Zsugorodott a magyar gazdaság decemberben a Világgazdaság mutatószáma szerint, a Gyorsulási Irányadó (GYIA) 1,23 százalékkal esett az előző év azonos időszakához viszonyítva, novemberhez képest pedig 0,03 százalékkal. A Világgazdaság csütörtöki száma ismerteti: októberben és novemberben havi alapon átmenetileg stagnált a gazdaság, ám decemberben újra visszaesést mutat a mutatószám. A GYIA tíz részindexe közül nyolc csökkentette a mutatót. A pénzügyi indikátorok mindegyike lefelé húzta a GYIÁ-t: a reálkamat növekedett, a pénzkínálat reálértéke csökkent, az Ifo-index visszaesett, akár a BUX, a rövid és hosszú lejáratú kötvények kamatkülönbsége pedig emelkedett.

Forrás: barikad.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
"Az öt reálgazdasági index közül kettő - a reálkeresetek és az ipari termelés növekedése - növelte a GYIÁ-t. Az indexet ugyanakkor lefelé húzta, hogy a fogyasztási hitelek állománya visszaesett, a munkakeresés átlagos időtartama nőtt, az ipar belföldi értékesítésének volumenindexe csökkent. Mindez arra utal, hogy továbbra is csak a nettó export segíti a gazdaságot, míg a belföldi kereslet nyomott maradt - írja a lap.

A gyorsulási irányadó egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló mutató, amelyet a GDP-t (bruttó hazai termék) jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. Az index mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.