Családja nem tudja, miért lőtt rá Robert Fico szlovák kormányfőre a lévai Juraj Cintula, aki többkötetes szerző, költő a civil életben. Egyik publikációjában élősködőkként írta le a romákat, korábban egy mára már megszűnt szélsőjobboldali paramilitáris szervezettel is kapcsolatban állt. A rendőrségről kiszivárgott videófelvételen azt állítja, nem ért egyet a kormány politikájával, de Ficót nem akarta megölni.

A lévai lakosok többsége megdöbbent a hír hallatán, hogy az elkövető a járási székhelyről származó, aránylag ismert személy. Juraj Cintula, a 71 éves többkötetes szerző, költő, a Dúha (Szivárvány) Irodalmi Klub alapítója, akit sokan ismernek Léván. A szlovákiai magyar napilap, az Új Szó értesülései szerint szerdán este 21 óra tájban a rendőrök felkeresték a Cintula család lévai otthonát, amit átkutattak, személyes holmikat koboztak el. A feleségét elvitték kihallgatásra, ami csaknem két órán át tartott.

Kicsoda valójában a szlovák kormányfő elleni merénylet elkövetője?

Robert Fico szlovák miniszterelnök merénylőjét veszik őrizetbe a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica). MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa

Antikommunista gyökerek

Az elkövető és a felesége is pedagógusként dolgoztak korábban, két gyermeket neveltek fel, egy fiút és egy lányt. A fia fotósként apja könyveit egészítette ki alkotásaival. Cintula több alkalommal járt a lévai levéltárban, ahol kutatásokat is végzett. Itt szerény, visszafogott emberként emlegetik. Saját magát ugyanakkor bizonyos értelemben rebellisnek tartotta: költőként többször úgy nyilatkozott, amit nem tehet meg a valóságban, azt versben mondja el.

Az egyik nem hivatalos lévai közösségi oldalon közzétették, hogy az építészeti szakiskola egykori mestereként sokan ismerték. 1986 és 1987 között dolgozott itt, majd egy május 1-i incidens miatt elbocsátották, mert az akkori kommunista párt és a szocializmus ellen fejtette ki a véleményét.

Négy könyve jelent meg, az egyikben élősködőkként jellemezte a romákat

Irodalmi alkotásai közt – összesen négy könyve jelent meg – található egy kifejezetten romaellenes is, amelyben élősködőkként emlegeti a romákat. Tagja a Szlovák Írók Társulásának. Egy ideig dolgozott egy őrző-védő szolgálatban, ahol a munkája során megtámadták. 2019-ben, a Fragmenty kötete ünnepi bemutatásán a következőképpen jellemezték a szerzőt:

„Nyugtalan lelke van, mint ahogyan oly sokunknak. Odabenn forr benne valami, holott a legszívesebben kiáltana, érzéseit szavakba önti a jövő generációja számára”

– áll a levice.online cikkében.

A szélsőjobboldali kapcsolat

Cintula rendszeres kapcsolatban állt a szélsőjobboldali Slovenskí Branci (Szlovák Honvédek) nevű paramilitáris szervezettel. Ezt több, a közösségi portálokon közzétett felvétel is igazolja, rendszeresen részt vett a szervezet rendezvényein. A Szlovák Honvédek a Facebookon íróként és publicistaként emlegették Cintulát, közölték is az írásait. Ezekben a férfi bírálta a menekülteket és az államot, s nyíltan támogatta a szervezetet, amelynek tevékenységét 2022-ben szüntették be.

Az elkövetőt egyébként több, kormányközeli magyarországi média baloldali írónak emlegeti, a Bázis egyesület figyelmeztetett rá, hogy nagy valószínűséggel fordítási hiba miatt. Az érintett portálokon ugyanis olyan szöveget idéznek, amelyben lévai újságíróként emlegetik Cintulát, a lévai (levický) szót pedig a Google fordítója tévesen baloldalinak (ľavicový) fordítja.

Cintula a letartóztatása után a noviny.sk portálon közzétett videóban nyilatkozott először a merénylet okairól.

„Nem értek egyet a kormány politikájával. Tönkreteszik a médiát, miért támadják az RTVS-t, miért rúgnak ki tisztségükből olyan embereket, mint Mazák”

– kérdezte a tettes. (Ján Mazák az Országos Bírói Tanács leváltott elnöke.)

