A Magyar Rádió Krónika című műsorának beszámolója szerint kilenc oszmán műemlék török beruházású helyreállításáról írtak alá szándéknyilatkozatot Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan kormányfők találkozóján. A műemlékek közül hat Pécsett, illetve Baranyában található. Egy szakértői csoport a pécsi műemlékek állapotát már fel is mérte. A város számára 1 milliárdot jelenthet a rekonstrukció- közölte a Krónikával Páva Zsolt polgármester.

Forrás: ATV.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
A vörös félhold árnyékában épül a zorbánci oszmán birodalom.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr. Felipe
A vörös félhold árnyékában épül a zorbánci oszmán birodalom.
tűzróka1939
Segítséééég,segíííítséééég !!! Kínai,Orosz,Török,Azeri,Arab,Indiai ki jön még ? Mindenhova mennek koldúlni ezek a pofátlanok . De csak pofára esést tálalnak fel nekik .
tűzróka1939
@Horizont: Azeri kihúz a szarból ? Inkább a fejünkre tesz . Basznak azok orrbénékra . Jót röhögnek , hogy megvezették őket . Petikével kötöttek valami himbi-humbi üzletet és annyi . Erőfitogtatás Románia felé, sögg nyalás Törököknél ? Na szépen nézünk ki ! Mint négergyerek az éjszakában :)
Mobil123
Stadion építés kell a csútinak, pénzügyi támogatások kell a külföldön élő magyaroknak, oszmán műemlék felújítás kell a törököknek, Nekünk meg nagy lóf... a p...kba!!
tűzróka1939
@Horizont: Valóban elszállt velük a hintaló . Engem csak az dühít,hogy az unió eltűri ezt . @Mobil123: Az én ló izé részemet átadom őfélkegyelmességének . Ugye nem baj ?:)
A Tündik bündije
Semmi bajom ezzel. "Legyalulni" is barbárság volna ezeket. De: emlékmű-renoválás, stadionépítés, fürdő, köztér, mind-mind sok milliárdból. Csakhogy ezek mellett egyetlen új munkahely sem létesül.
Mobil123
@tűzróka1939: @Horizont: Mán tiszta óvatoska vagyok:-)) Na a lóf@szt én is átadnám nekik , de a torkokun keresztül.
ila51
Nem régiben voltam a szoborparkban , igaz hogy szocreál a stílusuk , oda kipaterolták , így fér a sok csöves , munkanélküli guberáló :(
Jelzem a mostani köztériek sem szebbek egy centtel sem :(
Zsoel
Tényleg nagyon fontos műemlékeket tartani egy olyan birodalomnak, amelyik nagymértékben felelős a mostani nyomorúságunkért.
gazdag dezső
Sajnos ilyen híreket kapunk!Sok más helye lenne a plusz pénznek! Szegénység,nyomorúság,munkanélküliség,éhező gyermekek,felnőttek,olyanok akik jobb sorsra lennének érdemesek!Stadion !Az kell nekünk!Meddig megy ez még így? Ki próbálja a kormány a tűréshatárt?
alfás
de,ha törökéknek annyira fontos,miért nem viszik haza?
Január
@Zsoel: Csak a gond az, hogy nem is biztos, az a történelem, amit számunkra oktattak. Ugyanis olvastam már én másmilyen történelem felfogásban prezentált nézetet is a török időkről. Pl. Bethlen Gábor erdélyi fejedelemségét a törököknek is köszönhetjük.
Aztán végül is ezek a több 100 éves épületek a mi történelmünk részei is.

