A kormány nyár óta folytat tárgyalásokat a gázszolgáltatókkal, azt akarják elérni, hogy ősztől ne legyen gázáremelés, de a szolgáltatók se legyenek veszteségesek. Völner Pál, a fejlesztési minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára szerint majdnem biztos, hogy ősztől nem drágul a gáz.

Forrás: ingatlan.net
Feltöltő: donkanyar
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

81 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
donkanyar
Ezt már Lendvai CUCU Ildikó is megmondta
szaboria
@donkanyar: Igy igaz akkor egy darabig ök sem emeltek de a rákövetkező évre már kénytelenek voltak. Meg látjuk mennyire tudnak hatni a szolgáltatókra.
MNG
Jönnek az ígérgetések, itt van lassan a helyhatósági választás...
szaboria
@MNG: Most olvastam csak akkor engednek a szolgáltatók ha a 90 napos késedelmi befizetéseket 45 napra csökkenti a kormány. Aki azontúl sem fizet kilehesen kapcsolni a gázt.
nyanya001
@szaboria: Akkor a fogyasztók 30-40 %a gáz nélkül marad, gyanitom, sokan csak késedelmesen tudják befizetni.
inkvi
Téli időszakban kell emelni, akkor van csúcsfogyi!

@nyanya001: Akkor kell emelni rendesen, hogy a nagy apparátus el legyen tartva a fogyi által!
szaboria
@nyanya001: Majd fözhetik a pálinkát és szép rózsaszinben látják a világot kit fog már akkor érdekelni , hogy nem tudnak füteni, megnyilnak majd újból a bőgre csárdák is.
szaboria
Vettem a fáradságot é selővettem a 2003-as 2004-es téli gázfogyasztásom összes hasonlitottam a tavalyi és idei télivel a konvektork száma nem változzott és megdőbenéssel tapasztaltam több mint 350 köbéterrel többet fogyasztottam el egy forma hőmérséklettnél. Akkor mégis igaz az amikor azt irják nem olyan a gáz hőértéke mint régen volt.
inkvi
@szaboria: Akkor van baj, ha gázzal főzik a pályinkát!
csutak
@szaboria: Amit biztosan tudok: félóránként gázkromatográffal ellenőrzik több elosztóban és több helyen a gáz energia és egyéb beltartalmát.
A számla elvileg olyan, ami ezt figyelembe veszi. (Kételkedem!)

