Pénteken délután kettőtől hallgatja meg az Országgyűlés gazdasági bizottsága Matolcsy Györgyöt, az új jegybankelnökjelöltet, az MNB egyik alelnöki posztjára jelölt Balog Ádámot és Varga Mihályt, aki Matolcsyt váltja a Nemzetgazdasági Minisztérium élén.

Matolcsy György szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a következő hat évben jobban teljesíthet, mint a megelőző időszakban. Elmondta, hogy az MNB új vezetése mindig és mindenben tartani fogja magát a jegybanktörvényhez, amely világosan kijelöli a nemzeti bank feladatait.

A jegybankelnök-jelölt kinevezés előtti meghallgatásán, az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt pénteken elmondta: nem híve annak, hogy a jegybank elzárkózzon, helyette azt tartja szükségesnek, hogy nyitott és együttműködő legyen, partneri viszonyra törekedjen a kormánnyal. Ezért szerinte helytelen, ha a kabinet képviselője nem lehet jelen a monetáris tanács ülésein.

Matolcsy György hozzátette: már a 2008-as válság előtt is súlyosan hibás stratégia volt a jegybanki elzárkózás, azóta pedig véleménye szerint nem is követhető.

Matolcsy Györgyöt meghallgatta a gazdasági bizottság

Az eddigi gazdasági miniszter annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az MNB a következő hat évben jobban teljesíthet, mint az előző időszakban, ezzel pedig hozzájárulhat az ország jobb teljesítményéhez is.

Balog Ádám, az MNB alelnökjelöltje hangsúlyozta: a jegybank fontos feladata a pénzügyi stabilitás védelme, ezért is fontos, hogy a monetáris tanács elé jól előkészített anyagokat tegyenek le.

Fogyasztóként, gazdaságpolitikusként, jelenleg még miniszterként is az infláció ellensége vagyok - mondta Matolcsy György.

Úgy fogalmazott: a magas, az Európai Unió és a maastrichti kritériumok előírásának számító 3 százaléknál magasabb infláció megnehezíti a gazdasági kalkulációt és szűkíti a monetáris politika mozgásterét.

Matolcsy György a monetáris politikával kapcsolatos alapvetéseit ismertetve kiemelte a devizahitelek állományának visszaszorítását, illetve a jegybanki politika felfogásának megváltozását. Utóbbival kapcsolatban leszögezte: "én nagy híve vagyok a konzervatív, felelős jegybanki, monetáris politikának"; e felfogása szerint "az MNB része a magyar nemzetállamnak", és természetesen emellett részese az EU jegybanki törvényeinek is.

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága pénteki ülésén 18 támogató, 7 elutasító és 1 tartózkodó szavazat mellett támogatta Matolcsy György jegybankelnöki, és Balog Ádám alelnöki kinevezését.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
... én kissé izgultam!
De végre megnyugodhattam:-)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
talánegyszer
Mert volna nemet mondani?!Játszanak ezek az Y.X-ek,csak az a baj hogy a mi bőrünkre megy a játék.Ez demokrácia??
orogordog
@lenhardtibolya: Elhiszed a propaganda mesét? Amit a fidesz hint. M György az sem tudja mit mondott előző, mondatában, nem egy MNB-ét vezessen. Ilyen mikor nyolc osztályosok vezetik az országot, lopnak, lopnak, hazudnak! És hisznek Orbán Viktor szélmalom harcába.
lenhardtibolya
@orogordog: Soha nem hiszem el a propaganda mesét, még akkor sem, amikor a ballibek próbálják velem elhitetni. Az országot az ő idejükben lehet, hogy nem "nyolc osztályosok" vezették, de az tény, hogy ők is loptak, csaltak, hazudtak. Nem állítom, hogy a fidesz csupa angyalokból állna, de talán egy fokkal jobb a szándékuk, mint amazoknak. Én akkor örülnék, ha egy valódi nemzeti kormány vezetné az országot.
orogordog
@lenhardtibolya: Többet és gyorsabban lopnak! Miért jobb neked ha a fidesz viszi a pénzed 60%-át, nem az mszp a 30%-ot???
csegala
@hallgatag: Nem, sajnos ezek szívből csinálják.
lenhardtibolya
@orogordog: Nekem az volna a jó, ha egyik sem vinné azt a kevéske pénzemet, hanem végre tisztességes kormánya lenne az országnak. Ábrándozom?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.