A Greenpeace szerint már a katasztrófa előtti napon készült műholdfelvételeken látszott, hogy megrepedt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja; a környezetvédelmi szervezet szerint a túl sok tárolt vörösiszap lehetett a katasztrófa elsődleges oka.

Forrás: vasnepe.hu
Feltöltő: csutak
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csubaka
@gabrella: Érdekes okfejtést néztem reggel TV-ben ahol egy jogásznő az ÁPVRT korábbi dokumentumait bemutatva döbbenetes tényeket tárt fel az üggyel kapcsoltban.
Az ajkai timföldgyár privatizációjának egyik feltétele a környezetvédelmi tevékenység. A tulajdonjogot szerzett magyar csoport (ismeritek a neveket)jogutódként nem vállalta a vásárláskor meglévő, de korábban termelődött vörös iszappal kapcsolatos környezetvédelmi költségeket és a 10 millió Ft-ért vásárolt 3,1 milliárd Ft értékű gyárat csak 10 millára (saját tőkéje erejéig) biztosította. A másik pályázó egy norvég társaság 3,5 milliárdos azonnali környezetvédelmi beavatkozást vállalt és gyártással kapcsolatos teljes környezetvédelmi költséget. Mit gondoltok ki nyerte a pályázatot???
gabrella
@Csubaka: Hát ezek szerint nem az aki vállalta a környezetvédelmi beavatkozást.
Na aki aláirta a pályázatot kormányoldalról az is legyen a felelősök között a tulajdonosokkal egyenlő arányban.
Csak igy lehetne rendet tenni az országban.
szaboria
@csubaka: Egy kicsit nézzél jobban körülmert nem minden arany ami fénylik.2001-től Szlovén és 2005-től Bosznia befektetők is vannak ebben a történetben.
Csubaka
@szaboria: Nem teljesen világos számomra,hogy az arany fénylése miként kapcsolódik (logikád szerint) több ember halálát, családok százainak tragédiáját okozó esemény felelőseinek megállapításához, de véleményem szerint teljesen más dolog részvények vásárlásával hozzá járulni és abból hasznot húzni, és más dolog egy törvények szerint is fokozottan veszélyes, szigorú szabályok és előírások betartása között üzemelő ipari komplexumot irányítani!!!! A történethez tartozik, hogy a problémákat MAGYAR újságírók már 1999-ben feltárták és bírósági feljelentést tettek, a jog őreinek állásfoglalása szerint viszont A BÍRÓSÁGNAK NEM VOLT KOMPETENCIÁJA A HIVATOLOS TÖRVÉNYI ÁLLÁSFOGLALÁSRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nos, ettől az arany aztán még jobban fénylik???
Csubaka
@zsolti: Bár a képet még nem láttam, de azt hiszem, hogy annak jelentősége van egy munkavédelmi terület bejárás során. A Youtube-on kering egy video felvétel a gát állapotáról aminek semmi köze a Greenpeace-hez. Azon viszont egyértelműen láthatók, hogy a terület gépészeti berendezései olyan elhanyagoltak, mintha évtizedek óta ember nem látta volna őket. A veszélyes területre figyelmeztető tábla annyira elrozsdásodott, hogy a felirat egyáltalán nem látható rajta. A tolózárak és szivattyúházak pedig kb 1998 óta úgy állnak ott, ahogy láthatóak. A gát fala több helyen meggyengült eső mosott, ami azt gondolom, hogy egy munkavédelmi ellenőrzési jegyzőkönyvben nem maradhatott volna nyom nélkül. Csak úgy, hogy ilyen ellenőrzések hosszú évek óta nem voltak.
szaboria
@Csubaka: Látom nem értettedet meg mire gondoltam de leírtad magadtól is a lényeget nemcsak itt mindenhol nagy az elhanyagolt berendezések nem törődnek a karbantartással mint régen. Csak a profit érdekli mindegyiket.Láttam olyan tárolót amit a bejáratás előtt mivel fülest kaptak gyorsan bevonták egy fényes lemezzel de amúgy már a beton máladozott.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.