A gázkészülékek bármely karbantartás mellett sajnos elhasználódnak, ami fogyasztás növekedést von maga után. Évente egyszer MŰSZERESEN beállítani minden gáz eszközt, az TALÁN ad esélyt a spórolásra.
No meg az utólagos szakszerű becsomagolása a háznak. No meg a nyílás zárók cseréje.
Tudom, drága, meg sokba kerül, de valamit valamiért.
Január
:))) Mondta ezt már más is nekünk..... - és mi volt?
inkvi
@Január: Miért éppen a gázára nem menne fel? Fel fog menni október végén biztosan! Aztán visz mindent magával! Infláció van!
Január
@inkvi: Persze, aztán minden gyűrűzik tovább, mert az áremelkedést csak a termelők nem tudják áraikban érvényesíteni, majd érvényesíti a kereskedelem és a bank szektor.
És folyik a termelő ágazatok további kivéreztetése, adósrabszolgasorba való süllyesztése.
Január
Helyesen: És folyik a termelő ágazatok további kivéreztetése, a fogyasztók adósrabszolgasorba való süllyesztése.
inkvi
@Január: Igen. Ebben az évben még sajnos. Szorít a kv.
szaboria
@csutak: Minden fütés kezdete elött hivatásos gázszerelővel átvizsgáltatom sz összes készülékemet a vizmelegitőt.A legszebb a szerelői is azt mondja amikor kitalálták a tengerszinthez való számitásokat azóta a kalória értékek is meg változtak.
Csizmás Kond
@szaboria: szóval te a legszebb szerelőkkel vizsgáltatsz....:))
csutak
@szaboria: Mindkét vejem gépész, tehát hozzájuk már csak mérésügyi hivatal által hitelesített műszerrel mer kimenni a szerelő:)
De az ő készüléküket valóban értő embernek kell beállítani.
Drágálltam anno, amikor megvették, de kiderült sok előnye is van az ára mellett.
Kívülről kap levegőt!
Pic (speciális elektronikai célegység) vezérelt lángőr és négy érzékelő (CO + CO2) folyamatos megfigyelésére.
De sajnos a biztonság és a takarékoskodás sokba kerül.
De olcsóbb mint az ember élete!
szaboria
@csutak: Mi is drágáljuk demivel a gázszolgáltatónál elfogadják a szerelését igy megbizok benne.Mikor leköltöztünk akkor egy olyan embert ajánlottaka szomszédok aki bizony a kontárkodáshoz értett. Majdnem felrobbant a vizmelegitönk.Bizony a biztonság többetér.
inkvi
@szaboria: 12 39: Sajnos, hogy valakinek eszébe jutott a gázok fizikája! :(:(:(
Sajnos a gázok nem úgy viselkednek, mint a folyadékok!
Az egyesített gáztörvény (pxV/T= constans) mutatja, hogy a gáz térfogata egyenesen arányos a hőmérséklettel [K] és fordítva a nyomással. Ezért egy ideje már nem engedik a gázmérőket a szabadba tenni, mert alacsony hőmérséklet esetén a gáz térfogata csökken (jól jár a fogyasztó): ezt igazságosan nem tudják korrigálni a számlában. A nyomással bűvészkednek, ami nálunk emeli a számla összegét.
A fűtőérték minden havi számlában szerepel [átlag]. Bizonyára valós adat. Ez jó dolog, mert az égéshő és a fűtőérték közötti különbség a gáz nedvességtartalmának függvénye: vagyis effektíve a hőtartalomért fizetünk (a hasznosítható energiáért). A készülékeink tüzelési hatásfoka befolyásolja a gazdaságosságot (vagyis arra érdemes figyelni). Beállítás, vízkőtelenítés, tisztítás, ... .
marlin
@Január: Te mondod a "frankót"!!
A "doktorvölner" azt is mondta, hogy az Eternit Gyárat nem építik le, aztán ő volt az egyik(!) aki levezényelte a gyár tönkretételét, és 800 dolgozó földönfutóvá tételét!! Kb. ennyit ér a szava mos is!!
marlin
@inkvi: A japánokhoz és olaszokhoz hasonlóan a Hatschek Ausztriában kiváltotta az aaszbesztet műszállal!! Tehát.......
inkvi
@marlin: Nem tudja ugyanazt sajnos.
Ez olyan, mint egy idős ismerősöm mondá vala: Minden csak vót, nincsen csak pót!
marlin
@inkvi: Meg, hogy tudd: csak az rövid, orosz azbeszt okoz - leinkább "zsírcsomót" - a hosszúszálu délafrikai kékazbeszt nem foszlik le annyira hogy károsítson!!
marlin
@inkvi: Szerinted azonkívül, hogy tetőfedésre alkalmas még mit kellene tudnia?? Szerinted mennyire befolyásolja a pala minősége a "doktorvölner" szavahihetőségét?? Mert ugye gázáremelés a Völnertől függetlenül vagy lesz, vagy nem lesz!!
másvirág
"Végre egy jó hír: ősszel nem lesz gázáremelés .
Várat magára 1 hír: Megszűnik a gázártámogatás.
inkvi
@marlin: 18 13: A kanadai hosszúszálú azbeszt teflon bevonattal a turbina tengelyek tömítőanyaga, ami nem koptatja a tengelyt. Nagyszerű találmány. A hőállósága az azbesztnak a használatát sok helyen nélkülözhetetlenné teszi!

Hegesztésnél azbesztlapot használok, hogy ne menjen át a hő a nem kívánt részekre (pl: lambéria). Jobbat még nem találtam (a vastagság max 1-2 cm lehet).

