„Magyarország iránt nagy az érdeklődés a világban, nemcsak politikai, hanem titkosszolgálati értelemben is” – mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter az RTL-nek miután a Külügyminisztériumot ért orosz hackertámadásról kérdezték. Emellett elmondta, hogy ő 2018-ig felügyelte a hírszerzést, így tudja ha a kérdésére teljeskörűen válaszolna, azzal államtitkot sértene.

Lázár János így tért ki a válaszadás elől, amikor a orosz hackertámadásról kérdezték – videó

Fotó: RTL videó

A 2022-es választás előtti héten derült ki, hogy Vlagyimir Putyin hekkerei megtámadták a magyar külügy informatikai hálózatát. A kormány erre akkor annyit reagált: „kampányhazugságokkal nem foglalkozunk”. A 444 csütörtöki cikkéből viszont kiderült, hogy a KKM-ben pontosan tudták, hogy a támadások megtörténtek és súlyosak voltak, ahogy azt is, hogy az orosz állam hajtotta végre ezeket. Nemzetbiztonsági szempontból felbecsülhetetlen értékű adatokat lophattak a külügy gépeiről – számolt be a 444.hu.

Magyarország olyan helyen van a háború kitörésének okán, olyan politikai küzdelmek kereszttüzében van és olyan politikai vitáknak a részese, amely a világ komoly titkosszolgálatainak felkelti az érdeklődését a nyugati és a keleti oldalon is. Magyarország iránt tehát nagy az érdeklődés a világban, nemcsak politikai, hanem titkosszolgálati értelemben is

– mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter, amikor az RTL Híradó a Külügyminisztériumot ért orosz hackertámadásról kérdezte.

Az ügy előzménye, hogy a 444.hu által látott belső dokumentumok szerint Szijjártó Péternek tudnia kellett arról, hogy az orosz kormányhoz közeli hackerek feltörték a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai hálózatát. A hírt a 2022 áprilisi választások előtt még a tárca és több kormánypárti politikus is „kampányhazugságnak” nevezte.

Amikor Szijjártó Pétert szembesítették a levéllel, akkor arra tett utalást, hogy más titkosszolgálatok is közreműködhettek abban, hogy a bizalmas dokumentum nyilvánosságra került. Lázár János az RTL Híradó riporterének hozzátette:

ő 2018-ig felügyelte a hírszerzést, és ha a kérdésére teljeskörűen válaszolna, azzal államtitkot sértene.

Forrás: rtl.hu, 444

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sokanvagyunk
Milyen államtitokról nem beszélhet? Arról amit már rég elloptak?
balos
@Eladott Ország: Az a vers már 1848 óta veretes!A baj,hogy az "úri" tetvek szerelmesek az elnyomás minden formájába!Viszont az is igaz,hogy az elnyomóink,mindig sikeresen lopták szét az országot és vitték el a szakadékig!A nép pedig még olykor örült is az elnyomásnak,ha a tetvek ezt így állították be!Lásd a Rákosi "terrorját",mikor a szétbaszott országot a szüleinkkel újjá építette!Akkoriban igen sok nyilas bújt a munkáspártba,mintha ember lenne!
Őrnagy
Az itt a fő kérdés, hogy ki állítja ezt és mi a célja ennek a lufinak a pumpálásával, mert erről nem tudunk semmit!
Azt viszont pontosan tudjuk, hogy az USA Dánia segítségével lehallgatta 2002-től Merkel német kancellár összes telefonbeszélgetését, és ezzel a ténnyel Európában az ég adta világon nem foglalkozott senki! Botrány se volt! Minek?
Beismerte az NSA, hogy lehallgatták Merkelt.
lehallgatták Angela Merkel német kancellár telefonját. Sajtóértesülések szerint az ügynökség feltörte a Google és a Yahoo adatait is, és így több százmillió felhasználó fiókjához férhetett hozzá. Közben az is kiderült, hogy az amerikaiak a görög kormánytagok telefonjait is lehallgatták. A megfigyelésüket a 2004-es olimpia után kezdték.
Mindenki tudott mindent – így kommentálta az orosz külügyminiszter, hogy az amerikaiak nyolcvan országban lehallgatták a telefonbeszélgetéseket. A Görögországban tartózkodó Szergej Lavrov szerint a politikai vezetők tudtak a titkosszolgálatok tevékenységéről. „Kicsit már unalmas ezzel a témával foglalkozni. Biztos vagyok benne, hogy többnyire mindenki tisztában volt ezzel, vagy legalábbis sejtette. Most csak azért vertek fel ekkora por az ügy körül, mert nyilvánosságra került, ilyesmiről ugyanis nem szokás nyilvánosan beszélni” – mondta az orosz külügyminiszter.

Görögország is egyike volt azoknak, ahol az amerikai titkosszolgálat dolgozott. Lapértesülések szerint a volt görög miniszterelnököt és a kormány több tagját is évekig lehallgatták. A titkosszolgálatok még a 2004-es olimpia idején kezdték a megfigyelést. A görög külügyminiszter közölte, hogy a lehallgatás miatt az athéni kormány felvette a kapcsolatot az Egyesült Államokkal. „Világos, hogy a barátok és a szövetségesek, de a különböző nemzetek között is egyszerű és praktikus szabályokra lenne szükség: be kellene tartani a diplomáciai etikát és a nemzetközi jogot” – fogalmazott Evangelosz Venizelosz görög külügyminiszter.
Őrnagy
@Clavigo Gyagyás: Kérdezett téged valaki Buzi Gyagyás?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.