Nem akarta megölni Ficót

A rendőrség közjogi méltóság ellen elkövetett gyilkossági kísérlet ügyében indított ellene eljárást, a 71 éves elkövetőt életfogytiglani szabadságvesztés fenyegeti. A rendőrségi kihallgatás során Cintula állítólag azt mondta, hogy

a tettét két-három nappal korábban kezdte tervezni, a kormányfőt saját bevallása szerint nem akarta megölni, csak megsebesíteni.

A tettes fia az aktuality.sk portálnak elmondta,

nem sejti, miért lőtt rá az apja a miniszterelnökre, soha nem beszélt semmilyen merényletről vagy ehhez hasonló szélsőséges cselekedetről.

Azt is cáfolta, hogy pszichés problémái lettek volna. Arra a kérdésre, hogy ellenszenvet érzett-e az apja Fico iránt, úgy válaszolt, nem a Smer szavazója volt. Ez minden amit mondhatok – tette hozzá.

Forrás: Új Szó

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rücsü41
Egy biztos, hogy nem az akinek Orbán Viktor és pártja és a hatalomnak a seggét kinyaló médiumok leírták!Rárepültek a fordítási hibára, és azt hitték ráadásul, hogy mindenki birka és ha a főkolompos Orbán elbégeti magát, hogy "Baloldali", akkor mindenki majd ezt bégeti!Megint tévedett, mert hamar korrigálták a fordítási hibát, így csak az látszott kristály tisztán, hogy Orbán csak megtéveszteni akarja a magyar választókat, de helyesbíteni akkor sem képes ha a hibát nem ő , hanem más követte el.Ebből az derül ki hogy minden áron, ez a fuszulyka szárára felkapaszkodott, félre akarja vezetni az embereket , és tudatlanságba akarja tartani őket!Ráfázott, mert kiderült róla hogy nem képes változni, marad a régi ,álmodozó azaz hazudozó ember!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
@Nessy: 13.04

Hogy milyen felelőtlen tud lenni az ember: komoly szívműtétje volt, amely után vissza kellene venni a tempóból, nyugodtabb életmódra váltani, elengedni a negatív érzelmeket, gondolatokat, szóval, kicsit lehiggadni, bölcsülni.
De nem. Kellett ez neki? Nagy esélye van a búcsúra az életétől. És, akár eltávozik, akár nem, a többiek fognak tanulni ebből az esetből? Költői kérdés.
Ezodabasz
Juraj Cintula, a 71 éves többkötetes szerző, költő...Ukrajna mellett tüntetett(van róla video). Akkor ő háborúpárti? Baloldali?
0rbán és Fico jó barátok...A korrupt rendszer hívei! Normális demokráciában ilyen megoldás nem fordulhatna elő! Jaa és Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és jegyese meggyilkolása már lassan feledésbe merül.
telegdilaci
@rücsü41:Mindenki mással ellentétben Orbán azonnal megállapította hogy Baloldali volt,Ezek szerint akik gyilkolnak azok csak baloldaliak lehetnek, mi van a Szlovák oknyomozót és a barátnőjét is baloldaliak gyílkolták meg azért mondott le anno FICO?
Őrnagy
"Családja nem tudja, miért lőtt rá Robert Fico szlovák kormányfőre"

Pontosabban több eszük van annál, minthogy elárulják, hogy pontosan mit is tudnak!
Ez az elmezavarodott költő annyira "szélsőjobbos", mint amennyire az ANTIFA náci különítményesei "szélsőbalosak".
Ez a bal, és jobb bekategorizálás a mai viszonyaint között teljességgel értelmezhetetlen baromság, amikor a nemzeti vagyonból a gengszterváltás során milliárdossá tett egykori kommunista politikusok "baloldaliak" a sok egykori kommunista politikusok mai leszármazottai meg "jobboldaliak" miközben több szociális intézkedést szavaznak meg, mint a "baloldali" politikusok, tehát a jelenben ez a bal, jobb politikusi katagórizálás teljességgel idejétmúlt baskatulyázás!
Ezodabasz
@Őrnagy: ma, 10:04 Szélsőjobbos vagy szélsőbalos? Miért alakulnak ki ilyen szélsőséges nézetek? Ki a felelős az ilyen szintű megosztásért? Politikusok, pénz, hatalom...és semmi más és senki sem számít? Milyen undorító társadalmi rendszer ez? Itt ebben a picsányi országban is látszik! Egy normálisan működő demokráciában ilyen nem fordulhatna elő! Valami nem stimmel nem látod?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.