Magyarországnak nincsenek olyan muzeális értékű település központjai, mint jó néhány helynek nyugaton. /Pl. Minden évben nézzük a Tours de France-ot és bizony a franciák a verseny útvonalába nagyon komoly történelmi/műemléki környezetet is bemutatnak, már csak idegenforgalmi reklámként is. Ilyenkor azért elgondolkodtató, hogy nálunk még azt a kevés régi helyet sem őrizték meg érintetlenül, amit az évszázadok viharai meghagytak.Bizony van mit irigyelnünk a szerencsésebb nemzetektől./

Nekünk azt kell megbecsülni amink van, és nem pedig fanyalogni.
alfás
@A Tündik bündije: de akkor miért kellett lebontani az orosz emlékműveket? nem beszélve arról,hogy janicsárék 300 évig lógtak a nyakunkon. ehhez képest ivánék,csak villámlátogatásra ugrottak be.
Dr. Felipe
Oszt még a török zászló is ki lesz tűzve a tetejére és a páva minden délben kelet felé fordulva földig hajolva imátkozik a fényességes oszmán birodalomért.
alfás
@Dr. Felipe: és egész addig gyakorolja a földig hajlást,amíg el nem éri a saját seggét. :-)
Január
@alfás: Sajnos itt az a divat, hogy a múltat eltörlik. Mindent elbontanak átépítenek, csak hogy valakinek megtömjék a zsebét, mint ahogy városunkban is lebontottak műemléki épületet is.
A telek meg azóta is ott áll üresen, gondolom majd ha ismét jó ára lesz az ingatlannak akkor valaki majd kaszál.
Zsoel
@Január: Jó, hát ha így vesszük, igazából se te, se én nem tudjuk, mi volt 500 éve, elvégre nem voltunk ott...
A hivatalos történelemfelfogás szerint mindenesetre a törökök felprédáltak, felgyújtottak rengeteg települést, illetve emberek tízezreit üldözték el, gyilkolták le, vagy hurcolták el rabszolgának, janicsárnak. Rengetegen vesztek oda a törökökkel vívott háborúkban is. Javarészt csak a jobbágyság maradt helyben, a nemesek, polgárok, iparosok (utóbbi kettő Magyarországon főként a német eredetűek közül került ki) elmenekültek - az Oszmán Birodalom által uralt területeken 150 év alatt 3-400 ezres népességnövekedés történt, míg Nyugat-Európában ugyanekkor milliós nagyságrendű demográfiai növekvések zajlottak. Egész vidékek néptelenedtek el a törökök miatt, ami aztán szükségessé tette az 1700-as évek eleji betelepítéseket. S akkor még nem beszéltünk a törökök által megsemmisített vagy átépített épületeinkről, elrabolt kincseinkről. Ez mindenesetre nem olyasmi, amiért kezet kéne csókolnunk nekik.
Január
@Zsoel: Na, de a múltunkat sem kellene eltörölni! Sajnos mindig igaz, hogy jaj a legyőzötteknek, csak minket nem kárpótolt eddig soha senki semmiért.
Amelyik népnek nincs múltja, nincs jövője sem.
lbs
Ha belegondolunk a magyar-török kapcsolatok alakulásába, akkor nagyon helyénvaló a vállalás.
A törökök is rendben tartják a nagy Vezérlő Fejedelem II. Rákóczi Ferenc és környezetének az emlékeit Tekirdagban ami Rodostó mai neve.

Egy ilkyen gesztus nagyon alkalmas arra, hogy a gazdasági kapcsolatok is helyes irányba fejlődjenek.
A helyreállítások költségei busásan meg fognak térülni!
Zsoel
@Január: Eltörölni éppenséggel nem kell, de talán a török irányú fenéknyalást sem kell túlzásba vinni.
Január
@lbs: Így van és még este 8 órakor is megnézhettük a fejedelem házát, - pedig már akkor jócskán túl voltak a munkaidőn - , kinyitották nekünk és addig lehettünk ott amíg akartunk.
kukac50
Orbánnak a képviselőivel abban kellene megállapodni,hogy 250 ezer munkahelyet hoznak létre minden pénzt beruházásra, befektetésre fordítanak,ami termelő munkát jelentene.
Majd a beruházásból befolyó haszonból ha az ország kikecmereg a béka segge alól,lehet szoborállítás, stadion építés terek felújítása,addig nincs miből!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.