Minden kórházban legyen kegyeleti szoba - kezdeményezi a Kereszténydemokrata Néppárt. Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője pénteken, sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Magyarországon a szolgáltatások világa rendezetlen, és az emberek kiszolgáltatott helyzetével sokszor büntetlenül visszaélnek, amin változtatni kell.

Varga László országgyűlési képviselő úgy ítélte meg, sokszor megfizethetetlenek a kegyeleti szolgáltatások, és az emberi méltóság joga sem pontosan szabályozott. Azt javasolta, hogy utóbbi jelenjen meg a törvényi szabályozásban, és azt rögzítsék, hogy az illető eltemetéséig tart.

A képviselő csak folyóvízben engedné a hamvak szétszórását és lehetőség szerint kötelező jelleggel, de legalább ajánlás szintjén rendelkezne arról is, hogy minden kórházban legyen kegyeleti szoba, ahol a hozzátartozók el tudnak búcsúzni halottjuktól.

Varga László fontosnak tartotta, hogy ne csak a születési dátum legyen követhető az anyakönyvi dokumentumokban, hanem az is, hogyan, hol történt a temetés.

Lukács Tamás, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke a kegyeleti jogot alapvető emberi jogi kérdésnek nevezte és fontosnak tartotta, hogy a polgári törvénykönyvben szabályozzák, az örökséggel együtt kötelezettségek is járnak.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kutyafüle
Kivételesen most egy sorral egyetértek: az emberek kiszolgáltatott helyzetével bűntetlenűl visszaélnek.
Igen, sokszor, sok helyen.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
SELIG
Minden szoba az, mert kórházakba csak meghalni lehet menni.
Kutyafüle
Kivételesen most egy sorral egyetértek: az emberek kiszolgáltatott helyzetével bűntetlenűl visszaélnek.
Igen, sokszor, sok helyen.
gabrella
Ennek éppen ideje lenne! A többi 7 beteg 3 óráig egy kórteremben a halottal, enyhén szólva morbid.
kedwes
Talán, az orvosi esküvel kellene foglalkozni jobban. Többet tenni az életért!
Rézangyal
Igen ez legalább olyan fontos és praktikus, mint annak idején a "nagytudású" Horváth Ágnes minisztárkodása idején a szobaszéfek ötlete. Egyik baromság a másik után, én nem vagyok egy fantáziátlan ember, de elképeszt, honnan tudnak ennyi idiótaságot ötletelni!
Ha a gazdaság rendbetételére hoztak volna ennyi ötletet, már Dubai felett szárnyalhatnánk. :))) Vagy nem ;)
Kutyafüle
@Rézangyal: Már vártam, hogy jössz, kíváncsi voltam a véleményedre.
Szerintem sok korházban már annak is örülnek a betegek, ha van normális fürdési lehetőség, esetleg 2 wc a folyosón:((
Rézangyal
@Kutyafüle: Naná, tudod, hogy ami szakmát érint, azt nem hagyom szó nélkül. Előbb talán el kellene érni, hogy ne futószalagon érkezzenek a halottak egy nagyobb kórházban a "kegyeleti" szobába (egyenlőre hullaház) !!! Kiváncsi lennék, amikor egy nagy kórház "kegyeleti" szobájában 4-5 hulla mellett egymás nyakában zokog az összes rokonyság :(((
lópicigáspár
Milyen kórházban te barom!? Abban amelyiket bezártatok, vagy abban amelyet telephelyé minősítettetek le!? És persze legyen állandó papi szolgálat, hogy akinek esetleg nem jut orvosi ellátás, azonnal megkapja az utolsó kenetet! Álszent barom banda!!!
Kutyafüle
@Rézangyal: Valahogy nem is tudom ezt elképzelni, mert amikor a hozzátartozó értesül a halál bekövetkeztéről, szerintem olyan sokkos állapotba kerül, hogy...
Meg különben is a végtisztességnek megvan a maga ideje_ helye-módja
Rézangyal
Tudja valaki mi van a kórház igazgatók által összeszámoltatott lovakkal? Mert én nem! Az is kurvára és haladéktalanul fontos volt!
Rézangyal
Bocsánta, nem kórházigazgatók által összeszámoltatott, hanem VELÜK
almosd
Először is legyen orvosság,kötszer,fecskendő,stb és ne keljen várni fél évet egy műtétre,és még sorolhatnám...
kkalman
Végre, minden rendben van a kórházakban, már csak ez a kegyeleti szoba hiányzik. Mennyit agyalhatott ez az álszent szentfazék ezen a nagy ötleten. Kár, hogy ezt az energiát nem valami értelmesebb dolog kiötlésére fordította.
yazo64
Születéskor ajtódísz, halálkor kegyeleti szoba... szuper... már csak a köztes időt kell kibírni...
szaboria1
@gabrella: Sajnállak de ez azért kötelező mert mi van ha tecchalott az illető? Mielőtt kiviszik a kórteremből még egyszer meg kell vizsgálni az eltelt idő után. Meg vagyok azon is lepődve milyen sokan félnek egy haláleset miatt, Pedig ez is a természet velejárója,
gabrella
@szaboria1: Benne van a pakliban az is,hogy talán még életben van, de azt a 3 órát miért nem egy külön helységben várják ki?
Apámmal történt ez meg, nem velem. Ha mellettem történik én már akkora balhét csináltam volna, a hiradósokat kihívom biztosan. Végül is az is az élet velejárója!
szaboria1
@Horizont: Igen sok ember fél a haláltól pedig régen amikor még a háznál volt a felravatalozás a gyerekek is ott voltak mert akkor ez volt a természetes. Anyósom mikor meghalt a fiam csak 10 éves volt a sógornőm kiakadt, hogy vittük a temetésre. Nem is volt semmi probléma mert már a dédi halálakor elmondtuk neki ez az éle
szaboria1
@gabrella: Mivel egy kórházban egy nap nem egy beteg hal meg nem biztos, hogy egy terem is elég lenne. Most volt ép egy példa a Bajai kórházba át szálítottak Szegedről egy beteget akin már nem tudtak segíteni azt betették egy kis szobába egyedül a lánya verte ki a balhét, hogy még nem halt meg az anyja ne tegyék egy ilyen helyiségbe.
gabrella
@szaboria1: Amíg nem halott, természetesen ne tegyék ki a többi beteg közül a kórteremből.
De ha beállt a halál, márpedig ott azért talán van egy orvos aki megállapítja a halál tényét, akkor vigyék át.
szaboria1
@gabrella: 2-3 óra múlva már jelentkezik.
gabrella
Akkor ideje lenne a szabályt megváltoztatni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.