Az MSZP-re célzott, de a szabad felhasználású középosztályt találta el Kósa Lajos lendületes válság víziójával.

Kósa Lajos kommunikációja egynemű: lendületes, offenzív, megoldás-centrikus, autoritással bíró. Mondom és csinálom, ez az üzenete.

A parkolási rend szabályairól, a budapesti kerületek felszámolásáról, a vízmű működtetéséről lehet ilyen stílusban beszélni. Az emberek döntéseket és határozottságot várnak. Az MSZP-t utálók még az MSZP-vel szembeni határozott fellépést is díjazzák.

De nem lehet akaratos kommunikációt folytatni, amikor az a választók kárára válik. S nem érdemes a pártharcokat a választók zsebét terhelő módon lefolytatni.

Bármely fideszes kijelentés, amely a Magyarország iránti bizalmat megrengeti, azonnal és érezhető módon sok tízezer forint plusz kiadást okoz körülbelül egy millió választónak. Azoknak, akiknek hitele van, akik import árukat adnak el, s akik olyan vállalatokat vezetnek, amelyek nincsenek elszigetelve a világpiactól. Egy fusizó kőműves csapatnak mindegy, hogy milyen hatása van Kósa Lajos kijelentésének, de egy autó márka szerviz tulajdonosának már nem az. A száz milliós hitelét intéző vállalkozónak és cégvezetőnek sem.

Ha még egyszer megszorító intézkedésekre van szükség, azt nem kommunikációval kell bevezetni, hanem meg kell hozni azokat. Egyszerre, hirtelen bejelentve. Sokkoló és ezért hamar megemészthető módon. Ha nincs erre szükség, akkor meg nem kell riogatni. Senkit, semmivel.

Ha a Fidesznek legitimációs problémái vannak, azaz nem tudja, hogyan szívja vissza arcvesztés nélkül az ígéreteit, azt nem kellene a nyűgös középosztályon – értsd: eladósodottakon – leverni.

Ha az MSZP elleni utólagos támadások fontosabbak, mint a kormányzás, akkor a Fidesz egy kisstílű és öncélú politikai pályára lép.

Ha egy kétharmados győzelem után még mindig az MSZP a mumus, akkor szerintem most kellene visszaadni a kormányzást, mert ezek szerint nincs az a választási győzelem, amely elhiteti a Fidesszel, hogy rá, s nem másra bízták a kormányzást.

Egy ekkora győzelemnek ugyanis az a paradox hatása, hogy a győztesé minden felelősség. Az első perctől kezdve, hogy kormányozhat.

A jövő már elkezdődött. Kósa Lajos kijelentésével pedig a jövő felélését kezdte meg. Nincs az a múlt, amely mentesít a felelősség alól.

A helyzet

Szerintem Kósa Lajos csak ki akart tölteni egy űrt. Jelen pillanatban ugyanis senki nem tudja, hogy mi lesz a pálya a következő három hónapban.

A válságok – görög, euró, dél-európai országok – vagy megoldódnak, vagy stagnálnak. Az IMF vagy elfogadja a Fidesz terveit vagy nem. A lehetőségek ilyen széles tárházára nehéz konkrét kormányprogramot kialakítani. Ezért semmitmondó a kormányprogram, ezért tartalmaz választási szlogeneket, s publicisztikai elemeket.

A kormány és a kormánytöbbség megtette, amit meg lehetett tenni ennyi idő alatt: törvényt hozott, döntött, amiben volt mozgástere. Törvényt, minisztériumi rendszert, sőt, a parkolás intézményeit is meg lehet változtatni egy pillanat alatt. Egy gombnyomás volt az egész.

A gazdasági ügyekben azonban egyszerűen nem áll rendelkezésre elégséges és biztos információ ahhoz, hogy döntsenek. Ez nem egy válságkezelő kormány – ez egy néptöbbséget szerzett kormány, amely egyszerre akar jól kormányozni ( válságkezelés, gazdaság építés) és megőrizni a politikai tőkéjét. Ha a helyzet jobbra fordul, akkor nem kell válságot kezelni – ha rosszabbra, azt meg ki kell várni. Ezért nem mondják meg, hogy mit akarnak csinálni.

Fidesz belső vita. - Lehet, hogy Kósa Lajos Matolcsynak üzent, vagy a szépreményűeknek, akik a helyzetet nem ítélik komornak. Ha ez így volt, arra is csak az vonatkozik, amit az MSZP vonatkozásában írtam: nem a minket finanszírozók riogatásával kell belül pozíciót szerezni.

(Kóczián Péter újságíró, szerkesztő, rádiós- és televíziós riporter)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

barnan
Lehet csendben, alázattal is csinálni:
Teréz anya fivérei (Párizsi ház) beszámoló: " ...mindössze 6 szerzetes volt és kb. 60-70 embert kellett kimosni naponta a piszokból, megfürdetni őket, kimosni a ruhájukat, enni adni nekik és azután újrakezdeni, újrakezdeni és újrakezdeni, minden nap. Olyan arcokat, olyan kiégett tekinteteket én nem láttam, mint ott.
És amikor megkérdeztünk a pásztort, aki egy kanadai szerzetes volt, hogy mi a titka, hogy lehet ezt kibírni, hogy lehet itt megőrizni az örömöt, hogy lehet itt megőrizni a szeretet, hogy lehet ezt napról-napra húsz éve csinálni?
Akkor azt mondta, hogy menjünk utána, fölvitt bennünket az emeleti terembe, ahol semmi más nem volt mint egy tabernákulum és egy kis térdeplő. A tabernákulumban ott volt Jézus, a kis térdeplőn pedig ott volt mindig egy a hatból, a többiért..."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.