@marlin: 18 21: Tetőfedésre alkalmas anyag van sok fajta. Nem probléma. Kiváltható bármivel. A Völner ügyet nem ismerem, nem tudok állást foglalni; nem is érdekel.
inkvi
@másvirág: Halkan mondjad: meg ne hallják! Már egyszer megtímsózta az MSZP, aztán valamit csinált vele a FIDESZ azt hiszem (nem emlékszem pontosan). Lehet, hogy az idei xar kv és ránk erőltetett alacsony hiánycél rákényszerít valamire energiailag is. No meg a kötelező tagdíjak be nem fizetése (ENSZ, NATO, ...) is nyomja a kasszát. Nagy a baj. Kár, hogy a kormányváltások feles időben történnek! Rövid a félév a korrekciókra!
Atomqkac azaz EbUraFakó
@szaboria: Én voltam az a galád, aki már többször is azt mertem állítani, hogy hígítják a gázt! Ugyanazt tapasztaltam a fogyasztásban, mint te. No meg azt, hogy az istennek se akar a gáztűzhelyen felfortyanni az étel!
Ez ügyben már többször, többen lehurrogtak, jöttek a hitelesített méréssel stb. Na, most a félóránkénti gáz kromatográffal végzett mérés valóban hiteles lehet, de hogy mi nem a valódi adatokat ismerjük, az megint biztos. Mérik persze, hogy xar a gáz, de nem kötik a mi orrunkra. Ettől mi még tapasztaljuk :(

Ezért vettem most egy villanytűzhelyet, amellyel nagyon meg vagyok elégedve! Az áramot nem tudják hígítani, ergo, relative nem drágább főzni rajta, mint a gázon.
inkvi
@Atomqkac: Régebben, amikor még tokos csövek voltak (kenderkötél tömítéssel) nedvesítették a gázt (a földgáz különben is szárít), hogy ne száradjon ki a tömítés. Minél több vizet, gőzt adagolok a gázhoz annál jobban csökken a fűtőértéke (az égéshő és a fűtőérték közötti energiakülönbség fordítódik tüzeléskor a nedvesség elpárologtatására, vagyis számunkra nem hasznosul). A levegő is jó hígító, mert amúgy is kell az égéshez.
Ezsembe jut egy régebbi rádió (betelefonálós) műsor, amikor a háziasszony elmondta: Reggel feltettem a bablevest főni, délre megromlott!
másvirág
Itt az ékes bizonyiték a leleményre ! Évek óta a Magyar nem gázzal, hanem vízzel főz
szaboria
@Atomqkac:Mi úgy döntöntünk, hogy fával is tüzelünk csak azt a szobát fütjük amibe alszunk nálunk lehetett most 1300.-ft/q fátkapni vettem is 30q-át mi már ráérünk télen fütögetni de azok akik egész napoda vanna dolgozni jó dárgalesz a fütés mert elég sokan kiestek a gázártámogatásból.nekünk eddig 101.-ft/m3 volt mostan meg már 137,68 lett 1m3.
inkvi
@szaboria: ha meg ráfogják, hogy magas a fűtőértéke, akkor még több!
Atomqkac azaz EbUraFakó
@szaboria: meg kellene kérdezni bizonyos lobbi köröktől, mi a fészkes francért kell nekünk
fosszilis energiahordozókért vagyonokat fizetnünk, ami mellesleg a miénk is:
Mért nem használjuk a megújuló energia forrásokat úgymint szél, víz, geotermikus energia, nap, kozmikus energia....gondolom azért mert ezek korlátlan mennyiségben állnak rendelkezésre és nem lehetne zsarolni vele az emberiséget!
na már most az tudjuk, hogy jó pár olyan találmány született már, amelyek ezek hasznosításával foglalkoznak, de érdekes módon ezeknek a tudódoknak, feltalálóknak valahogy mindig nyoma veszett, vagy megvették a találmányukat, aztán ment a trezorba. Majd aakkor veszik elő, ha teljesen kifosztották a Földet....:(
Addig pedig fizessen mindenki, aki nincs tűzközelben....okádék banda!
csutak
Több más sajtótermék internetes oldalait elolvasva érdekességre lettem figyelmes.
Szinte mindenhol "valószínűleg nem lesz " ahogy elkezdődik a hír!
Magyarul, majd az önkielégítő választás után jön a fekete leves.
inkvi
@Atomqkac: Ez okos dolog; de miből tudnánk beruházni? Üres a kassza!
Az energia meg nem akar átalakulni csak úgy magától, vagyis elvész számunkra (fizikában tanultuk).
szaboria
@inkvi: Régen ha valamibőlmértöbbet gyártottak akkor olcsób lett a termékek. kb 10 évvel ezelött vettünk 1db napelemet a telekre tokkal vonóval tehárminden kiegészitővel került 62000.-ft.-ba .Most néztem meg Négy tábla aksik nélkül 145000.-ft.Tehát elgondolkoztam még mindig megérné a befektetés mivel havonta kb. 12000.-ft.most a háztartásom havi villamosenergia költsége. Ez a rendszer még télen is adta a töltést az aksinak.
Atomqkac azaz EbUraFakó
@inkvi: azt gondolom, az nem feltétlenül az egyén gondja kellene, hogy legyen! Szanbázz el Hollandia felé és meglátod, milyen iszonyatos mennyiségű szélkerék forog arra felé. Kérdem én, mi akadálya van itthon is szélkerekek, szél erőművel telepítésének? Kéz baszi nagy folyónk van, miért nem lehet az erejüket kihasználni?
Költség?
Nem kell a vajdasági magyarokat, meg a cigányokat, meg a tölünk több ezer kilométere lévőket segélyezni oszt mindjárt lesz pénz. Van az most is, csak ez az energia olyan fajta, ami olcsó lenne, tehát rabló uraknak nem éri meg!
Atomqkac azaz EbUraFakó
Két bazi nagy folyónk van. (bocs, még nem ért el a kávé az agyamig)
inkvi
@szaboria: Nem egyéni kezdeményezésre gondoltam, hiszen atom sem arról írt!

