Szűk egy évvel ezelőtt a Facebook végre bejelentette: nekimegy az oltáselleneseknek a közösségi oldal, hogy kevesebb legyen a hamis információ a platformon. A szavakat tettek is követték: a nyár közepén lelőtték az oltásellenesek legnagyobb gyűjtőhelyét, szeptemberben pedig új értesítésekkel is felvették a harcot a dezinformáció ellen.

A Facebookon hírdetnek az oltásellenesek – az oldal szerint ez nem gond

Mindezekre a lépésekre persze komoly szükség is volt, 2019 elejére ugyanis kiderült, az oltásellenesség vált a legveszélyesebb járvánnyá. Ehhez a Facebook – passzív – segítsége is kellett, a Guardian korábbi beszámolója szerint ugyanis olyan hirdetés is futott az oldalon, amit egy oltásellenes csoport adott fel.

Egy év távlatából viszont úgy tűnik, még bőven nem lefutott meccs az oltásellenesek ellen folytatott küzdelem. A BuzzFeed News beszámolója szerint az alternatív gyógyszereket kínáló cég, az Earthley a Facebookon és az Instagramon is olyan hirdetéseket futtat, amely a szamárköhögés elleni védőoltás biztonságosságát cáfolja. Mindez úgy fut a platformokon, hogy azzal megsértik a hirdetési feltételeket.

A Facebook ugyanakkor nem ért egyet a BuzzFeed News véleményével, szerintük ugyanis az Earthly nem sérti meg a szabályzatot. A hirdetéseket ugyanis úgy adták fel, hogy a szamárköhögés elleni gyógymódokról posztoltak, és annak egy részét képezik a betegség elleni oltóanyagra vonatkozó célozgatások.

Forrás: hvg.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
Az oltáselleneseknek nem adnék gyógyszert amikor nagyon betegek, válaszként a baromságaikra. Egy influenzajárvány kialakulásának az esélye többszörösére nő amennyiben alacsony az átoltottság az emberek körében. A kötelező oltások gyerekek esetében életet menthet, lényegében megállított rengeteg szörnyű betegséget. Én a bárányhimlő ellen is beoltattam mindet, pedig az nem volt kötelező sem támogatott, nem is kapták el a legkisebbek sem, miközben a fél óvoda ki volt dőlve.
Dr plágium
Részemről nagyon hiányolom, hogy skarlát ellen nincs védőoltás, pedig annál is akadnak komoly szövődmények.
division
@Dr plágium: A skarlátot baktérium okozza, szerencsére jól reagál az antibiotikumokra, elsősorban a penicillinre és a makrolidokra.
Dr plágium
@division: Lehet hogy mostanában már jól lehet gyógyítani, de anno a tesóm bizony komoly szövődményeket kapott miatta. Élete végéig szenvedett tőle, ráadásul tőlem kapta el...
nezelodo
Eléggé kockázatmentes oltás ellenesként élni addig, amíg a populáció 90 %-a oltott, nem kockáztat nagyot. Pontos adatok állnak rendelkezésre, és igen nagy múltra tekint vissza a védőoltások rendszere, hogy megbecsülhető legyen mikor billen át járványba a hülyeségük.
division
@Dr plágium: Valóban komoly betegségnek számított, és nem megfelelő kezelés esetén a mai napig is az tud lenni. Sajnos a streptococcus pyogenes törzsei nagyon ellenállóak, és egyre inkább azok lesznek a feleslegesen szedett antibiotikumok miatt. Lényegében csak akkor indokolt teszem fel egy torokgyulladás esetében az antibiotikum, ha azt bizonyítottan ez a baci okozza, minden más esetben felesleges, mivel vírus a bűnös. Sajnos még a mai napig vannak orvosok akik egyszerűen felírják csak mert köhög a gyerek meg fájdogál a torka, mivel sajnos a szülő szinte várja a receptet, mintsem szépen otthon pihentetve kikezelje és ne legyen bakteriális felülfertőződés. Elrettentő, amikor még be is viszik így a gyereket a közösségbe, csak ne legyen otthon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.