart és az olasz otthonok hangulatát idézi.

Íz és Itália: Calabriai pesto

Pesto alla calabrese Dél-Itália minden ízével, hangulatával és harmóniájával.

Madársaláta almával és pirított mogyoróval

Az egyik legfinomabb saláta, amit szívesen készítek akár magunknak, akár vendégeink részére.

Mandulás linzertorta körtével és csokoládéval gazdagítva

Mandulás linzertészta, mely ropogós kéregbe zárja a körtét az étcsokoládéval együtt.

Paradicsomos rizottó

Paradicsomos rizottó, egyike azon rizottóknak melyet már az apróságok is szívesen fogyasztanak, talán a paradicsom édeskés ízének köszönhetően, mely jól harmonizál rizzsel és sajttal egyaránt.

Íz és Itália: Karaj vagy csülök narancs ágyon sütve

Íme egy másik nagyszerű húsos-narancsos étel,igazi téli csemege.

Tonhalas, zöldborsós tészta

Melegen és hidegen is fogyasztható, ebédre vagy vacsorára, kevesebb mint harminc perc alatt elkészíthető, első látásra talán banálisnak tűnő fogás.

Sertésszűz grillezett almával

Sertésszűz, bacon, kakukkfű és sült alma mindez egy fogásba összegyúrva. Egyszerű, finom és elronthatatlan, legalábbis én még soha nem vallottam vele kudarcot. Gyorsan elkészíthető, mégis egy kicsit ünnepi.

Szicíliai narancssaláta

Aki még nem járt Szicíliában annak talán furcsa lehet, hogy a narancsot lehet sóval, olajjal, borssal és fokhagymával is enni!

Portugál tejkrém

Nevével ellentétben nem portugál, hanem bolognai születésű. Egy “kanalas” édesség, mely nagyon hasonlít a crème caramelhez, akár könnyen össze is téveszthetjük, hogy melyiket esszük. Hívják fiordilatte bolognesének, de latte alla porthogésének is.

Spagetti sajttal és fekete borssal

A hagyomány szerint ez a fogás a vidéki lakosság egyik legrégibb, legősibb és legegyszerűbb étele. Eredete a legeltető állattartáshoz, a pásztorok vándorló életmódjához köthető. A pásztorok sokszor csak tésztát, fekete borsot és “pecorino” sajtot vittek a tarisznyájukba, melynek segítségével kalória dús, de ízletes...

Tagliatelle gorgonzola mártásban

Mint az olasz tésztaételek nagy többségét ez sem nehéz elkészíteni, így kezdők is nyugodtan nekiveselkedhetnek.

Sárgabarack, könnyű rumos tortába csomagolva

Sárgabarack, karamell, egy könnyű, rumos kevert tésztával ötvözve.

Paradicsomos babsaláta

Babsaláta: egyszerű, tápláló és ízletes.

A genovai bazsalikomszósz használatáról

A pestót legtöbben mint tészta mártást ismerik, pedig felhasználása ennél sokkal több rétegű.

Bresaola rucolás kecskesajttal töltve

Bresaola: történelem, hagyomány, az olasz kézművesipar remeke, melynek készítése még az iparosodás hatására sem változott meg.

Citromos csirkesült

Egy egyszerű, tepsis csirkesült akár hétköznapokra akár ünnepnapokra.

Farfalle, fekete kagyló és pesto

Genovai bazsalikomos pesto avagy pesto alla genovese.

Olaszországi gasztronómiai programok II.

Campofilonében 1964-óta kerül megrendezésre a “campofilonei makaróni fesztivál”,melynek célja bemutatni ennek az “italikumnak” a hagyományos készítési technológiáját, valamint a belőle készült fogásokat.

Hal, rák, kalmár, zöldség olajban sütve

Tengerparti városokban sétálva gyakran ütheti meg orrunkat az olajban sült tengeri herkentyűk jellegzetes, finom illata.