Pénteken délután kettőtől hallgatja meg az Országgyűlés gazdasági bizottsága Matolcsy Györgyöt, az új jegybankelnökjelöltet, az MNB egyik alelnöki posztjára jelölt Balog Ádámot és Varga Mihályt, aki Matolcsyt váltja a Nemzetgazdasági Minisztérium élén.

Matolcsy György szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a következő hat évben jobban teljesíthet, mint a megelőző időszakban. Elmondta, hogy az MNB új vezetése mindig és mindenben tartani fogja magát a jegybanktörvényhez, amely világosan kijelöli a nemzeti bank feladatait.

A jegybankelnök-jelölt kinevezés előtti meghallgatásán, az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt pénteken elmondta: nem híve annak, hogy a jegybank elzárkózzon, helyette azt tartja szükségesnek, hogy nyitott és együttműködő legyen, partneri viszonyra törekedjen a kormánnyal. Ezért szerinte helytelen, ha a kabinet képviselője nem lehet jelen a monetáris tanács ülésein.

Matolcsy György hozzátette: már a 2008-as válság előtt is súlyosan hibás stratégia volt a jegybanki elzárkózás, azóta pedig véleménye szerint nem is követhető.

Matolcsy Györgyöt meghallgatta a gazdasági bizottság

Az eddigi gazdasági miniszter annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az MNB a következő hat évben jobban teljesíthet, mint az előző időszakban, ezzel pedig hozzájárulhat az ország jobb teljesítményéhez is.

Balog Ádám, az MNB alelnökjelöltje hangsúlyozta: a jegybank fontos feladata a pénzügyi stabilitás védelme, ezért is fontos, hogy a monetáris tanács elé jól előkészített anyagokat tegyenek le.

Fogyasztóként, gazdaságpolitikusként, jelenleg még miniszterként is az infláció ellensége vagyok - mondta Matolcsy György.

Úgy fogalmazott: a magas, az Európai Unió és a maastrichti kritériumok előírásának számító 3 százaléknál magasabb infláció megnehezíti a gazdasági kalkulációt és szűkíti a monetáris politika mozgásterét.

Matolcsy György a monetáris politikával kapcsolatos alapvetéseit ismertetve kiemelte a devizahitelek állományának visszaszorítását, illetve a jegybanki politika felfogásának megváltozását. Utóbbival kapcsolatban leszögezte: "én nagy híve vagyok a konzervatív, felelős jegybanki, monetáris politikának"; e felfogása szerint "az MNB része a magyar nemzetállamnak", és természetesen emellett részese az EU jegybanki törvényeinek is.

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága pénteki ülésén 18 támogató, 7 elutasító és 1 tartózkodó szavazat mellett támogatta Matolcsy György jegybankelnöki, és Balog Ádám alelnöki kinevezését.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
... én kissé izgultam!
De végre megnyugodhattam:-)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
Hazudik folyamatosan...meg is untam hamar.
Dr. Felipe
A legszomorúbb hogy ez a kinevezés nem csak 1 évre szól hanem bizony kemény 6 évre. Az eddigi 3 év pusztítást még kibírta az ország mert voltak még tartalékok de kibírja e a következő 6 év pusztítást is? Amikor már semmi tartalék nem marad csak a pusztaság és a rengeteg adósság. Hát én őszintén megmondom hogy szkeptikus vagyok. Persze csodák lehetnek, na meg tündérmesék.
furfang
Én bízom abban, hogy jó felé fogja vinni a jegybank ügyeit. Már az biztató, hogy így gondolkodik "e felfogása szerint "az MNB része a magyar nemzetállamnak", és természetesen emellett részese az EU jegybanki törvényeinek is." Minden politikusnak az a kötelessége, hogy a nemzetállam javára dolgozzon. Simor az Eu jegybank strébere volt.
Épp ideje a gyökeres változásnak.
Pilóta
... én kissé izgultam!
De végre megnyugodhattam:-)
hallgatag
@marlin: Fizetett nyugdijasok...( vagy inkább nyalókák )
coni
A jobb és baloldali közgazdászok tanácsa megpróbálta Orbánt lebeszélni, hogy Matolcsyt tegye meg az MNB elnökének aki mint láttuk a fiskális ügyekhez sem igen ért, a monetárisról meg nem is olvasott.
furfang
@marlin: Nem vagyok nyugtalan. Sőt látod éppen azt írtam, hogy biztatónak tartom Matolcsy megnyilatkozását.Nagyon fontos, hogy az MNB tényleg magyar irányba legyen elkötelezett, és ne a külföldi érdekeket tartsa elsődlegesnek. Gondolom ebben egyet is érthetünk.
lajospapa
@furfang: Hű de tudod ! Ott voltál ahol mesélték. Illetve bemesélték neked.
kukac50
Nagyon szegény ez a parlament ha Matolcsy a legalkalmasabb jegybank elnöknek.
Jól elszámolta magát a szűk három év alatt, egyszer sem sikerült eltalálni a költségvetést Neki. Állandóan átírták,úgy mint az alaptörvényt.
marlin
@furfang: Ja, ha majd
sikerül megtanulni "Gyurkának" számolni, mert eddig csak egyetlen számot sikerült eltalálni csórikámnak, azt, hogy az IMF három betű!!
coni
A gazdasági bizottság 27 tagjából 6-nak (ez komoly) volt gazdasági/pénzügyi képzettsége.

