Az elemzők többsége által vártnál nagyobb mértékű volt a magyar gazdaság visszaesése az idei első negyedévben: a KSH gyorsbecslése alapján a GDP 0,7 százalékkal csökkent éves összehasonlításban.

A naptárhatás kiszűrésével 1,3, a szezonális és naptárhatástól megtisztított, azaz valamennyi egyedi tényezőtől megtisztított mutató szerint 1,5 százalékkal zsugorodott a hazai össztermék 2011. első negyedévéhez képest.

Az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal esett vissza a GDP szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Apró korrekciót hajtott végre a KSH a tavalyi negyedik negyedévi adatnál: az előző negyedévhez viszonyított adatot nullára módosította, a korábbi 0,3 százalékos növekedésről.

A magyar gazdaság első negyedévi teljesítménye elmaradt a várakozásoktól: a  Napi Gazdaság konszenzusa szerint az elemzők éves alapon 0,4 százalékos, negyedéves összehasonlításban 0,5 százalékos csökkenést vártak, londoni elemzők viszont év/éves összehasonlításban stagnálásra számítottak.

A becslés, amely a GDP termelési oldalát méri fel, korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek - emlékeztet a KSH.

A nemzetgazdaság ágazatainak mintegy fele stagnált, az információ kommunikáció nemzetgazdasági teljesítménye növekedett, míg az építőiparé jelentősen visszaesett - áll a KSH közleményében.

Bedekovics István a KSH osztályvezetője újságírói kérdésre hozzátette azt is, hogy az ipar első háromhavi teljesítménye kisebb a bázisnál, a mezőgazdaság, - amelynél az első három hónap még nem jellemző - stagnált. Ráadásul az ipar 2010 első negyedévében még kétszámjegyű, tavaly pedig egyszámjegyű növekedést ért el, azaz a bázis magas volt.

A bruttó hazai termék 2011. negyedik negyedévében 1,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a múlt év egészében a GDP 1,7 százalékkal bővült.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Ez a nagy probléma nem a Gyurcsány " plágium ügye "
coyote3
Ezt a kapkodó gazdaságpolitikának nevezett ötletelést elnézve az a csoda, hogy még van magyar gazdaság...
csikknorisz
Lárifári. Hallgassák csak meg Matolcsy Úr Őkegyelmességét, aztán majd rádöbbennek, hogy minden szép és jó, nincs itt semmiféle zuhanás. Jó anyagot szívhat, kérjenek tőle.
Hellcat
@nyanya001: Valamivel el kell terelni a figyelmet. Gumicsont eldobva, a szaftos falatokkal meg senki nem foglalkozik...ebben jó a qrbán és a csapata, leplezni a szart a propagandájukkal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.