Gyors leszek és egyszerű: ennek a kormánynak mennie kell. Nem kell aggódni, a Fidesz folytathatja, ha akarja, de valószínűleg már most elég kevesen vannak, akik szerint muszáj lenne ugyanúgy folytatniuk, mint eddig, erre akár egy népszavazást lehet építeni (ld. a cikk végén). Akik pedig még ott a Fidesz tájékán döntésképesek maradtak - képviselők, polgármesterek, tisztségviselők, anyagi támogatók - , gondolkozzanak egy picit azon, hogy csak Orbánnal érhetnek-e el sikereket, és egyedül ő garantálja-e politikusi jövőjüket. Jó a csillagállás a miniszterelnök-váltásra, Varga Mihály már második a népszerűségi versenyben, Navracsics Tibort meg ideje lenne visszahozni a fényre. És mindezt most miért? Két okból: 1.) A magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos lépés felszámolja a jogállamot. Igaza van a Véleményvezérnek, magántulajdon még az államszocializmusban is volt. Az előző manyupos döntés volt az igazi csapás, azóta a kormányt nem a jogállam minősége tartja hatalmon, hanem a fékek és ellensúlyok (egyensúlyok) hiánya, de ha úgy jobban tetszik, szervezetek és csoportok türelme. Ez súlyosabb ügy, mint Gyurcsány hatalomban maradása az Őszödön elhangzottak ellenére, mert nem mondatokról, homályos kampányígéretekről szól, hanem konkrét és bizonyítható tettekről. Igaz, jogi felelősség sem akkor, sem most nem jöhet szóba, pillanatnyilag a jogállam hiánya miatt, később épp a jogállam remélhető helyreállítása miatt nem. 2.) A kormányfő együttműködésre való képtelensége, rosszabb esetben alkalmatlansága a másik ok. Nem elég választást nyerni, egy miniszterelnök ott még csak a felhatalmazást kapja meg arra, hogy a továbbiakban szakadatlanul együttműködjön. Jogi és intézményi keretek közé lép be ugyanis, egyszerre a saját pozíciója kereteibe és egy nagyobba, ahol számos intézmény működik, egyébként nélküle is vígan: Alkotmánybíróság, Nemzeti Bank, IMF és az Európai Unió, hogy csak a tegnapi és mai hírek főszereplőit soroljuk. Ez a szervezeti építmény nagyobb, mint az ő kényelmes pártja, és itt már emberek is vannak elnököktől Mari néniig, akikkel és akikért a szűk folyosókon közlekednie kell, méghozzá rombolás nélkül. Nem mondom, hogy e két ok fennállása oly ritka, de azt igen, hogy ennyi után a miniszterelnök távozása már igenis felvethető. (van folytatás...)

Feltöltő: Politológusblog
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
almosd
A kormány jött,látott ,rombolt de most már mehet .......................
másvirág
Tölem mehetnek. De egyik régi párt se jöjjön vissza helyettűk!
lényeglátó
Annak idején Furmann Imrének azt mondtam:"Ha nem lenne minden szétrohadva, ki nem adnák a hatalmat, a kezükből! _Üres spajznak bolond a gazdasszonya!" Mi változott? Spajz kitakarítva, polcok is eladva, hol vannak az MDF, és a magyar értelmi seggek?
coyote3
Én két alternatívát tudnék. 1, A 3,14-be
2, A sittre
Boschman
Drága fidesz rajongók! Észreveszitek már végre, hogy alaposan átbasztak benneteket és minden embert ebben az országban?! Sikerült nekik lerombolni az alkotmányos jogállamiságot, tönkretenni a jogbiztonságot, ellehetetleníteni a kontroll intézményeket, mindent leigázni, ami a demokrácia alapja volt. Szép új világ..... Remélem észhez térnek végre az emberek és durván elhajtják ezeket a Parlamentből egytől-egyig!
Minél tovább maradnak, annál visszafordíthatatlanabb a rombolás....
Csizmás Kond
@Boschman: Ha már ilyen szorgalmasan több helyre is bemásoltad az eszmefuttatásodat, magyarázd meg kérlek mit értesz az alatt, hogy :
- átbasztak benneteket
- lerombolni az alkotmányos jogállamiságot
- tönkretenni a jogbiztonságot,
- ellehetetleníteni a kontroll intézményeket
- mindent leigázni, ami a demokrácia alapja volt....
+ mert ugye az átbaszásról kettőnek van fogalma, az átbaszó- és az átbaszottnak...és mivel nem te vagy az átbaszott ezért nem sok logika kell, hogy ki lehetsz.
+ mit értesz alkotmányos jogállamiság alatt, az amit a szoci korban műveltek ?
+ jogbiztonság....mikor pofázhattál ennyit anélkül, hogy ne vonnának kérdőre ,
+ kontroll intézmény...csak nem az AVH-ra gondolsz ?
+ mikor volt demokrácia, vagy annak legkisebb jele ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.