Az erdő művelési ágú területek kivételével minden földterület használatát be kell jelenteni, ha a földterület az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület művelési ágban vagy halastóként van nyilvántartva - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája szerdán.

A belterületi fekvésű, egy hektár alatti területekre - amit sokan tévesen "kiskerteknek" neveznek - a regisztráció nem vonatkozik - áll a közleményben. A bejelentési kötelezettség kiterjesztésének célja a Minisztérium szerint, hogy a földhasználati viszonyok átláthatóak legyenek.

Szabó Csaba földügyekért felelős miniszteri biztos szerdán sajtótájékoztatón elmondta, hogy a zártkertekben földdel rendelkezőknek március 31-ig kell bejelenteniük a földhasználatot. A bejelentés azért szükséges, mert az állam megújítaná a háztáji gazdálkodás rendszerét, amelyhez támogatást is kapcsol majd.

A miniszteri biztos utalt arra, hogy a 6 ezer forintos regisztrációs díjat valószínűleg eltörli a jogalkotó, mivel egy állami adatbázisba szolgáltatott adatért "nem illik" pénzt kérni. A tárca csütörtöki közleménye kiemeli: a Vidékfejlesztési Minisztérium törvénymódosítást nyújt be, hogy a mezőgazdasági területek használatának bejelentése illeték- és díjmentes legyen.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

leszúrt rittberger
"be kell jelenteni (...) ha nyilvántartásban van" Ez a mondat minden elmond az agyatlan magyar bürokráciáról.

Minden az ég világon ott van valahol egy adatbázisban mindenkiről, de évről évre kitalálnak valamit, hogy újra jelentsd be, regisztráld, igazold, hitelesítsd, stb. Akit érdekel, hogy hány gyümölcsös van az országban, kérje ki az adatokat a földhivataloktól - meg van nekik. Minek kell ezt újra bejelentenie mindenkinek egyenként?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
rbela
Örökség. 1100 m2 értéktelen földdarab, 4500 ft-ra értékelték. Közjegyzői eljárás 5000 ft
regisztrációs dij 6000 ft . Most akkor sajnos nem értem!!!
rbela
@kréta: A földhasználati azonosító adatközlési adatlap nyomtatvány, az Országos Földhivatal Portálról letölthető, és kinyomtatható.
galerika
Mi jön még ? - több tulaj esetén ki regisztrál és ki fizet ? A mély-szegény vagy csak nincs felesleges kidobni való 6 eft, akkor egymásnak esünk ? vagy mi is legyen ?? Még nem mindeni mindenki ellenséges ? ? Agyamentek gyülekezete... akkor a földhivatalt is megszüntetik, mint ahogy felvázolták a népességnyilvántartási amúgy ok, rendszer szükségtelenségét is ! Már kezdem hinni, hogy ott fent mindenki orvosi eset vagy annyira gyáva, hogy nem mert halványan sem ellent mondani. ? A legfőbb gondjuk a kéményseprési díj, menjenek már a ...a többi leírhatatlan
kukac50
Mi az Istennek vannak a földhivatalok, ha nem képesek a valós adatokat nyilvántartani?
Ingyen élő irodákat hoznak létre, a semmiért? Rendesen végeznék a munkájukat akkor erre nem lenne szükség,mert tudnák ki a tulajdonos és ki a bérlő. A támogatáshoz minden évben adnak ki földhasználati lapot,akkor miért nem tudják?.
Ez megint a pénz beszedéséről szól, adóztassuk meg ezen az alapon a föld tulajdonosokat,6000 forint tulajdonosonként.
kréta
@Pisti271: Ma "szórakoztam"... mert érdekelt a nyilvántartás.
Ügyfélkapumon keresztül lekértem zsebkendődnyi zártkertünk adatait a nyilvántartásból. 2004-ben vettük - 10 évvel a fogalom megszűnte után. Előttem az adásvételi szerződés és az akkor lekért hiteles tulajdoni lap másolat, melyen akkor "zártkert" megnevezés szerepelt.
A mai lekérdezés adatai szerint:
Ingatlan leíró adatai - 2013.02.08 - XXX település - Zártkert 3814 helyrajzi szám :)
Művelési ág/kivett megnevezés/: . kert - min.o.: 3.o. - Terület m2 ha: 800 - kat.t.jöv. k.fill.: 2,43 (ennyi aranykorona értékű) ==> 2340 Ft büntit kell majd fizetnem.
Poén: A keresés indításakor ki kellett választanom: Településnév után - Fekvés: belterület-külterület-zártkert. E 3 közül lehet választani. Ejj-ejj!!! Most van zártkert vagy nincs? Kíváncsi leszek a törvénymódosításra, fogják-e a be nem tartható határidőt (jan.31) utólag márc. 31-re módosítani?
kréta
Persze... persze, hogy fogják, mert mindenki sz@rt rá, nem is tudtunk róla. (Megj.: ez lesz majd az eb-chip adóval is? Módosítják a határidőt, tologatni, mert arra is sz@rik az ebtartók 70%-a?)
Ez már - többek között - tiszta elmebaj...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.