@Atomqkac: Úgy ahogy mondod! Nem egyéni gond. Nem a segílyre kell elbaxni a pízt, mert annak semmi értelme. Amíg ingyen lehet élni a periférikusoknak addig nem fognak csak henyélni.
Nálunk a szélkerék beruházása nem térül meg (mert nálunk minden ráfizetéses). Kicsiny igazság van benne, mert drága a bruttó munkaerő és magas az ÁFA; vagyis az állam besöpri a megtérülés lehetőségét. Másik dolog, hogfy pízbe kerül a hálózat kiépítése és a felesleges (időszakonkénti áram túltermelődés) energia kezelésének rendszere. A vízlépcsők kiépítése és területek elárasztása sem egyszerű téma (gondolj Egyiptomra, ahol a Nasszer tó 100x500 km-es méretű: sok műemléket át kellett rámolni). Gondolj bele mennyi ártérre épült lakóház helyett kellene újat építeni; mennyi gátat kellene csinálni. Nagyon sok píz kellene. Ki finanszírozza meg? Lenne munka dögivel; nem lenne munkanélküliség.
A legnagyobb gát az, hogy senkinek nem érdeke, mert az energia szolgáltatásból nagyokat lehet kaszálni. Micsoda jövedelmeket tesznek zsebre a ganék!
csutak
@szaboria: Racionalizálni kellene a háztartásod!
Édesanyám prüszkölt amikor apukám halála után hazaköltöztem és pár dolgon változtattam!
Azóta (kikapcsolás nélkül megy az PC.m!) drasztikusan lecsökkent a villany fogyasztás. Kivágtam a régi Energomatot, hoztam az én Zanussimat.
Ahol sokat ég a villany bekerült a 18 - 20 wattos csavaros (1450-1800 Ft/db) izzó.
A régi Munkácsi Color TV-je helyett a Tuskóban kifutó Orion 30.000 forintért.
Naszóval, kis beruházás és negyede a villanyszámla!
Azóta már jártak kint a a villanyosék, mert "lopjuk az áramot"!
Ennyi előnye van a havi bediktálásnak.
Mindenről van számla, ők pedig kinyalhatják!
Csubaka
@szaboria: Nem mai, de megtörtént eset.Barátom a város határában lakott, olyan helyen ami nem volt közművesítve. Kutat fúrt és szennyvízülepítőt épített (ökotechnologia)
A villamos áram előállítását mi oldottuk meg.Két bazi nagy 24V-os aksit folyamatosan töltött egy szélgenerátor és napelemek.Az egyen áramot egy nagyteljesítményű gyárűi inverter alakította át 220V 50Hz-es váltóárammá. A háztartást bőven ellátta villamos energiával, csupán télen kellett néha-néha rátölteni az aksikra hálózatról.
Aztán valaki felfedezte és feljelentette (DÉDÁSZ). Fél évvel később bírósági ítélet kötelezte a lebontásra, indok, a természeti energiák (szél,napfény) is az állami tulajdon része, magán személy azt nem birtokolhatja!
Szél erőmű telepítéséhez is Áramszolgáltatói engedély szükséges. Ma is!!!!
csutak
@Atomqkac: Szélturbina?
Ahhoz tartós szél kell. Hollandia még nem is igazán jó példa, mert menj eé Spanyolba, San Sebastiantól a régi N1-en keresztül Burgos - tovább Madridba. Ott erdőkben van a turbina.
De ott konstans szél van. Arra lehet alapozni.
Nálunk a Bakonytól eltekintve alig van olyan adottságú hely, ahol megérné telepíteni!
Ne felejtesd el, hogy a váltófeszültséget nem tudjuk egyszerűen tárolni.
Szóval van azzal gond, amire a kívülálló nem gondol, mert nem ez a dolga!
Folyóink?
Hát kedves Atomqkac, azoknak nincs potenciális mozgási energiájuk, azaz nincs mit kivonni belőlük!
A bősi vízlépcső egy politikai beruházás, ahol is a veszteség érdektelen.
Hisz az szlovák termék, szlovák jelkép!
Elméletileg lehet a Dunára is telepíteni vízi erőművet, de hidd el, hogy sosem térülne meg a beruházás!
Illetve egyféleképpen igen:
Anno volt egy elképzelés, hogy a Gerecse környékén magas-víztározót hoznak létre.
Azaz a domb tetején hatalmas víztározó, ahová rengeteg vizet szivattyúznak elektromos energiával.
Ha jön a csúcsidő, akkor az abban a vízben rejlő nem kevés energiát turbinák útján kivonnánk.
De egy másik lassú-vizi turbina pedig folyamatosan emelné fel a dombra a vizet.
Szóval halott az ötlet.
Forrás: a múlt század végi Népszabadság, Magyar Nemzet ahol a lobbik az érveiket (akkor még a fizika is érv volt!) ütköztették.
csutak
@Csubaka: Van egy eladó 24V / 220 V / 600 Wattos áram átalakítóm,
Január
Mi is fűtünk fával és gázzal is, ha vesszük a fát a fűtés nem olcsóbb a gáznál, csak más a fásfűtésnél a hőérzet. Az igazsághoz tartozik, hogy azért melegebb van, ha fával fűtünk.
Este fával fütünk,reggel 8 óra körül bekapcsol a gázkazán, és nappal gázfűtés van.
Csizmás Kond
@Január: nálunk meg hűteni kell olyan meleg van.
luciferi
@Csizmás Kond: le kéne a bundádat nyírni!:))))))
luciferi
@Csizmás Kond: inkább növeszd! Jön az ősz! A polgmajszteri választás után meg a gázáremelés. Fogadunk?
Csizmás Kond
@kevijeni: "A polgmajszteri választás után meg a gázáremelés"

