A Richter-skála szerinti 4,8-4,9 erősségű földrengést észleltek kedden hajnalban Magyarországon.

Kiszely Márta, az MTA Földtudományi Kutató Központjának Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium munkatársa az MTI-nek elmondta: a rengés epicentruma Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén, Tiszaug, Tiszasas térségében volt, mintegy 6 kilométer mélységben. Hozzátette, hogy a rengést több helyen, a fővárosban is lehetett érezni.

A szeizmológus elmondta: sok hívást kaptak az országból, többek között Budapestről, Jászapátiból, Fótról. Károkról egyelőre nem érkezett bejelentés.

Legutóbb 2013. február 16-án mértek Magyarországon földrengést, akkor a Richter-skála szerinti 3,5-es erősségű rengés este negyed hét után a Heves megyei Füzesabony térségében.

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@A Tündik bündije: Örülök, hogy revideáltad a tévedésedet!

Az 1911-es Kecskemét közeli epicentrumában is nagyobb volt az erőssége, ezért a tankönyvek 10-es előfordulásút is valószínűsítenek - ez azt jelenti, hogy a város, (vagy egy része) elsüllyedhet a homoktengerben. Azt hiszem, ehhez nem kell kommentár, ez a teljes katasztrófa. Ebben linkben látható a kráter és a tanulmány is:
www.bacs-kiskun-leveltar.hu/V3/SP07_mbn/Tanulmanyok/keja-03t-1.html

De a komáromi földrengést is jóval erősebbnek ítélték, mint te elővezettél "ez a 4,8-as erősség már rekord errefelé” – éppen a beollózott cikkedből való:
"a mai Magyarország területén valaha kipattant földrengés Komáromban keletkezett 1763. június 28-án, magnitúdója 6,3-es értékre becsülhető”!

Kicsit jobban figyelhetnél miket írsz! (A te szándékos részemről is, most az egyszer.) :)
A Tündik bündije
@verőce21: Ácsi... itt a cikkben 10-es erősséget ír valóban, de ez a Forel-Mercalli-féle skálát említi. A Mercalli skála az okozott kár alapján osztályozza a rengéseket, a Richter pedig a felszabadult energia szerint. Ez a 12 fokozatú skála a földrengések erősségét a földrengés által végzett pusztításból vezeti le, ami közel sem mindig arányos a felszabadult energiával. Ami a 12 okozatú Mercalli skálán mondjuk 10, az a Richter skálán lehet, hogy "csak" 4-es, 5-ös erősségű rengés, különösen akkor, ha laza talajszerkezetről és túl merev szerkezetű épületekről van van szó, ahol a kisebb rengés is nagy károkat okozhat.
verőce21
@A Tündik bündije: Köszönöm, ezt én is tudom. :)
makkancs
Nem földrengés volt, csak dübörög a gazdaság:D
Halszem
Fogadjunk, hogy a "fijuk" még a földrengésen is nyertek néhány milliárdot!
csikknorisz
@A Tündik bündije: 7:53-ra: A Jászságban, azon belül Apátin, 2003. júniusban. Itt egy utórengést írnak: www.tvarchivum.hu/?id=164920 , a harmadik a BAZ megyei lehetett júl. 1-én. Arra világosan emlékszem, hogy kb. másfél hét alatt 3 volt, amit érezni lehetett arrafelé.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.