Megszűnhet a 65 év alatti nyugdíjasok kedvezményes utazása, vagyis több százezer embernek a jövőben a jelenlegi korlátozott számú, de 90 százalékos kedvezménnyel megvásárolható vonat- és buszjegyekért teljes árat kellene fizetni - tudta meg a Népszava.

A lap mindezt azután kérdezte meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, hogy Völner Pál az Inforádióban vázolta az elképzeléseket. Azt akarták megtudni, hogy mi lenne az a négy közösségi közlekedési kedvezmény-kategória, ahol a jövőben garantáltan megmaradnának a jelenlegi térítési arányok.

A tárca válasza szerint a mai 38 kategóriából "az idősek (65 év felettiek), a kisgyermekek (6 év alattiak), a fogyatékkal élők (és kísérőik) és a diákok kedvezményezettségét mindenképpen indokolt jogszabályi szinten is megőrizni". Ezek maradnának csak alanyi jogon, a többinél a közlekedési társaságokra bíznák, hogy megtartják-e őket, eltörlik, esetleg korlátozzák a jogosultságot - írta a Népszava.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Feraj49
Annyi nyugdíjas nem utazik,mint emennyi kompenzációt kifizet az állam !Nem kell "ingyen" utazás!Megfelelő nyugdíjat kell adni ! Igaz akkor a kompenzáció címén kapott állami támogatásból nem lehet lefölözni semmit.Annak a busznak,vonatnak mindegy hány ember utazik,csak nem mindegy hányan fizetnek teljes árat a jegyért ! Lányomék "falújában " több német és holland nyugdíjas vett házat ,egész nyáron itt vannak.Ingyen utaznak minden felé,járják az országot. "Tetszik" neki Magyarország,a kedvezményekkel.Náluk ez elképzelhetetlen .Ő értük is adózok ??? Gazdag ország vagyunk !!!??? Tényleg ???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@kkalman: Ezzel a kiegészítéseddel már korrektebb!
manocska1
Hurrá ,hát én erre sem emlékszem ,hogy ezt a választások előtt megmondták volna így kell ezt csinálni???!!!
dubitus
@madlaci: A helyijáratokon is adtak regisztrációs jegyet!
.
"...a jelenlegi korlátozott számú, de 90 százalékos kedvezménnyel megvásárolható..."
Amennyiben a cikk írója kicsit is körülnéz, rájön, hogy a "korlátozott számú" az "igencsak korlátozott számú", hiszen márciustól márciusig 2, azaz kettő(!) 90%-os utazásra jogosít az utazási igazolvány! Természetesen, nem menettérti!
Korlátozott számú az 50%-os út!
madlaci
@dubitus: ugye nem mondod komolyan, hogy a BKV sofőrök minden felszálló jegy és bérlet nélküli utasnak adtak regisztrációs jegyet? De nem adtak Pécsen se meg máshol se a kimondottan helyijáratos szakaszokon.
A hozzászólás második részét pedig nem értem.
kkalman
@madlaci: dubitus a hozzászólásában a 65 év alatti nyugdíjasok utazási kedvezményét próbálta meg vázolni, de sajnos nem eléggé egyértelműen.
2012. 01.01. előtt minden nyugdíjas, rokkant, korkedvezményes, öregségi, kapott kedvezményes utazásra jogosító utalványt, ami 16 db 50%-os és 2 db 90%-os utazásra jogosította a tulajdonosát. Kettő db 50%-os ablak felhasználásával 90 %-os kedvezménnyel lehetett utazni, ekkor természetesen kevesebb útra volt elég a kedvezmény..
Idén ez úgy módosult, hogy csak a 65 évalatti öregségi nyugdíjasok kaphattak ilyen utazási kedvezményt, mindenki mástól elvették.
dubitus
@kkalman: Köszönöm a bővítést, de ha neked egyértelmű, akkor másnak is.
Valahogy természetesnek veszem - lehet, hibám - ha valaki hozzászól egy cikkhez, tudja miről szól az írás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.