Halpusztulást észleltek a Tisza Szolnok és Szajol közötti hullámterében lévő, mintegy másfél kilométer hosszan elnyúló kubikgödörben, amely a folyó áradásakor töltődött fel vízzel és telt meg állatokkal - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Köti-vizig) sajtóreferense pénteken.

A kubikgödör vízfelülete az elmúlt hetekben a szokatlanul meleg, csapadékmentes tavaszi időjárás következtében minimálisra zsugorodott, a vízben oxigénhiány lépett fel, és ez a halak számára kedvezőtlen állapot idézte elő pusztulásukat - tette hozzá Nagy Réka.

Tájékoztatása szerint a Köti-vizig, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága valamint a Halász Kft. szakemberei megkezdték a még élő halállomány átmentését a Tiszába. Ennek során azonban kiderült, hogy a halak zöme tájidegen kárász és törpeharcsa, amelyek áttelepítése az élő Tiszába nem megengedett. Emiatt a halmentést átmenetileg felfüggesztették.

A Köti-vizig a példa nyomán a következő hetekben folyamatosan felméri a halászati hasznosítás alatt nem álló hasonló víztesteket. Mivel az előrejelzések szerint jelentősebb csapadék és árhullám továbbra sem várható, újabb halpusztulásokra lehet számítani - jelezte a sajtóreferens.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
Ott akkor a nyárin főtt halat lehet fogni ?
marlin2
És mi volt az akadálya annak, hogy légkompresszorokkal oxigént "pumpáljanak" a vízbe??
Nem a kánikula okozza a nagy kárt, hanem a Halász Kft. "szakembereinek" a hozzá nem értése, alkalmatlansága!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.