Néhány hete lehetett arról olvasni, hogy egy békéscsabai autós ellen büntetőeljárást indítottak, mert a járművében traffipax-blokkoló eszközt használt, amely a rendőrség által üzemeltetett sebességmérő műkődését megakadályozta.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csutak
Ha a BTK-ban taxatíve meg van említve egy cselekmény vagy annak elmulasztása akkor azért.
Ha kevés a rendőrség bevétele akkor me gazért!
Tehát kár keresgélni az okokat.
Ennyit Pintér rendcsinálásáról, ami nem más mint pénzbehajtás...
szaboria1
@csutak: Tagnap előtt defektet kaptunk látták amikor elmentek a rendőrök,hogy kereket kellett cserélnünk azért a következő falunál minket is igazoltattak és majdnem nevetve kérdezték maguk cserélték a kereket akkor menjenek isten hírével.Tehát szerencsétlenek kivannak küldve ,hogy bírságoljanak ,mert nincs elég pénz.
marlin
@csutak:Én meg azt gondolom, hogy amit a törvény nem tilt, azt szabad!! (Még egy felszámolás alatt álló demokráciában is!!) Ez cselekvési szabadság címen (még) benne van az Alkotmányban!!
Igy azután a traffipax-blokkolót használó személlyel szembeni intézkedés és az ügyészség vádemelése alkotmányellenes!!
Ha mégsincs igazam, akkor lehet büntető eljárást indítani azok ellen is, akik a törvény hatályba lépése óta megpróbálták lehetetlenné tenni arcképük rögzítését(!), vagy ittasságuk megállapítását(?)!! És akkor azoknak is jajj(!), akik a jövőben az alkalmazott technikai eszközök adatrögzítő működését bármilyen módon akadályoznák!!
Vagy kettős a mérce?? :))
csutak
@marlin: Nem vagyok jogász, csak felszínesen ismerem a jogot kivéve a közlekedési részét, amiből az ország legdörzsöltebb jogászai tartottak továbbképzést.
Emiatt aztán magyarul fogom leírni miért bűncselekmény:
Mert beavatkozik az állam tulajdonát képező és zárt rendszer tagjaként (!) funkcionáló számítástechnikai eszköz működésébe!
GPRS kapcsolaton keresztül az ORFK szakigazgatási szervével áll élő kapcsolatban minden sebességmérő eszköz! Ez azóta van így, hogy több alosztály emberei megbuktak a zsebre villantással.
Szóval én ezt jogalapnak vélelmezem és nem hiszem, hogy túl sokat tévednék.
dr. prédikátor
Igazat kell adjak@csutak: -nak.Zárt rendszerü számitástechnikai eszköz zavarása és a müköüdésébe való beavatkozás büncselekmény! Nekem se tetszik,mert én is fizettem.De ez van!
marlin
@csutak: @prédikátor: Először alkotmányellenes,
másodszor diszkriminatív
harmadszor nincs(!) zártláncú számítástecnikai rendszere, a trafipaxoknak!!
Ha mégse lenne igazam, akkor mi a helyzet a többi hasonló bűncselekménnyel??
szaboria1
@marlin: Az autópályákon kihelyezett trafipaxok szerintem zártláncú.
János01
@szaboria1: Attól függ mikori a műszer. Pl. a FÁMA "háromlábu" az önálló , de a legujabbak azok zártláncuak.
csutak
Ma már CSAK a központtal összeköttetésben álló gép képét fogadják el bizonyító érvényűnek. Azt hiszik, hogy így nem fog másodvillantóval villantani a rendőr, hogy legyen zsebpénze...
Lengyel
Egy főrendőrtől elvárható lenne, hogy elolvassa, esetleg meg is értse a vonatkozó jogszabályt. Ha nem érti meg, alkalmatlan és jelenleg indoklás nélkül is kirúgható.