szóval olyant akarsz választani aki emelni fog ?
luciferi
@Csizmás Kond: ez a cimbijeiden múlik.....
luciferi
@Csizmás Kond: ja: állod a fogadást????
Csizmás Kond
@kevijeni: értük nem vállalok kezességet...csak magamért.
...a fogadásra mit lehet mondani.....ki nem mer az nem nyer.
luciferi
@Csizmás Kond: sajnálom. Egy üveg ásványvíz elég lett volna. Ezek szerint nem túl sok bizodalmad van Neked sem.
Csizmás Kond
@kevijeni: olvasd el mégegyszer ...csak az utolsó 6 (az az hat)betűt !!!
luciferi
@Csizmás Kond: "em nyer" ?????????????? Sto eta?
Csizmás Kond
azt írtam aki nem mer az nem nyer....de azt nem, hogy én nem merek...sőt fogadjunk hogy lesz !
luciferi
@szaboria: nem vesz rá! Hülye lenne! Már Ő is asszongya, hogy lesz!
luciferi
@Csizmás Kond: nem Ő! Te! Miért csúsztatsz?
Csizmás Kond
@kevijeni: Amúgy nem tudom, mert nem a gáz szektorban vagyok érdekelt...de fogadni merek. :)
marlin
@Csizmás Kond: Mire akarsz fogadni??
Én azt állítom, hogy a Völner a gárárral kapcsolatban "összekeverte a valóság és a valótlanság közötti határvonalat"!! (mégse akarom egy államtitkárra azt mondani, hogy megint hazudik) :))
Atomqkac azaz EbUraFakó
@csutak: Na és mi a helyzet a napenerdzsivel? Azt is olyan nehéz kiaknázni? Esteleg a Nap is az Áramszolgáltatóé??, hogy pusztulnának el!
luciferi
@Atomqkac: Én a Csubinak (10:00) nem tudok hinni. Volt tanyám mellet a kis faluban is a gazdák működtettek illeneket, a kutya nem zavargászta őket.Pedig jöttek rendszeresen a villanyászok, szúrópróba szerűen. Nem értem............
Csizmás Kond
@marlin: arra, hogy emelkedni fog a gáz ára.
csutak
@Atomqkac: Sokkal nagyobb a ráfordított energia és a környezet szennyezése, mintsem az általa (jelenleg elérhető!) vélt hozam!
Erről hallgatni méltóztatik a zöld lobbi!
Hidd el, hogy ez egy végtelen komplex valami, amire én is csak rálátni vélek, pedig elég régóta olvasom ez elérhető irodalmat e témából.

