Az elmúlt két év gazdaságpolitikája súlyos, hosszú távú gazdasági kudarc veszélyét hordozza magával a magyar társadalom és gazdaság számára, amely a termelés és a foglalkoztatás tartós stagnálásával vagy szűkülésével járhat együtt - mondta Bajnai Gordon volt miniszterelnök a Portfolio.hu keddi budapesti konferenciáján.

A volt miniszterelnök ismertette az általa alapított Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány készülő gazdasági programjának négy elemét, amely - mint mondta - a régóta strukturális problémákkal küzdő Magyarország elmúlt két évben végbement negatív fordulatát pozitívra fordíthatja.

Először az üzleti bizalmat kell helyreállítani, amelyre a piacgazdaság épül - mondta Bajnai Gordon, a második elem pedig a tőkevonzó és -megtartó képesség helyreállítása. Azért kell megkötni az IMF/EU-megállapodást, hogy Magyarország stabilan, hosszú távon és olcsón finanszírozza magát - tette hozzá. A volt miniszterelnök úgy látja, hogy az IMF azért kíván pénzt adni, hogy Magyarország gazdaságpolitikai fordulatot hajtson végre, míg a kormány azért kíván megállapodást kötni, hogy a fordulatot ne kelljen végrehajtani.

A szükséges fordulat harmadik elemeként a foglalkoztatásban szükséges változtatásokat végrehajtani, amely csak az oktatási reform 180 fokos fordulatával valósítható meg. A negyedik elem a gazdaság fejlesztése, részben a csúcstechnológia alkalmazásával, részben az alacsony képzettségűek foglalkoztatásának bővítésével - tette hozzá Bajnai Gordon.

Erős kritikával illette a volt miniszterelnök a 2010 utáni unortodox gazdaságpolitikát, amely szerinte a valós problémák megoldása helyett a problémák halogatását valósította meg. Ráadásul a jelenlegi kormány az ország még meglévő tartalékait, azaz a "családi ezüstöt is felélte".

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

halvadász
Lapunk 2009. június 3-i számában „Saját lécét is leverte Bajnai” című cikkben
– valótlanul állítottuk, hogy Bajnai Gordon ismeretlen tulajdonosi körű, ciprusi bejegyzésű off-shore társaság igazgatója lett volna. A ciprusi cég nyilvántartásából a tulajdonosok személye megállapítható,
– olyan hamis látszatot keltettünk, hogy Bajnai Gordon a WEMS Ltd. résztulajdonosaként az onnan származó osztalék-jövedelme után nem fizetett volna adót. A valóságban az osztalékok után 54.358.000 forintot fizetett meg az APEH részére."

mno.hu/migr_1834/helyreigazitas-251284

"Helyreigazítás: A 2010. február 24. napján megjelent lapszámunk első és harmadik oldalán közölt „Adócsalás gyanújában a kormányfő” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Bajnai Gordonnak mint a Fleminghouse Ltd. Cipruson bejegyzett cég igazgatójának adóbevallás benyújtásáról kellett volna gondoskodnia a cég tekintetében a 2005. és 2006. évre vonatkozóan."

mno.hu/migr_1834/helyreigazitas-206717

"közleményünkben valótlanul híreszteltük, hogy Bajnai Gordon a HAJDÚ-BÉT Rt. kapcsán emberek haláláért lenne felelős.”

mno.hu/belfold/helyreigazitas-225902
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
varirmag
"2007 és 2008 között önkormányzati és területfejlesztési, majd 2009-ig nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a második Gyurcsány-kormányban. Gyurcsány Ferenc lemondása után 2009. április 16. és 2010. május 29. között a Magyar Köztársaság miniszterelnöke."
Ez idő alatt mit tett hogy rá kellene szavazni. A gyors IMF hitel felvételeken kívül ?
Most mennyivel tud többet mint 2007 és 2010 között ?
human
@varirmag: Még Orbán is elismerte (bár csak külföldön) Bajnai válságkezelési munkáját. Aki válságban hideg fejjel a víz felett tart egy gazdaságot, az tud valamit. Orbán hasonló helyzetben csak ellenségképeket tudna gyártani (lásd most, egészoldalas hírdetések százmilliókért), de stabilizációs gazdasági tervet nem.
varirmag
@human: Biztos tud valamit a Bajnai (bár az a minisztersége majd miniszter elnöksége alatt nem derült ki hogy mit ) de gondolom nem véletlenül támogatják a HHA-on keresztül a Clintonék meg a Soros pénzzel és tanácsadókkal.
Aztán ha kiderül hogy csak a gyors hitelfelvételekhez ( amit most kell visszafizetni )akkor bajban leszünk, mert már nincs mi eladni ebben az országban.
Hellcat
Ezt a Gordon nélkül is megmondtam volna...
Hellcat
@halvadász: Elismerésem. Innen is látszik mennyi fideszes szarházi járatja úgy a pofáját hogy fogalma sincs semmiről.
human
@varirmag: Akkor te úgy látod, hogy inkább fizessük rá a gatyánkat is (persze a gazdagok ne) az adósságcsökkentésre. Aztán majd legatyásodva, romániai szint alatt tengethetjük tovább életünket.
Én abba hiszek, hogy jól kidolgozott gazdasági tervvel és hitellel felfejleszthető az ország és a hitel visszafizetése mellett még marad is a kalapban. Hangsúlyozom, hogy jól kidolgozott gazdasági tervvel!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.