Bár Matolcsy 2500 milliárdos pluszbevételről beszélt, a költségvetés tervezete csak 528 milliárddal számol, pedig a kormány könnyedén átterelhet. A nyugdíjkiadások 150 milliárd forinttal nőnek.

Forrás: Index
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
barnan
Valamit ne felejtsünk, itt nem az állami és az mnyp kerül összehasonlításra, hanem a
jelenlegi csak állami és a jelenlegi vegyes rendszer. A vegyes is többségében állami részből áll.
Jelenleg a szakértők a vegyes megoldást szorgalmazzák, nem is a kétpilléreset, hanem az önkéntessel kiegészített változatot.
Önmagában ha valaki csak az állami nyugdíjra összpontosít, számolnia kell előre a jövőben (akár több tíz év múlva) kialakuló aktuális költségvetési helyzettel és számolni kell azzal, hogy ha a korhatárt felemelik (jövőbeni nyugdíjrendszer változása során), ez egyben azt is jelenti fogja, hogy a most tervezett összegnél jóval kevesebb összeget fog megkapni a csak állami megoldást választva (ha nem változtatnak a jelenlegi rendszeren).
barnan
(nem az a kérdés elsődlegesen, hogy lesz-e a jövőben nyugdíjunk vagy sem, hanem az, hogy mennyit tud biztosítani majd havonta évek múltán az állam az egyre növekvő nyugdíjas létszám mellett a jelenlegi elosztási rendszer mellett, elegendő lesz-e mindenkinek, nem kellene-e más kiegészítő formában is takarékoskodni, kiegészíteni azt, ha van rá mód)
szaboria
@barnan: Pontosan erről van szó az EU- ba már nincs csak állami nyugdíj rendszer, még orvosi ellátás sincs mindenre arra is külön kell biztosításokat kötni.
orogordog
Nyugdíjas létszám mitől emelkedne, munkanélküliség emelkedik. Hány nyugdíjas halálozik el naponta Magyarországon. Senkire nincs ráírva meddig él. Munka helyek száma pedig 100%-os pontossággal kimutatható.
barnan
Valóban nincs ráírva senkire meddig él, viszont matematikai eszközökkel modellezhetőek a tendenciák, becsülhetők a változások. Ha megnézzük a társadalom korösszetételét, lebontva akár éves szintre, előrevetíthetők a demográfia változások, az átlagos élettartam növekvő tendenciája pedig egyértelműsíti a helyzetet.

A jelenlegi információ áramlása mindenképpen pozitív hatást gyakorolhat a helyzetre, egyrészt a kormány keménykedése teljesítményre sarkalhatja az mnyp-t, másrészt a kormányt is egy versenyképesebb rendszer megalkotására ösztökéli.
csutak
@barnan: Nem véletlenül írtam le már többször, hogy az igazi nyugdíj forradalom az 40 azaz NEGYVEN évre előre tervez!
A jelenlegi pártunk és kormányunk pedig csak kettő évre előre, mert a harmadikra már csak csődöt fog tudni bejelenteni!
Mert vissza kell adni a ma elvett pénzt, és az ugye hiányt szül, de közben finanszírozni kellene még egyszer azt a lukat, amiből ezt fogja finanaszírozni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.