Csak egy kérdés:
Mióta van szélerőmű?
Mikortól változott hirtelen a klímánk?
Szerinted nem befolyásolja a föld forgását a légkör eddigi súrlódásához hozzáadódó súrlódási energia? (ami a turbinákat forgatja!)
Van ám még kérdésem :-)
Csizmás Kond
Az erőművekkel kapcsolatban a szél a leghatékonyabb, persze ahol mindig fúj.
A naperőműnek nap kell, a fényerőműnek fény, tehát a szél az amelyik éjjel nappal szolgáltat.
Atomqkac azaz EbUraFakó
@Csizmás Kond: meg a víz, mert az sem szok megállni :)
@csutak: Kérdéseim nekem is lennének, merthogy nem értek ezekhez a dolgokhoz :(
De, azt látom, hogy kirabolnak fényes nappal....
Csizmás Kond
@Atomqkac: nem de környezetszennyezés és károsítás nélkül az nem megy.
zsuzsu
A klíma változás már elkezdődött ,úgyhogy nemsokára qra melegünk lesz.....
csutak
@Atomqkac: Nocsak?
Tán szembe álltál a kormányfővel?
Esetleg a villany számlára gondoltál?
Atomqkac azaz EbUraFakó
@csutak: he-he, nem találkoztam még vele és nem is vágyom rá. Konkrétan a számlákra, így többes számban. Minden szolgáltató egy-egy komplett rabló banda!
Csizmás Kond
@marlin: Akkor nyernék, ha veszítenék.....

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.