Nagyon nem csodálom, hogy egy politikai meghallgatáson nem bukott meg. Majd az életben.
orogordog
@furfang: Mi szél hozott, nem kel fényezni dili bácsit. Ennél még a Gyurcsány Feri is 1000 szer jobb. Pedig ott is hiányzik a tudomány, de itt csak a mély sötétség van és marad is.
lenhardtibolya
@furfang: Igaz, Simor tényleg az IMF helytartója volt, a magyar érdekeket nem tartotta fontosnak.
Őnála mindenki csak jobb lehet!
lenhardtibolya
@orogordog: Az egy kicsit fura, hogy gyurcsányt valaki éljenzi... Lehet, hogy nem ugyanarról az emberről beszélünk?
mariaberta
Ez aztán a meglepetés. Csak tudnám, kikből áll a gazdasági bizottság, mert nem szeretnék bután meghalni.
orogordog
@lenhardtibolya: Tudól olvasni? :) A lényeg Matolcsy mély szellemi szegénysége! Ez az ország ennél mélyebbre már nem süllyedhet.
csikknorisz
Hogy nekem miért nem volt soha ilyen állásinterjúm, mint Matolcsynak vagy Lászlónénak? Én vagyok az egyetlen jelölt, tökmindegy, mit mondok, úgyis felvesznek. Ilyenről álmodik minden munkanélküli.
lenhardtibolya
@orogordog: Sőt! Még írni is tudok, ezért írom, hogy Simornál mindenki jobb, aki a magyar embereknek próbál segíteni és nem az IMF-nek kedveskedik, mint ő...
talánegyszer
Mert volna nemet mondani?!Játszanak ezek az Y.X-ek,csak az a baj hogy a mi bőrünkre megy a játék.Ez demokrácia??
orogordog
@lenhardtibolya: Elhiszed a propaganda mesét? Amit a fidesz hint. M György az sem tudja mit mondott előző, mondatában, nem egy MNB-ét vezessen. Ilyen mikor nyolc osztályosok vezetik az országot, lopnak, lopnak, hazudnak! És hisznek Orbán Viktor szélmalom harcába.
lenhardtibolya
@orogordog: Soha nem hiszem el a propaganda mesét, még akkor sem, amikor a ballibek próbálják velem elhitetni. Az országot az ő idejükben lehet, hogy nem "nyolc osztályosok" vezették, de az tény, hogy ők is loptak, csaltak, hazudtak. Nem állítom, hogy a fidesz csupa angyalokból állna, de talán egy fokkal jobb a szándékuk, mint amazoknak. Én akkor örülnék, ha egy valódi nemzeti kormány vezetné az országot.
orogordog
@lenhardtibolya: Többet és gyorsabban lopnak! Miért jobb neked ha a fidesz viszi a pénzed 60%-át, nem az mszp a 30%-ot???
csegala
@hallgatag: Nem, sajnos ezek szívből csinálják.
lenhardtibolya
@orogordog: Nekem az volna a jó, ha egyik sem vinné azt a kevéske pénzemet, hanem végre tisztességes kormánya lenne az országnak. Ábrándozom?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.