A jogszabály:

"Számítástechnikai rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés kijátszása

300/E. § (1) Aki a 300/C. §-ban meghatározott bűncselekmény elkövetése céljából, az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő számítástechnikai programot, jelszót, belépési kódot, vagy számítástechnikai rendszerbe való belépést lehetővé tevő adatot

a) készít,

b) megszerez,

c) forgalomba hoz, azzal kereskedik, vagy más módon hozzáférhetővé tesz,

vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a 300/C. §-ban meghatározott bűncselekmény elkövetése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő, számítástechnikai program, jelszó, belépési kód, vagy valamely számítástechnikai rendszerbe való belépést lehetővé tevő adat készítésére vonatkozó gazdasági, műszaki, szervezési ismereteit másnak a rendelkezésére bocsátja.

(3) Nem büntethető az (1) bekezdés a) pontja esetén, aki - mielőtt a bűncselekmény elkövetéséhez szükséges vagy ezt megkönnyítő számítástechnikai program, jelszó, belépési kód, vagy valamely számítástechnikai rendszer egészébe vagy egy részébe való belépést lehetővé tevő adat készítése a hatóság tudomására jutott volna - tevékenységét a hatóság előtt felfedi, és az elkészített dolgot a hatóságnak átadja, valamint lehetővé teszi a készítésben részt vevő más személy kilétének megállapítását."

A traffipax blokkolóval a fenti törvény nincs sértve.
Lengyel
Ez is ide tartozik, de a lényeg az előzőekből világosabban megérthető:

"Számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény

300/C. § (1) Aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki

a) számítástechnikai rendszerben tárolt, feldolgozott, kezelt vagy továbbított adatot jogosulatlanul megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz,

b) adat bevitelével, továbbításával, megváltoztatásával, törlésével, illetőleg egyéb művelet végzésével a számítástechnikai rendszer működését jogosulatlanul akadályozza, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(3) Aki jogtalan haszonszerzés végett

a) a számítástechnikai rendszerbe adatot bevisz, az abban tárolt, feldolgozott, kezelt vagy továbbított adatot megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz, vagy

b) adat bevitelével, továbbításával, megváltoztatásával, törlésével, illetőleg egyéb művelet végzésével a számítástechnikai rendszer működését akadályozza,

és ezzel kárt okoz, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott bűncselekmény büntetése

a) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény jelentős kárt okoz,

b) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény különösen nagy kárt okoz,

c) öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény különösen jelentős kárt okoz."

A belépéshez program, jelszó kell, amivel adatot lehet megváltoztatni. A radar blokkoló esetében ilyen nem történik.
sasi1115
@csutak: 15.54-re: Éppen ezért rakatnak a rendőrautókra és egyéb kék villogós autókra (pl. biztonságban odaérős Lázár úr autójára) lézerblokkolót, mivel bizonyos traffipaxokba valóban nem nyúlhatnak bele, így elkerülik az utólagos magyarázkodást. Ettől még persze ők is jogszabályt sértenek, de nekik ugye lehet. Ezért undorító ez a téma meg úgy alapjában is (ha van pénzem, tolhatom le a szabályokat betartókat, mert király vagyok!!). Természetesen a rendőrék meg a Lázár félék magánszemély nevére veszik a cuccot, nehogy megbukjanak és ismét magyarázkodni kelljen. Ez konkrétan így megy, ezekután lehet nekik ezerrel hajtani mindenhol.
csutak
@sasi1115: Elég bika autóm van, mégsem használok semmilyen elhárítót!
Ha betartom a szabályokat (különös tekintettel a KRESZ 25§-ra) akkor nem kell félnem a traffipaxtól.
sasi1115
@csutak: Nekem egy 17 éves 1.0 swiftem van. Én sem rettegek.
orogordog
Azt árulja el nekem valaki miért kel 50-es táblánál 42-vel döcörögni, autópályán 3 sávoson 120km/h -nál középső sávba menni 30-40 kilométeren keresztül.
sasi1115
@orogordog: Ennek mi köze a traffipaxhoz és a gyorshajtáshoz?
orogordog
@sasi1115: Megunod a camogást hamar megelőzöd és a francba pont ott a trafi, csak ennyi.
Dr. Akula
@orogordog: lassan cammogj, tovább érsz!:))))
silber13
@Orogordog: ki a kicsit nem becsüli az a nagyot megérdemli!
Csizmás Kond
@orogordog: Minden sebességkorlátozás az adott útszakasz adottságai szerint történik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.