Lelki szemeim előtt felrémlenek a régmúlt emlékei: az őszi bágyadt napsugarak simogató melege, a hűvös reggelek fázós didergése, az akkor még hatalmasnak tűnő kert, a gyümölccsel roskadásig tömött szilvafák, a derékfájdító szilvafelszedés, a kézbarnító szilva magvazás, a lekvár mérges fortyogása a hatalmas üstökben… Igazi, hagyományos-tartósítószer- és adalékanyag-mentes szilvalekvár – benne a nyár összes íze- fénye-aromája, a hatalmas szelet hófehér kenyér – megkenve ezzel az utánozhatatlan ízű csemegével. Na és a megunhatatlan szilvás gombóc, vagy a pötyőke, az édes szilvabefőttekről, vagy – amit én ugyan soha nem kóstoltam, de a téli disznóvágások zimankós hajnalán a férfi családtagok vígan kortyolgattak: a szilvapálinkáról nem is beszélve. A szilva a rózsafélék családjába tartozó csonthéjas gyümölcs, amelynek őshazája Közép-Ázsiától a Fekete-tengerig terjed. Igénytelenségének köszönhetően rendkívül elterjedt, több mint 2000 fajtája ismert. Sokféle színben megtalálható: sárga,...

Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.