A költségvetési bevételek több mint 92 százalékát - az idén mintegy 10.500 milliárd forintot, a tavalyinál 1.000 milliárd forinttal többet - a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) kell biztosítania, amit az adózói bázis szélesítésével kíván elérni - mondta Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az adózói bázis szélesítését új eszközök alkalmazásával tervezi elérni az adóhatóság.

Az adózási területen mintegy négyezer revizor dolgozik, akiknek 1,6-1,7 millió vállalkozással kell aktívan foglalkozniuk, míg szja bevallást mintegy 4,5 millió magánszemély ad be. A kockázatelemzés és ellenőrzésre való kiválasztás már jó ideje számítógépes rendszerrel történik; ki kell választani, melyek azok a rétegek és kötelezettségszegések, amelyek a legnagyobb valószínűséggel, a legnagyobb mértékű költségvetési kárt okozhatják, és rájuk kell az ellenőrzés során fókuszálni - ismertette.

A számítógépes kiválasztáshoz nyújt majd segítséget új intézményként a becslési adatbázis, amelybe minden adat bekerül, amely tevékenysége során a NAV tudomására jut, így például az adóbevallások, kapcsolódó vizsgálatok során szerzett információk. Új intézmény az adóregisztrációs eljárás is, aminek az a célja, hogy már a cég megalakulásakor ki tudják szűrni például azokat a magánszemélyeket, akik korábban jelentős adótartozással hagytak hátra egy vállalkozást vagy már működő cégben szeretnének ügyvezetők lenni. Az újonnan alakult cégeknél kérdőív segítségével mérik fel, igényelnek-e különleges figyelmet, például mert bizonytalan a pénzügyi helyzetük.

Az induló cégek esetében a prevenció, a "fantom" cégek kiszűrése a cél, az adóhatóság figyelmére lehet számítani például, ha a bejelentett székhelyet székhelyszolgáltató biztosítja. Kockázati tényezőnek tekinti a NAV azt is, ha a cég megalakulását követően - különösen alacsony jegyzett tőke esetén - jelentős forgalmat, illetve nagy összegű fizetendő és emellett közel azonos összegű levonható áfát vall be a cég.

Az szja vizsgálatok keretében az adóvisszaigénylések jogszerűségét vizsgálja a NAV. Vagyonosodási vizsgálatot - ebből az idén mintegy kétezret terveznek - adócsalás, bűncselekmény gyanúja, csalárd csőd esetén végeznek.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Feraj49
Akkor talán be kéne hajtani a Gáspár Gy.Lang Györgyi és más emberektől a kintlévőséget.Nem megint újabb adókat kitalálni.Aki rendesen adózik azt ba... ! /cseszegetni/
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Hellcat
Na akkor ott kell körbenézni ahol NEM adóznak! Ja hogy ők barátok, rokon...egyéb? Elmentek a fenébe.
Csolovek
Talán a kormánytagokon kéne kezdeni!!!Én gondolok itt olyan juttatásokra(nem adózott)
mint amilyent Zsiga Marcell és bandája kap. Gyűjtő névvel fogalmazva " A PIACI LEGYEK".
darwin
@Atha: Le kellene vinni a 100 000ft alatti fizetések járulékát a felére .Fél éven belül megduplázódna a munkavállalók száma. Nem kellene annyit költeni közmunkásokra,segélyekre.
Atha
@darwin: Sajnos az egész rendszer úgy szar ahogy van. A nagy elosztó rendszereket kb. úgy döntötte el a politika mint Scettino a Concordiát. Rossz, korrupt, bratyi-sógor-koma az egész ország és akik sosem dobtak a közösbe csak elvettek, azok vezényelnek most becsületről barokkos túlzásokba esve! Sajnos nem tudom osztani az optimizmusodat.
Feraj49
@Atha: M.Zs.már mikor megírta a " Rokonok" című könyvét.Érdekes,már megint aktuális!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.