Bizonyos értelemben igazuk van azoknak, akik azt állítják: romokban az ország. Nem háborús romokra és gazdasági pusztításra gondolok, hanem arra a szellemi és lelki káoszra, amely egész generációkat és társadalmi csoportokat jellemez. Az elkeseredés, düh és bosszúvágy érzelmei törnek elő a mélyből, tömegeket mozgatnak és rombolnak. A normális, kiegyensúlyozott élet került veszélybe, pedig most mindennél nagyobb szükség lenne a józan belátásra.

A győzteseknek és a veszteseknek egyaránt sok mindent át kell gondolniuk.

Lesz-e rá erejük a földcsuszamlás után? Láttuk, hogy a politikai elitet egészében elutasító kollektív indulattól vezérelve mennyire különböző válaszok születtek. Akik felültek a szélsőjobbnak, azonnali leszámolást és radikális változást remélnek, anélkül, hogy bármiféle racionális cselekvési programot látnának maguk előtt.

Akik a Fideszre szavaztak, azt várják, hogy nyomban helyreáll a társadalmi rend, megtisztul a közéletet, példásan működik a gazdaság, a rendőrség, az oktatás és az egészségügy, csökkennek az adók, nő az emberek életkedve. Akik egy alulról jövő, friss politikai erőre szavaztak, politikai racionalitást, új hangot és munkastílust várnak az LMP-től. Az MSZP választói egy új baloldal megteremtését remélik új programmal, új emberekkel. Talán még soha nem volt ekkora egyetértés abban, hogy változásra van szükség, bármit is jelentsen ez.

De minek is kellene megváltoznia?

Az egyik legfontosabb kérdés az, hogy egy nyugati típusú demokrácia felé indulunk-e, vagy a politikai berendezkedés autoriter, paternalista, egypárti jellege erősödik meg. Képes lesz-e megőrizni a Fidesz a reformok elleni kampányból nyert választói bizalmat, amelyre szüksége van a reformok végrehajtásához? Ha az új kormány annyi elvesztegetett év után nekilát a reformoknak, könnyen elveszítheti szavazóbázisa jelentős részét, amely a „centrális erőtérből” kilépve a Jobbikhoz fog csatlakozni. Ez is nagy baj, de ha bele sem mernek vágni a reformokba, akkor végképp leszakadunk Európától.

Az MSZP nem tehet mást, mint hogy ellenzékből támogatja az egészségügy, az adóügy, a nyugdíj és a közigazgatás reformjait, ha komolyan gondolja, hogy Magyarország nyugat-európai típusú demokrácia kell legyen. A szocialistáknak be kell bizonyítaniuk, hogy nem a zsigeri ösztönökre, a hatalom megszerzésére, a politikai ellenfél ellehetetlenítésére koncentrálva politizálnak, hanem szakítanak az eddigi ellenzék politikájával, félreteszik a gyűlöletkampányt, helyette okos és hasznos érvekkel segítik a kormányzást. Azt adják, amit az elmúlt nyolc évben – mindannyiunk hatalmas kárára – nem kaptak meg. Ha nem így, nem konstruktív ellenzékként viselkednek, akkor valóban ránk szakad a magyar átok, sosem lesz vége a politikai hadviselésnek, és belefulladunk a gyűlölködésbe.

Egy modern, európai baloldalra vár az a feladat is, hogy megmutassa: a szabadság és a társadalmi egyenlőség nem feltétlenül egymást kizáró két fogalom, amely nem illeszthető össze elvszerű és ugyanakkor pragmatikus politizálással. Egy társadalomnak, amely nyitott azokra a rasszista, irredenta és homofób nézetekre, amelyek történelmünk során annyi szörnyű tragédiához vezettek már, meg kell ismernie azokat az európai modelleket, amelyekben a tolerancia, az egyenrangúság és mások szabadságának tiszteletben tartása alapján működik a szociális piacgazdaság. Az északi országokat említem elsőként, amelyek a kirekesztés elleni politikában és az egyenlőségpárti társadalompolitikában az élen járnak, bár tudom, hogy a skandináv modell annyira távol áll a hazai rendszertől és közgondolkodástól, mintMakó Jeruzsálemtől. Ami ott norma, az nálunk legfeljebb vékony, civilizációs máz. S amíg ez így van, addig nehéz valódi változásról beszélni.

Nincs demokrácia állampolgári önszerveződés nélkül. Az országot mi formáljuk olyanra, amilyen, mert Magyarország mi vagyunk, mindannyian, akik itt élünk, Európától távol s mégis oly közel. S ha nem tanulunk a nálunk tapasztaltabb demokráciák történetéből, nagyon magunkra maradunk.

