A barikad.hu birtokába került dokumentumok szerint a sukorói telekcsere-botrány főszereplője, a magyar-izraeli kettős állampolgár Joav Blum a Fővárosi Törvényszék és a kúria is ítélete ellenére megtarthatja 2008-ban vásárolt földjeit. Magyar tulajdonosok csak bérlőként jöhetnek szóba. Az ismert történet szerint az izraeli üzletember 2008. július 16-án vásárolt a Pest megyei Pilisen és Albertirsán összesen 183 hektárnyi gyümölcsöst. Ezt követően a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) viharos gyorsasággal, mindössze 14 nap elteltével bejegyezte azt a szerződést, amelynek értelmében Blum frissen szerzett magyarországi telkeit egy kisebb, ám jóval értékesebb földre, az M4-es főút nyomvonalán, a Velencei-tó északi oldalán fekvő Sukoróra cserélte. A 2009 őszén indított, fellebbezések miatt egészen 2012 végéig elhúzódó polgári peres eljárás végül többször megállapította, hogy a magyar államot több százmillió forintos kár érte, és érvénytelennek nyilvánította a szerződést. Az ügy...

Forrás: barikad.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pilóta
"Senkinek nem tűnt fel az izraeli cím

Arról azonban eddig kevés szó esett, hogy mi lett a sorsa az eredeti, pilisi és albertirsai földterületeknek. A Zöld Válasz nevű, környezet- és fogyasztóvédelemmel foglalkozó civil szervezet honlapján január 3-án megjelent cikk szerint a gyümölcsösök továbbra is izraeli kézben vannak, és magyar tulajdonosok legfeljebb bérlőként (a Nemzeti Földalap által meghatározott haszonbérleti díj 150 százalékáért) igényelhetik vissza a területet.

A barikad.hu az ügyben megkereste Zábráczki Lászlót, az egyesület alelnökét, aki az ügy kezdete óta forró nyomon követi a történéseket. Zábráczki kikérte a szóban forgó földterület tulajdoni lapjának másolatát, amelyet a járási földhivatal 2013. január 3-án bocsátott rendelkezésére. Ebből kitűnik, hogy a 2008-ban vásárolt gyümölcsösök még mindig Joav Blum vagyonát képezik, noha a tulajdonlap másolatán még izraeli lakcím szerepel. A hatályos magyar földtörvény szerint viszont aki Magyarországon földet vásárol, annak magyar állampolgársággal és magyarországi lakóhellyel kell rendelkeznie."
csiga0771
Megfosztani minden összeharácsolt vagyonuktól. Lenne itt " hávájdidzsi "
nemkati
@Pilóta: Most én is idézek a cikkből:
"Az ismert történet szerint az izraeli üzletember 2008. július 16-án vásárolt a Pest megyei Pilisen és Albertirsán összesen 183 hektárnyi gyümölcsöst. Ezt követően a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) viharos gyorsasággal, mindössze 14 nap elteltével bejegyezte azt a szerződést, amelynek értelmében Blum frissen szerzett magyarországi telkeit egy kisebb, ám jóval értékesebb földre, az M4-es főút nyomvonalán, a Velencei-tó északi oldalán fekvő Sukoróra cserélte."

Ha Sukoróra cserélte, akkor a pilisi és albertirsai 183 hektárnyi gyümölcsösnek most a magyar állam tulajdonában kéne lennie. Vagy kivel csertélte Blum a gyümölcsöst Sukoróra, ha nem a magyar állammal? Hogy lehet tulajdonosa Blum annak a földterületnek, amit elcserélt, végülis bármire? És mit számít az a lakcím a tulajdonlapon, ha már a tulajdonosi jogokkal gond van? Vagy mi az, amit félreértettem?
szaboria1
@nemkati: Számomra meg még az is értelmetlen hogy lehet egy teljesen elhanyagolt terület ami hektárban is kevesebb mint a gyümölcsös. Olyan zavaros ez az ügy , hogy bíró legyen a talpán aki ezt kifogja bogozni.
szaboria1
Ez az ügy is nem más mint egy bosszú mert O.V.tárgyalt is velük csak nem jutottak dűlőre.Pedig nem csak munkahely lett volna több száz embernek, hanem még szerencsejáték adóból is rengeteg befolyt volna.
Nakimaga
Az MSZP keze rendesen benne van !Egy esetleges izraeli-Palesztín háború kirobbanása esetén a mostani kormány meg bele egyezett abba,hogy több ezer izraelit menekítsenek Magyarországra,gondolom,az Sukorón felépítendő kibucokba !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.