Tanárok ezrei tengődnek fizetés nélkül a nyári vakáció idején - írja a Magyar Nemzet....

Forrás: Pénzcentrum
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szaboria1
A nagy trükk az, hogy ma már hónapokra kötik a szerződéseket a tanárokkal is meg a kis emberekkel is.Megint jött egy jó csavar azzal, hogy 6 hónap legyen a próba idő. Csak számolni kell 40 év munka viszony hogy is fog össze jönni, ha 5 évente el veszik 1 év ha ez így marad például a tanároknál.
barnan
@Csizmás Kond: Elnézést kérek előre a hossz miatt, a cikkhez kapcsolódóan csak ezen szférát vesézgetném a következőkben. Jelen állás szerint a tanárok közül azért tanultak sokan keményen, ölték bele a költséget a tanulásba éveken keresztül (közben nem képeztek bevételt a családnak), hogy azután cserébe szolgáljanak és megélhetésükön gondolkozhassanak egész életükben. Az aktualitásokhoz mégis alkalmazkodva a tanárok vagy munkaidejük után, vagy hétvégén dolgozhatnának évközben, mint tudjuk esetükben nincs egyéb bosztási lehetőség.

Ne felejtsük el, lelkiismeretes oktató esetén és bizonyos tantárgyak mellett nincs délután hosszabb pihenőidő, mivel készülni kell a következő órákra. Reál tárgyak, pl. matematika esetén az osztályok tudásszintjéhez mérten kell összeállítani a feladatokat (nem létezik használható sablon tanmemet), csoportbontás, differenciálás tovább bonyolítja a felkészülést és ez csak egy tanóra felkészülési terve, nem vettük figyelembe a bonyolító tényezők sorát, dolgozat javításokat, versenyekre, felvételire való felkészítéseket, amelyek újabb feladatszálakat indítanak, s ami lenginkább leterhelő lehet egy tanár életében kiegészítésként, az az osztályfőnöki teendők ellátása (gondoljuk el, egy kisebbeket tanító osztályban, csak maga a folyamatos osztálydekorálás feladata kire hárul, az anyagok összeállítása mikor történik, az idővonzatot honnan lehet biztosítani). Azt lehet mondani, nem áll rendelkezésre naponta kellő idő ha valaki maximalistaként szeretne oktatni, nevelni, a rendelkezésre álló időt kell beosztani az egyéb teendők mellett. Jó dolog az, ha valaki kilép a munkahelyének ajtaján és valójában tennivalója csak a következő küszöb átlépésével kezdődik újra, ez főleg a fejnek pihenésként mindenképpen jó. Ez az, amit ezen pályán nem engedhet meg magának az, akiben ott a felelősségtudat. Délutánonként amit be lehet szúrni, le hetet csípni, az egy-két óra, magánórák megtartására elegendő, de hol talál munkát magának egy földrajz szakos egy-két órában és sorolhatnám? Ha családanyákról beszélünk (márpedig többségében hölgyekről kell beszélnünk) ezekkel együtt mikor gondoskodik a családról? A plussz órák rendszeres vállalása elsőként mentálisan lesz kihatással az emberre, a fáradság hatásai ki fognak ütközni a munkanapok teljesítményében. Senkinek nincs szüksége az iskolában leharcolt, kiabáló, szétszórt, alacsonyabb szinten teljesíteni tudó tanárokra, a gyerekeknek főleg nincs. Ez az egyik szegmens, persze van aki a hosszabb időben és rendszeresen is bevállalhat túlmunkát, mert hivatástudat hiányában van rá ideje, s persze ott vannak azok is, akikben ott a hivatástudat, de munkahelyük és szaktantárgyaik jellegénél fogva valóban lazábban kezelhetik szabadidejüket.
barnan
A Japánok jól látják az oktatás és nevelés fontosságát, a jövő zálogát. Nálunk a kormányok és társadalom elbagatelizálhatja gyakorlatban ennek jelentőségét, de ez vissza fog köszönni a jövőben (mint ahogy a jelenben is már visszaköszön), az ország morális állapotában, gazdaság teljesítményében egyaránt. A társadalmat a család, az iskola és önmaga formálja, ezekben a közös formálóelem maga az iskola.

Mindezek következménye: magasan képzett, szakmájukat szerető, gyerekekkel bánni tudó, de leharcolt, alul fizetett tanárok tömegei hagyták ott az iskolákat a múltban. Vajon jobb lett az országnak?
Csizmás Kond
@barnan: Ha csak bizonyos szempontok alapján vesszül akkor 10%-ban igazad van.
Felsorolnék néhány ellenérvet:
-"Jelen állás szerint a tanárok közül azért tanultak sokan keményen, ölték bele a költséget a tanulásba éveken keresztül (közben nem képeztek bevételt a családnak), hogy azután cserébe szolgáljanak és megélhetésükön gondolkozhassanak egész életükben."
Ugyanez elmondható mindenkire, és az hazugság, hogy valaki csak-azért tanul meg dolgozik hogy valakit szolgálhasson.
- Ma egyre jobban bevett szokás lett, hogy az adott tankönyvekből eldarálják a leadandó anyagot és magyarázat helyett ajánlják a netet ahol megtalálják az adott leckét a diákok, függetlenül hogy van neki vagy nincs olyasmi.
-A tanári állással járó nehézségek ellenére azért egyre többen jelentkeznek azokra a helyekre, függetlenül hogy talál majd állást vagy nem.
-A financiális oldaláról tekintve a dolgokat, nem tudom ki hogy venné, ha mint a tavaly is beharangozott 50%-os fizetésemeléseket és hasonlókat alkalmaznának egy olyan korban amikor a mindennapi megélhetés lett a társadalom mindennapi gondja. Nem elítélni akarok senkit, de ha egy társadalomban, minden nehézségek ellenére egyesek ragaszkodnak a saját igazukhoz nem nézve mást, akkor nem tudok igazat adni nekik.
Mindenkinek nehéz nem csak az orvosnak tűzoltónak csendőrnek meg tanárnak, de ők előnyt élveznek, mert zsarolni tudják a társadalmat.
marlin
@Csizmás Kond: (10:05)
Hawai-DJ-Napfény!!
Hiszen csak 16% jövedelemadót vonnak le tőlük!! (is)
Kik is azok az "iskolafenntartók" akik "megvágják" a tanarakat??
Na ugye!!
A gondolkodási idő meg tavaly áprilisban letelt!!
És mint Vargamiska monta volt: "Mindenkinek joga van hülyének lenni"!!
Vagyis nem kell "méltatlan" szerződést aláírni!!
senkifia
Ettől a hírtől sem kellene mindjár seggre űlnötök!!
Arról van szó, hogy ezek a tanárok óraadók, vagy helyettesítők, vagy olyan intézményi alkalmazottak akiknek rendszeres foglalkoztatására nincs keret.
Nem maradnak ők pénz nélkül, hiszen a kieső időre elmennek munkanélkülire, és mellette van lehetőségük kiegészíteni azt.
A versenyszférában már évtizede ez a helyzet! Ha van munka akkor vesznek fel munkavállalót, ha nincs akkor elbocsájtanak!!!! Megrendelés függő foglalkoztatás.
Az ő esetükben miért nem rinyál itt a jól megszokott bagázs????
Vagy arról van szó amit a mi nap a PDSZ titkára kinyilatkoztatott?

"Az értelmiségi léthez pénz kell!!!! Ha tetszik a kormánynak ha nem!!!!"

A léthez általában pénz kell! Ha tetszik az értelmiségnek ha nem!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.