A felsőfokú végzettségűek, az átlag feletti jövedelműek és a gyerekes szülők körében a legmagasabb a hitelfelvevők aránya.

A magyarok közel háromnegyede vett már fel valaha hitelt és minden második magyar jelenleg is tartozik valamelyik pénzintézetnek, a legelterjedtebb hiteltípus a lakáshitel, a lakosság 38 százaléka vett már fel ilyen kölcsönt az élete során, és 20 százalékuk most is rendelkezik ilyen hitellel - olvasható a COFIDIS Hitel Monitor legújabb összegzésében.

A COFIDIS Hitel Monitor szerint személyi kölcsönt jelenleg minden hetedik állampolgár törleszt, a többség a bevételek és kiadások egyensúlyban tartására - számlák kifizetésére, élelmiszervásárlásra - vagy egy másik hitel kiváltására volt kénytelen személyi kölcsönt felvenni. A felmérés szerint a magyarok 65 százaléka számít arra, hogy romlani fog háztartásának anyagi helyzete az idén.

A monitor szerint a magyarok közel háromnegyede vett már fel valaha hitelt és minden második magyar jelenleg is tartozik valamelyik pénzintézetnek. A felsőfokú végzettségűek, az átlag feletti jövedelműek és a gyerekes szülők körében a legmagasabb a hitelfelvevők aránya. Az elmúlt egy évben a magyarok közel egynegyede, elsősorban a 40-49 éves korosztály tagjai vettek fel új hitelt.

A COFIDIS összegzése szerint nem meglepő, hogy a legelterjedtebb hiteltípus a lakáshitel: minden ötödik magyar most is rendelkezik ilyen hitellel. Áruhitelt a lakosság 35 százaléka vett már fel, jelenleg a magyarok 9 százaléka törleszt ilyen hitelt. A felmérés szerint a harmadik helyen a személyi kölcsönök állnak.

A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek nagy többsége - 69 százaléka - gondolja úgy, hogy rosszabb lett az anyagi helyzete 2011-ben az előző évhez képest.

A kutatást az NRC 1.000 fő bevonásával, országos reprezentatív mintán végezte 2011 novemberében a 18-69 éves korosztály tagjai között.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.