(A szerző szociológus, író, politikus)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
orogordog
Lévai Katalin!

Vissza szokta olvasni amit ír. Mert ugye a politikai elit min.75% ugyanaz marad. "Rombolás" meg ugye 1990-ben már élkezdődőt. De sebaj lesz ez még rosszabb.
Kin, kiken múlik azon meg kár vitatkozni a tények azok tények.
orogordog
"A benzin nem átlagos áru. Politikai áru. Senki se mondja nekem, hogy a benzin ára nem politikai döntés következménye! Sajnos, az! A benzin árának 34 százalékát teszi a termelői ár. Ez az, amire mindig hivatkoznak, mondván, hogy a világpiaci árak így, meg úgy. Persze, szerepük van, de csak egy határig. 36 százalékot tesz ki, ugyanis a jövedéki adó és újabb 20 százalékot az általános forgalmi adó. Ez már nem akármi! Az állam ezeket az adókat olyan termékekre szabja ki, amelyekről biztosan tudja, hogy azokból nem fogy majd kevesebb, akár mennyi is lesz az ára. Hiába drágább az alkohol, nem iszunk kevesebbet. Hiába drágul a cigaretta, nem mutatható ki, hogy a magyar ember ezért leszokna. Így van ez a benzinnel is. Az autós emberek többsége nem mond, nem mondhat le a kocsiról, mert ez a munkaeszköze vagy alapvető közlekedési eszköze. Nincs alternatívája. Hiába igyekeznek elhitetni, hogy a bicikli a csodamegoldás. Nem az, nem is lehet az! Senki sem érdekelt abban, hogy kevesebb benzin fogyjon. A multik nyomják ide a gépkocsikat, és mi meg is vesszük, mert a kormány még véletlenül sem fejleszti a tömegközlekedést úgy, ahogy normális ésszel gondolkodva, kellene. A sok adó jól jön az államnak. Van miből eltartani a naplopókat, mármint a kormányembereket, rokonaikat, barátaikat és üzletfeleiket. A benzin árában van egy-két természetes tényező is, mint például a kereskedelem haszna. Az ár 1 százaléka jut a kőolajkészletezési díjra. Ne kérdezd, hogy mi ez, nem tudom, szerintem más se. Egyszóval, a benzin politikai áru, politikai árral. Tudod, még ezt is hajlandó lennék tudomásul venni. Feltéve, hogy lennének más politikai áruk is. Példának okáért a benzin extraprofitjából olcsóbbá lehetne tenni a tankönyveket, a gyerekruhákat, ad abszurdum a villamos- és buszjegy árát. De ne izgasd fel magad idő előtt! Ez nem fog bekövetkezni. Egész egyszerűen azért, mert kapitalizmus van. A kapitalizmusban pedig egyáltalán nem fontos, hogy mi jó Neked, mi jó a társadalomnak. A lényeg az, hogy mi a jó a tőkésnek, mitől lehet a gazdag még gazdagabb."
zoodoo
Azért az se piskóta, ahogy a bankok garázdálkodnak itthon, és ahogy kilóra megvették a politikát. Mivel mással lehetne magyarázni, hogy a hitelesek jogtalan módszereknek vannak mai napig kitéve a bankokkal szemben? Vagy, hogy mai napig nem lett a recesszió miatt az angol példa után banki adó kivetve rájuk, hogy az általuk okozott veszteségeket megtérítsék? Mert ugye azt az emberek fizették ki, plusz beszedik a hitelek után magas nyereséget, cserébe nem adnak vissza az államnak semmit.

Szánalmas Magyarország! Nem véletlen ez a nagy kiáramlás a fiatalok körében! Aki teheti, szedi a motyóját egy jobb élet reményében!
csutak
Én akkor orroltam meg Gyurcsányra, amikor az őt zsaroló Csányit nem vágta ki ajtóstól tokostól!
A banknak a termelést kellene finanszíroznia, ha szükség van rá.
Erre itthon a lakosság kiszipolyozására lettek felkészítve.
Nekem megvan még a VIP lista egy DVD-n az elhíresült Postabanki hitelekről.
Egy sem bányász vagy takarítónő volt, hanem politikus és családtagjai.

Sok fentebbi megállapítással nem értek egyet, de nem vagyok szagember (veletek együtt:), tehát nem mérgelődöm miattuk.
henky111

Ön a Jobbikot nem a többi párttal együtt említette meg mint választási lehetőséget, hanem csak később mint bajok forrásáról írt róla. Hol itt a tolerancia, az egyenjogúság és a másik tiszteletben tartása?
Sajnos mint oly sokan ebben az országban ön is olyan szavakkal dobálódzik amelyekhez nem sok köze van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.