Komoly mértékben nőttek az üzemanyagárak hazánkban az utóbbi időszakban. Mostanra már a Nemzetgazdasági Minisztérium is reagált a helyzetre egy közleményben.

Aki szokott tankolni, annak nem újdonság: jelentős a növekedés hazánkban az üzemanyagok piacán. Mióta lezajlottak június 9-én az európai parlamenti és önkormányzati választások, a benzin ára 20 forinttal, a gázolajé pedig 33 forinttal emelkedett – írta az index.hu.

„Elfogadhatatlan és igazságtalan” – Már a minisztériumnak is elege lett a magas üzemanyagárakból

Többször is változtak mostanában az üzemanyagárak hazánkban – Fotó: pixabay

Az elmúlt időszak többszöri változására június 28-án délelőtt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is reagált egy közleményben.

„A családok érdekében a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, amely eredményeképpen ma a lakosság a benzin esetében 40 forinttal, a gázolaj esetében 32 forinttal tankolhat olcsóbban áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest”

– fogalmazott a minisztérium.

Hazánkban a mai napon a 95-ös oktánszámú benzint átlagosan 610 forintért, dízel üzemanyagot pedig átlagosan 629 forintért lehet literenként megvásárolni – írta az index.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) is közzétett adatokat június 28-án, miszerint a szomszédos országokban a benzin átlagára a 606 forintot, a gázolaj átlagára pedig a 611 forintot érte el.

„Mindez azt jelenti, hogy ma a magyar családok többet kell fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai: a benzin 4 forinttal, a gázolaj 18 forinttal drágább”

– jegyezte meg a minisztérium.

Közlik a kormány álláspontját is, mely szerint „elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai.”

A Nemzetgazdasági Minisztérium emellett felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy a családok védelme érdekében térjenek vissza a korábbi hónapok gyakorlatához: mérsékeljék áraikat a szomszédos országok átlagára alatti szintre. Ha ez nem így történik, a kormány továbbra is kész beavatkozni az üzemanyagpiacon – tudatta az index.hu.

A lap ugyanakkor beszámolt arról is, hogy a közleménynek volt előzménye, a Mol ugyanis küldött egy levelet 2024 május elején a benzinkutaknak, ami az eddigi heti 2 alkalom helyett akár többszöri üzemanyagár-változás döntéséről szól.

Indoklásként kiemelték a piac volatilis mozgásának gyorsabb követését és a mindenkori piaci viszonyokat jobban tükröző áron megvásárolható üzemanyagot.

Ebben az esztendőben felemás értékeket tapasztalhattak a tankolók a 95-ös benzin és a gázolaj átlagárában is – írta meg az index.hu.

Forrás: index.hu
Fotó: pixabay

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@verőce21: ma, 11:08 ☻ Azt is kérdezd meg a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy ki tette permanensen szarrá a forintot, mivel a kőolaj árát a dollár árfolyama határozza meg.
Szomáliában kormány sincs, csak kalózok, mégis gyengült a forint a szomáliai shillinghez viszonyítva!
x.com/LszlKovcs159757/status/1805301661549670678/photo/1
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lusta
Ne menjünk messzire. A szlovákoknál az autógáz ára 0,7 euró, míg a dízel 1,5 euró.
Lehet számolgatni.
telegdilaci
@verőce21:A Maffia jobban illik hozzájuk!
verőce21
@telegdilaci: Csak azoknak a népeknek van jövője, ahol erős központi hatalom van...!
bence
Ha valóban elegük lenne , akkor minimum az adókat csökkentenék !
csak úgy....
@verőce21: lásd a volt cccp és a varsói szerzödés tagállamai ! :)
nejlontacskó
@verőce21: ugyan ez a minisztérium emeli a jövedékiadótartalmat!
Hát nem humoros?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.