Minden kórházban legyen kegyeleti szoba - kezdeményezi a Kereszténydemokrata Néppárt. Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője pénteken, sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Magyarországon a szolgáltatások világa rendezetlen, és az emberek kiszolgáltatott helyzetével sokszor büntetlenül visszaélnek, amin változtatni kell.

Varga László országgyűlési képviselő úgy ítélte meg, sokszor megfizethetetlenek a kegyeleti szolgáltatások, és az emberi méltóság joga sem pontosan szabályozott. Azt javasolta, hogy utóbbi jelenjen meg a törvényi szabályozásban, és azt rögzítsék, hogy az illető eltemetéséig tart.

A képviselő csak folyóvízben engedné a hamvak szétszórását és lehetőség szerint kötelező jelleggel, de legalább ajánlás szintjén rendelkezne arról is, hogy minden kórházban legyen kegyeleti szoba, ahol a hozzátartozók el tudnak búcsúzni halottjuktól.

Varga László fontosnak tartotta, hogy ne csak a születési dátum legyen követhető az anyakönyvi dokumentumokban, hanem az is, hogyan, hol történt a temetés.

Lukács Tamás, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke a kegyeleti jogot alapvető emberi jogi kérdésnek nevezte és fontosnak tartotta, hogy a polgári törvénykönyvben szabályozzák, az örökséggel együtt kötelezettségek is járnak.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kutyafüle
Kivételesen most egy sorral egyetértek: az emberek kiszolgáltatott helyzetével bűntetlenűl visszaélnek.
Igen, sokszor, sok helyen.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szaboria1
@Horizont: Igen sok ember fél a haláltól pedig régen amikor még a háznál volt a felravatalozás a gyerekek is ott voltak mert akkor ez volt a természetes. Anyósom mikor meghalt a fiam csak 10 éves volt a sógornőm kiakadt, hogy vittük a temetésre. Nem is volt semmi probléma mert már a dédi halálakor elmondtuk neki ez az éle
szaboria1
@gabrella: Mivel egy kórházban egy nap nem egy beteg hal meg nem biztos, hogy egy terem is elég lenne. Most volt ép egy példa a Bajai kórházba át szálítottak Szegedről egy beteget akin már nem tudtak segíteni azt betették egy kis szobába egyedül a lánya verte ki a balhét, hogy még nem halt meg az anyja ne tegyék egy ilyen helyiségbe.
gabrella
@szaboria1: Amíg nem halott, természetesen ne tegyék ki a többi beteg közül a kórteremből.
De ha beállt a halál, márpedig ott azért talán van egy orvos aki megállapítja a halál tényét, akkor vigyék át.
szaboria1
@gabrella: 2-3 óra múlva már jelentkezik.
gabrella
Akkor ideje lenne a szabályt megváltoztatni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.